eAllsvenskan gör ÄNTLIGEN entré på riktigt

  • Sveriges störst professionella FIFA-turnering
  • En del av EA Global Series
  • Finalen avgörs den 25 maj
  • Vinnaren får 250.000:- och förbättrar sin ranking inför eWorld Cup

eAllsvenskan blir en del av EA Global Series

eAllsvenskan har (äntligen) tillkännagivits. EA har tidigare meddelat om sin stora satsning inom FIFA – EA Global Series. Konceptet som bygger på ett “licensed qualifier system”, har fått smeknamnet “Road to FIFA eWorld Cup” och kommer bland annat bygga på 15 partnerligor världen över som en del av kvalet. Några av ligorna som redan har annonserats är eBudesliga, E-Divisie, eMLS och ePremier League. Även Danmark har tillkännagivit sin medverkan i och med eSuperliga där vi återser bland annat North, eller FC Köpenhamn, som så sent som i höstas lyckades knyta till sig det tidigare PSG-proffset August ‘Agge’ Rosenmeier.

Slutmål med Global Series är det alltmer uppmärksammade FIFA eWorld Cup i Juli/Augusti 2019.

Den svenska ligan i stort

eAllsvenskan bygger på ett sammarbete mellan Svensk Elitfotboll, esportorganisationen Dreamhack och Discovery Networks Sweden. Discovery som tidigare har meddelat att man har köpt rättigheterna till vanliga Allsvenskan får alltså chansen att tjuvstarta lite. Alla matcher kommer att visas på Discoverys streamingplattformen Dplay och kanal 9. I Danmark där först säsongen av eSuperliga som vi nämnde ovan redan har avgjorts, visades finalen på tv och 2 500 åskådare var på plats när Bröndby slog Vejle strax innan jul.

eAllsvenskan, som spelas på Playstation 4 och i FIFAs Ultimate Champions Mode, kommer innehålla 12 topplag i svensk fotboll och varje lag består av 2-5 spelare. Ligan har avspark i början på mars och kommer avgöras med 11 möten där varje möte består av två matcher. Dom åtta bästa lagen efter gruppspelet går vidare till den stora finalen som hålls den 25 maj. Vinnaren därefter blir korad svensk mästare, vinner 250.000:- och förbättrar sina chanser inför kvalet till eWorld Cup.

Vi har en unik möjlighet att göra något bra av det här och knyta an eSporten med den riktiga fotbollen en gång för alla och därmed attrahera nya målgrupper till varandra. Det kommer i slutändan gynna alla.

Tomas Lyckedal, Chief Strategy Officer på Dreamhack

eAllsvenskan 2019 består av 12 lag

Jönköping Södra IF var den första klubben i svensk toppfotboll som kontrakterade spelare i och med värvningen av Joel Hildingsson och Hugo Wadell i slutet av 2016.

Hammarby IF startade sin esportresa med en offentlig tryout där 180 spelare deltog. Elias “Elias” Ölmheden och Lucas “Afro” Wallman kontrakterades redan då inför säsongen 17/18.

AIK knöt under 2018 till sig Rasmus ”Rallegnaget” Nyström som vid det tillfället var rankad femma i Sverige.

I augusti signade Örebro SK Oskar Wettéus som ses som en av Sveriges toppspelare och klubbens VD lät omåttligt positiv till esport.

Tre månader senare meddelade GIF Sundsvall att man gjort klart med sin första spelare i FIFA, Douglas Dahlberg.

Örgryte IS har gjort en satsning som startade i början på 2018 och knöt till sig sin tredje spelare Anders ”Nejderz” Adolfsson så sent som igår. Anders kommer representera laget tillsammans med duon Eric ”Erikessien” Wallander och Jimmy ”Justekeles”Ekström.

En klubb som sticker ut lite extra är Östersunds FK. Laget har redan stor erfarenhet av esport. Man har sedan tidigare Sveriges bästa lag i League of Legends som obesegrade toppar tabellen i SEL. Nu har man signat två professionella FIFA-spelare i Jakob Fogelgren och Filiph Sköld. Filiph kommer ha en roll som framförallt coach i den framtida satsningen.

Malmö FF provade att gå en annan väg. Under hösten har man anordnat ett större kval för att ta ut två spelare som man kommer kontraktera av klubben. Efter kvalet återstår det nu bara 8 spelare som på söndag kommer göra upp om vilka som får representera laget från Malmö.

Djugårdens IF kör på ett liknande koncept och kommer hålla ett öppet kval på Tele2 Arena i Stockholm den 9 Februari – Missa inte att anmäla dig!

Övriga klubbar som vi inte hittat någon info om är AFC EskilstunaBK Häcken och Helsingborg IF.

Lämna en kommentar