länsförsäkringar
Svensk Esport

Länsförsäkringar blir Sveriges första namnsponsor av esportarena

 • Länsförsäkringar E-sport Arena
 • Sveriges första namnsponsor av esportarena
 • Vill få fler att engagera sig i barn och ungas gaming

Länsförsäkringar Göteborg bokam initiativet

Den redan etablerade esportarenan kommer från och med nu gå under namnet Länsförsäkringar E-sport Arena. Fram tills idag har arenan i Partille hetat ”Xtream esportarena” och beskrivs som Västsveriges största esportarena. Namnbyte och sponsoravtalet är en del av det Länsförsäkringar beskriver som en satsning för att ge utövare av esport samma förutsättningar som andra sporter. 

Det är inte första gången Länsförsäkringar involverar sig för att hjälpa unga gamers. Tidigare har man, tillsammans med Friends, även utbildat ansvarsfulla gamers till Digitala trygghetsvärdar i spelvärlden.

Hoppas kunna involvera fler vuxna

På länsförsäkringars sida spelaroll.nu kommer du snabbt i kontakt med deras syfte- ”Vi vill få fler att engagera sig i sina barns gaming.”.

I Sverige finns tusentals sporthallar och idrottsanläggningar. Viktiga platser där gemenskap föds, talanger växer och drömmar uppnås. Samtidigt finns det en hel värld där lika många unga, om inte fler, umgås och har kul eller kanske rentav drömmer om att bli nästa stora stjärna – precis som ungdomar i alla tider har drömt om att bli proffs i fotboll och andra idrotter. Men där stödet från samhället är nästan obefintligt.

PS. Ja du hör rätt, det är Arne Hägerfors som gör comeback som kommentator i kampanjfilmen.

Förlunda HC Esport
Svensk Esport

Frölunda HC vidare till semifinal i ECL’22 Spring Elite

 • Frölunda HC Esport slutade 2:a i serien och skaffade sig ett bra utgångsläge inför slutspelet
 • Revanschlusten är hög efter förlusten i finalen av förra upplagan
 • Vann över Roots Gaming i kvarten med 4-0 i matcher
 • Örebro föll tungt i kvarten

Frölunda HC fortsätter levererera även denna säsong

Med en stark säsong och en hedrande andraplats i förra upplagan av ECL(’22 Winter Elite) har Frölunda HC minst sagt fortsatt den fina framgången. 23 vinster av 30 möjliga i årets upplaga resulterade i en stark andraplacering för Göteborgslaget i grundserien av ECL, endast fem poäng ifrån ettan, med goda förutsättningar inför slutspelet.

Revanschlusten efter förra ”säsongens” finalförlust lyser även den igenom hos både spelare och ledare.

Det är vår tur att vinna den här gången. Vi har varit bra även i de tidigare turneringarna i år, men inte riktigt fått ihop spelet hela vägen så nu är det dags. Vi ska vinna första titeln för Frölunda HC.

Casper Lundgren, Lagkapten och esportansvarig

Dominerade i kvarten mot Roots Gaming

Den stabila andraplaceringen i grundserien mynnade ut i en kvartsfinal mot ett av dom sämre seedade lagen, finnarna i Roots Gaming. Skillnaden i tabellen skulle även återspeglades på resultatet efter att serien var över. 3-1, 2-1, 5-1, 3-1 och 4-0 i matcher sammanfattar en väl genomförd sejour Frölunda.

Nu väntar en semifinal-serie mot finska SAWO ESPORTS som slutade på en tredjeplats i grundserien.

Örebro fick lämna i kvarten

Till skillnad från Frölunda HC så räckte det inte hela vägen för Örebro som fick lämna efter att GOONS blev en för tuff utmaning. Dom förlorade sin kvartsfinalserie med 4-1 i matcher.

em
Svensk Esport

CS:GO-laget som representerar Sverige i EM

 

 • Spelarna som ska representera det svenska landslaget i CS:GO i EM
 • Flera kända profiler med historik från bla. Fnatic och NIP
 • Kvalet startar idag

Ett tag såg det ut som att Sverige skulle missa EM

Efter mycket om och men valde Sverige att ställa upp i kvalet. Det svenska laget hade under våren dragit sig ur all form av medverkan så länge Ryssland skulle finnas representerade och andra länder som Norge och Italien var inte sena på att följa det beslutet. Det internationella förbundet valde dock att utesluta Ryssland vilket fick länderna att återigen ställa upp i turneringen.

