DFB satsar på ”eSoccer”

DFB ska främja esport

DFB har ändrat åsikt

Så sent som i Mars gick presidenten av DFB utan och kritiserade utvecklingen. I en intervju säger den 57-årige presidenten att fotboll hör hemma på grönt gräs och har inget med saker som är datorrelaterade att göra. Han menade även på att det var en absolut förödelse att fler och fler unga föredrog esport framför att knyta på sig fotbollsskorna. Nu har alltså deras inställning tagit en tvärvändning. På grund av den fortsatta nedgången av medlemskap i ungdomsfotbollen har man alltså valt att ge det en chans och investera i esport. Man har konkreta planer för esport som man är redo att lansera redan nästa år.

dfb

Man är dock tydlig med att alla satsningar på esport gäller ”eSoccer”, alltså virituella fotbollsspel som FIFA och PRO Evolution Soccer och inga av dom andra klassiska esporterna. Det finns redan en hel del turneringar inom FIFA och PES i Tyskland. Där är spelare inom FIFA är under kontrakt med bundesligaklubbar redan idag. Men nu vill alltså fotbollsförbundet skapa ett eget ligasystem för toppklubbarna. Om allt går som det ska så kan ligan för ”eSoccer” dras igång först nästa höst. Då har esport möjligheten att röstas in i stadgarna hos DFB.

SVFF gick tidigare i år ut med att man startar ett Svenskt landslag inom FIFA

Egen esportliga för Bundesligalag

Bundesligalagen kommer få chansen att göra upp online tack vare DFB, Tyska fotbollsförbundet. Förbundet har gått ut med att man planerar en esportliga där samtliga 36 lag från dom två högsta serierna i tyskland kommer för chansen att delta. Där dom då kommer göra upp om mästerskapet i ”eSoccer” i Tyskland. Initiativet är ett samarbete med Electronic Arts, som ligger bakom den stora spelfavoriten FIFA.

”ESport is not only highly popular among young people. It is almost part of everyday culture – in Germany and far beyond. It is a matter of shaping the future and responding to changes in media consumption and leisure time in the digital age.”

Christian Seifert, VD DFB.

 

Lämna en kommentar