Här är truppen som ska representera Sverige i CS:GO

Truppen kommer i år representeras av en hel del välkända spelare med historik från några av dom största organisationer i Sverige/världen såsom Fnatic och NIP. Leder laget gör förbundskapten Fredrik ”JAEGARN” Kempf tillsammans med lagkapten Erik ”ztr” Gustafsson.

– Jag känner mig stolt över att få representera landslaget. I år får jag dessutom axla rollen som kapten, vilket passar mig väl då jag sitter på en väldig koordinerande roll inom spelet, där jag spelar som “in-game ledare”, det vill säga den som ger de flesta strategiska direktiven inom gruppen. Vi har siktet inställt på de ädlaste valörerna och hoppas vi kan visa upp e-sporten för en bredare målgrupp under mästerskapet i Oradea, Rumänien.

Lagkapten, Erik ”ztr” Gustafsson

Truppen i sin helhet som ska representera Sverige i CS:GO:

Erik ”ztr” Gustafsson

Sean ”eraa” Knutsson

Jack ”Jackinho” Ström Mattsson

Peppe ”Peppzor” Borak

Isak ”Isak” Fahlén

Max ”Maxster” Jansson

Hannes ”hns” Johansson

Casper “Shine” Wennerberg

Ahmed “Abdi” Abdi (coach)

Medelåldern i truppen ligger blott på 20 år – en uppvisning i vad en satsning på unga förmågor innebär.

KVALET STARTAR IDAG

Kvalet till den slutliga EM-turnering som kommer avgöras i oradea, Rumäninen, går av stapeln idag. Sverige har blivit lottade att möta Albanien, Luxemburg och Armenien i gruppspelet. Matcherna är Bo1 (Bäst av en karta) vilket gör att det finns begränsat med utrymme för misstag. Ettan och tvåan från varje grupp samt den bästa trean totalt sett går vidare. Samtliga Sveriges matcher kommer streams på www.twitch.tv/svenskesport och kommenteras av Gustav ”guthen” Bryngelsson.

Sveriges spelschema i kvalet:

kl 15:00 Sverige – Armenien

Kl 16:00 Sverige – Albanien

Kl 19:00 Sverige – Luxemburg

Lycka till Sverige!!

Copenhagen flames
Svensk Esport

Fnatic värvar roeJ och nicoodoz från Copenhagen Flames

 • Copenhagen Flames släpper roeJ och nicoodoz
 • Fantic hoppas kunna vända den dåliga trenden
 • Nico ”nicoodoz” Tamjidi har stuckit ut på den danska scenen under 2022
 • Copenhagen Flames ser sig om efter en ny trupp

Copenhagen Flames släpper stjärnduo

Att line up:en i Copenhagen Flames skulle säljas/splittras kom inte som någon chock, så sent som i vintras var femma påväg att säljas till en nordamerikansk organisation och Flames har varit tydliga med sina intentioner för framtiden. Kvar i laget finns idag jabbi, HooXi och Zyphon som samtliga ligger ute till försäljning på marknaden – förhoppningen är att hitta nya organisationer för spelarna snarast möjligt för att kunna börja bygga om från grunden.

Fnatic hoppas nu lämna en tung period bakom sig

Fnatic hoppas nu med nyförvärven kunna lämna en minst sagt turbulent tid bakom sig. Utöver uteblivna resultat och en mängd spelarbyten den senaste tiden blev det under mars månad officiellt att talangen, tillika världsstjärnan, Brollan lämnar Fantic för rivalen NIP. Så sent som för några dagar sedan meddelade även organisationen att ALEX och poizon flyttas till bänken, samtidigt som Peppzor återigen går tillbaka till Fnatic Rising. Kvar blev KRIMZ och mezii, två spelare som man nu valt att bygga det nya laget runt.

Lovande förstärkning för Fnatic

RoeJ och nicoodoz kommer från en framgångsrik sejour i Copenhagen Flames där man utifrån förutsättningarna radat ut bra prestationer. Dom båda spelarna har varit en avgörande del av laget och nicoodoz har under dom senaste månaderna varit en av danska CS:GO-scenens absolut starkast lysande stjärnor.

Copenhagen Flames leter nytt blod

Nu ser sig den danska succé-organisation om efter en ny line up att skapa framgång med. Man letar i första hand efter rå talang snarare än etablerade proffs då organisationens förutsättningar inte kan hantera den ekonomiska pressen för att stanna i toppskiktet. Målet är med andra ord att bygga upp och inte att köpa en färdig produkt. Med tanke på organisationens track record och framgång inom just det så kan vi känna oss trygga i att vi snart ser den danska flamman på världsscenen igen.

esport
Övrigt

Därför ska du använda VPN inom E-sport

VPN-tjänster används för att kunna surfa säkert och gillar du E-sport finns det många skäl att använda en VPN-tjänst när du spelar. VPN kan exempelvis vara en lösning för kinesiska ungdomar som vill kringgå statliga förbudet mot att spela.

För svenska gamers finns det andra skäl för att hitta en pålitlig VPN-tjänst. VPN gör det nämligen möjligt att inte bara komma runt censur och statliga begränsningar, det gör det lättare och roligare att spela.

Fyra fördelar med VPN när du spelar

Det är bra att läsa in sig på sidor som recenserar gratis vpn om du vill testa innan du bestämmer dig för att köpa en tjänst. Här kan du läsa fyra av de främsta anledningar till att VPN är bra när du spelar.

1.Du slipper bredbandsbegränsningar

Många bredbandsleverantörer begränsar hastigheten när trafiken ökar vilket stör spelandet. När du använder VPN slipper du få din anslutningshastighet plötsligt begränsad. Det gör att det känns mer professionellt när du spelar med andra.

2.Du kan komma åt regionslåsta spel

Ett bra VPN har servrar i många olika länder och på så sätt kan du komma åt regionslåsta spel online. Dessutom underlättar om du vill spela tillsammans med spelare i andra länder. Bäst är att du jämför vpn tjänster så du hittar den tjänst som passar dina behov när det kommer till länder.

3.Dina uppgifter och din integritet skyddas

Du behöver inte oroa dig för att hackare ska komma åt dina uppgifter. VPN är det bästa sättet att skydda dig mot intrång och att någon kommer över dina betaluppgifter. Du döljer även din IP-adress och kan känna dig trygg med att inga uppgifter lagras när du är spelar.

4.Inga fördröjningar och minskade pingtider

Fördröjningar när det kommer till multiplayerspel är inget ovanligt och orsakar minst sagt irritation för alla inblandande spelare. Orsaken är att det uppstår långa pingtider när det är långa avstånd mellan spelets server och din nätverksserver. När du använder VPN kan du koppla upp dig på en server som är nära spelservern.

Så här använder du VPN när du spelar

När du använder VPN kan du använda tjänsten direkt genom en applikation på dator, mobil och surfplatta. För dig som använder spelkonsoler kan du använda VPN-tjänster direkt via routern. Vissa VPN-tjänster går att installera direkt i routern i och då behöver du inte ha en applikation på varje enhet.

Ett annat alternativ är att skapa en virtuell router på en Mac-eller Windowsdator, kontrollera innan så att VPN-tjänsten du laddar ner är kompatibel med din version av macOS eller Windows. När du väl spelar behöver du bara se till att VPN är aktivt och att du är uppkopplad mot den server du vill vara.

esport
Övrigt

Betta med bankid på esport

Esport har blivit en av världens största sporter och har nu ett starkt fäste på flera marknader runt om i världen. Det som tidigare varit en asiatisk företeelse har nu också stort följe såväl i Europa och Sverige som Nordamerika och USA. Det är spänningen och tillgängligheten som tros vara anledningen till att intresset för sporten växer. Det är förmodligen samma drivkrafter som ligger bakom att betting på esport också ha blivit stort.

För att förstå utvecklingen som esport har haft behöver man se tillbaka på samhället i stort. Det är uppenbart att den digitala utvecklingen har inneburit en rad förändringar på samhällsnivå, och nya kulturella fenomen som tidigare inte hade plattformar att verka på har nu blivit stora. De tekniska landvinningarna har öppnat upp för helt andra marknader, som tidigare inte ens fanns.

Ett sådant exempel är esport, vars stora styrka är tillgängligheten. Oavsett om du sitter i en liten kinesisk by eller uppe i Lappland här hemma i Sverige är det enda du behöver en dator eller en konsol för att kunna syssla med esport. För vad är egentligen esport? Det är alla typer av dator- och tv-spel som går att spela i en tävlingsform.

Det går att spela esport både online och på LAN, att man helt enkelt sitter i samma lokal och på samma nätverk. Det här är också ett faktum som ökar tillgängligheten. Om man har en internetlina har man kapaciteten att utöva esport med andra spelare från världens alla hörn. Trösklarna är låga och esporten har därmed blivit stor och välkomnande.

Betting på esport har blivit vanligare

En annan utveckling som har skett på spelmarknaden är betting i alla former, som i takt med att digitaliseringen blivit standardiserad i Sverige och resten av världen också blivit vanligare. Det finns många som älskar att syssla med odds, spel och betting. Det är spänningen, det är förhoppningen om att vinna pengar. Det är utmaningen i att försöka slå marknaden. Anledningarna är många till att betting är så älskat och populärt, men utan den digitala utvecklingen hade tillgängligheten inte varit så stor.

På senare år har det blivit allt vanligare hos spelbolag, både i Sverige och i utlandet, att erbjuda betting på esport. Nu är esport helt enkelt en så pass stor och ansedd sysselsättning att det är någonting som intresserar många som tidigare har sysslat med odds på fotboll eller andra stora, traditionella idrotter.

I grunden handlar betting om esport om precis samma sak som all typ av betting, och det är att förutse hur olika matcher ska sluta. Det som initialt var enkel betting i form av att gissa vinnare är nu betydligt bredare betting, med många olika oddsmarknader.

BankID hos spelbolag underlättar mycket

Samtidigt som betting på esport har blivit allt vanligare och betting i allmänhet blivit mycket populärt har det också dykt upp flera nya spelbolag. Det som tidigare var en marknad som kändes monopolliknande i Sverige är idag en helt annan verklighet med massvis med aktörer som försöker konkurrera om spelarna.

Det finns både spelbolag med svensk licens och spelbolag som håller sig utanför Sveriges gränser. Men tack vare internets utspridning går det att nå spelbolag vart man än vänder sig i Europa och världen. Det gör att den svensk som vill spela betting online helt enkelt kan välja och vraka mellan väldigt många aktörer.

På en konkurrensutsatt marknad gäller det att väga in massa olika faktorer när man väljer var man ska spela. Det är samma sak som i all form av konsumtion, där man som konsument har makten att välja vilken affär man vill handla hos eller vilket gym man vill besöka. Bara för att nämna två exempel från många svenskars vardag.

Precis på samma sätt fungerar det för den som tänker spela betting, när man nu har väldigt många olika alternativ på spelsajter att spela hos. Det gör att man faktiskt kan ställa krav på den spelsajt man väljer – och kan låta sin egna preferenser styra valet av vilket spelbolag man blir medlem hos.

En viktig faktor för många som spelar betting eller casino är bankid, eftersom det är ett enkelt sätt att legitimera sig på nätet. Tidigare behövde man legitimera sig genom att skicka in dokumentation och annat, men numera räcker det att öppna sin e-legitimation och bekräfta sin identitet med appen. Smidigt, snabbt och enkelt.

Men det här är också väldigt trygg för konsumenten. Det innebär att ens spelkonto är låst till ens egen identitet och ens eget personnummer, otillgängligt för andra. Det känns inte minst bra om man har stora summor på sitt spelkonto. Samma sak gäller om man ska spela casino, där det går att hitta många bankid casinon ( läs mer om det på bankidcasino.eu) runt om i Europa. Det spelar ingen roll om det är ett casino som har svensk licens eller inte, många aktörer som är aktiva och tillgängliga för svenska kunder har mobilt bank-ID som en legitimeringsmetod. Självklart är det också en fördel för spelbolaget eller casinot, som då kan kontrollera vilka som spelar på sajten.

esport
Övrigt

Varför så många “riktiga” sportlag involverar sig i esporten

Många sportorganisationer har under den senaste tiden involverat sig inom esporten, exempelvis genom att skapa egna lag och turneringar (vanligt inom fotbollen). Detta kan exempelvis vara att spela TV-spelsmatcher med fans, eller att delta i turneringar som är baserade online.

Manchester United har t.ex. ett eget esportlag som inkluderar professionella esportare, och detta är faktiskt ganska vanligt hos andra professionella sportorganisationer runt om i världen.

Esporten är en av de snabbast växande sporterna i världen

Esporten har växt rejält under det senaste årtiondet, och är idag en av världens största sporterna. Dess snabba tillväxt har att göra med många olika faktorer, men det faktum att de riktiga sportlagen har börjat involvera sig i branschen är en av de allra viktigaste faktorerna.

Att tekniken har utvecklats är även oerhört viktigt, och numera har fler människor tillgång till den utrustning som krävs för att delta i den esport som existerar online. Detta gör att konkurrensen ökar, vilket ser till att nivån bara blir bättre och bättre i takt med att tiden går.

Detta har även skapat nya möjligheter för bettingbranschen. Numera väljer många bettare att vända sig till en eSport Betting site för att satsa på de esporter de gillar, istället för att satsa på sporter som utspelar sig fysiskt och i verkligheten.

2 anledningar till varför riktiga sportlag involverar sig i esporten

Nedan är exempel på några vanliga anledningar:

De vill rekrytera nya följare

Alla företag och organisationer vill rekrytera nya fans och det är ofta ett måste för att kunna ta sig framåt. Sportorganisationer är lite annorlunda, och de som håller på ett visst lag gör det ofta livet ut. Men trots detta är det viktigt att rekrytera nya fans, inte minst de som ännu inte har valt ett lag att följa.

Med tanke på att dagens yngre generationer är väldigt involverade inom esporten är det därmed naturligt att “riktiga” sportorganisationer vänder sig mot denna bransch. Här finns potential för massvis med nya fans.

De vill göra befintliga fans nöjda

Att kunna representerade sitta favoritlag, eller att kunna möta de spelare man idoliserar, är något som de flesta fans inte skulle tacka nej till.

Många fans vill kunna involvera sig med organisationen så mycket som möjligt, och detta är ett ypperligt sätt att göra det på. Här får de möjlighet att själva delta i det roliga, även om det är digitalt istället för fysiskt.

Vi kommer förmodligen att få se en ökning i framtiden

I takt med att esporten bara blir större och större kommer vi förmodligen att få se ännu mer av denna vara i framtiden. Tekniken utvecklas, vilket gör att fansen och spelarna får bättre upplevelse, exempelvis med hjälp av VR och AR.

Det lanseras även nya spel på löpande basis, och fler organisationer väljer att skapa digitala lag och turneringar. Tack vare dessa faktorer kommer vi med allra största sannolikhet att få ännu fler möjligheter online i framtiden, och upplevelsen för fansen kommer därmed att bli bättre.

Övrigt

E-sport och betting – våra bästa tips

Håller du med om att det inte finns så mycket som slår en spännande, fartfylld och innehållsrik tävling online? Är du en spelnörd som gärna spenderar flera timmar framför datorn, tv:n eller telefonen och bara spelar, eller har du ett stort intresse för dator- och onlinespel överlag? Om du svarar ja på någon (eller alla) av dessa frågor finns det förmodligen ingen tvekan om att du på något sätt är involverad i världen av e-sport.

Och det är helt förståeligt – världen inom e-sport växer konstant, såväl som utbudet och tillgängligheten! Att koppla upp sig på nätet och spela, tävla och kommunicera med andra spelare med gemensamma intressen är därmed något som allt fler gör. I takt med att e-sport blir allt mer populärt och allt större finns det idag även möjlighet att betta på esport.

Att betta på e-sport

Idag är det alltså inte bara möjligt att på flera olika sätt bli involverad i världen av e-sport, det vill säga den digitala värld av elektronisk sport där spelare tävlar mot varandra i olika kategorier. Utan idag är det även, precis som med alla andra sporter, även möjligt att betta på e-sport.

Så vad innebär då det? e-sport och betting innebär i princip samma sak som att du bettar på fotboll, hockey, tennis eller liknande – du placerar ett bett på en av de matcher eller tävlingar som ska sändas. Vanliga, populära spel inom esport som man kan betta på är CS:GO, Overwatch, Dota 2 och League of Legends.

Våra bästa tips

Att betta på esport är något som kan vara både underhållande och givande, det inte minst om du placerar ett bet på en match som sänds inom en spelkategori som du själv brukar spela eller är extra intresserad av. För att ditt bet ska ge det resultat du önskar är det dock viktigt att du tänker på vissa saker – vi delar med oss av våra bästa speltips e-sport här nedan!

Håll dig till ditt eget intresse

Som vi precis var inne på kan det göra stor skillnad om man bettar på en match inom ett spel som man själv är intresserad av. Det inte bara då man många gånger har mer kunskap om både spelet, lagen och vad man kan vänta sig för resultat, utan det då du med större sannolikhet kommer vilja följa en sådan match.

Skapa konto hos pålitlig aktör

För att du ska kunna placera ett bet är det nödvändigt att du har ett konto hos ett spelbolag som erbjuder just e-sport betting. Där bör du vända dig till de aktörer som du tidigare hört talas om och som är kända för att vara pålitliga, seriösa och trygga. Låt dig inte luras av allt för bra erbjudanden eller andra lockelser – dessa företag kan oftast luras!

Se över olika erbjudanden

När du väl har hittat det spelbolag du vill spela hos är det smart av dig att se över vilka olika bonusar och erbjudanden som finns att tillgå just nu. Tänk dock på att väga in detta tillsammans med övriga tips vi gett dig ovan för att ge dig själv bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Idag finns det mängder av erbjudanden att tillgå.

Granska statistiken och se över matchlistan

Sist men inte minst vill vi tipsa dig om att inför det att du placerar ett bet så bör du granska den statistik som går att ta del av – utbudet av statiskt är ofta enormt, och det kan också ge dig mycket bra information om en viss match. Se även över matchlistan på exempelvis Twitch för att se vilka valmöjligheter du har när det kommer till vad du ska satsa på.

dota
Övrigt

Det blev en rysare i The Internationals

The Internationals 10:e upplaga gick i år av stapeln i Rumänien. Eventet var planerat till Sverige men efter problem med elitlicens och visum flyttades eventet från Stockholm till Rumänien, något som bland andra Expressen rapporterat om.

På grund av en tilltagande smittspridning och att Rumänien inte kommit lika långt som Sverige i sitt vaccinationsprogram fick huvudeventet, som genomfördes den 12 – 17 oktober spelas inför tomma läktare och med munskydd. Men underhållning bjöds det på ändå.

The International är kulmen på Dota 2-säsongen och spelas under cirka två veckor. Det första steget är ett gruppspel med formatet av bäst av två:

18 lag fördelas i två grupper om nio lag där de spelar i ett round robin-format.

De fyra bästa lagen går sedan vidare till den övre gruppen i huvudeventet.

Det sista laget i varje grupp åker sedan ut och resten går vidare till den nedre gruppen i huvudeventet.

Efter gruppomgången i The International kunde man konstatera att det fortsatt är tufft för de sydamerikanska lagen. Båda lagen som åkte ut efter gruppspelet var sydamerikanska och även tidigare år har de haft svårt att etablera sig på den internationella scenen.

Men det var knappast över efter gruppspelet för de lag som fick vandra genom den nedre gruppen i huvudeventet.

Övre gruppen:

De fyra bästa lagen I varje grupp startar I den övre gruppen. Där spelar man matcher om bäst av tre.

Nedre gruppen:

Femte till åttondeplacerade lag från gruppspelet startar i den nedre gruppen med en serie bäst av 1. Därefter möter de utslagna lag från övre gruppen I bäst av tre.

Finalen spelas i en serie bäst av fem.

Prispotten som skulle fördelas på lagen efter årets tävling var hissnande 40 miljoner dollar. Där det vinnande laget kunde gå hem med blygsamma 18 miljoner dollar.

Finalen blev en jämn kamp mellan PSG LGD och Team spirit. PSG LGD får man nog ärligt talat konstatera var förhandsfavoriter. De hade seglat igenom övre gruppen men när de ställdes mot Team Spirit, som innan tävlingen endast hade spelat in i sammanhanget blygsamma 500 000 dollar, överraskades de. Efter två matcher spelade var ställningen 2-0, fördel team spirit. Och det såg mörkt ut för det kinesiska laget.

Men PSG LGD ska man inte räkna ut, de har lång erfarenhet av Dota på hög nivå och är vana vid pressen. De vände och tog två raka matcher. Allt skulle avgöras i en sista och avgörande match mellan de båda lagen.

Det var nog inte många som såg det scenariot framför sig. Och E-sport är ju också en alltjämt växande del av bettingsfären. Även svenska bettingsidor får nog svårt att gissa utgången denna gång.

Men det blev östeuropeiska Team Spirit som gick segrande ur sammandrabbningen och fick lyfta The Aegis och gå hem med 18 miljoner dollar. Inom kort väntas Valve presentera upplägget inför tävlingarna som ska leda fram till The International 11 år 2022.

Övrigt

Så vässar du din gaming

På relativt kort tid har e-sport blivit den snabbast växande rörelsen i Sverige som består av människor av alla åldrar, nationaliteter och kön. 2018 lämnades det in en motion till riksdagen om att likställa e-sporten med annan sport, något som väckte höjda ögonbryn och ifrågasättanden. Som argument pekar man bland annat på att e-sporten, i likhet med “vanlig” sport, fyller en viktig social funktion och att den har förmågan att lära ut laganda och grupputveckling. Vidare menar man att e-sport har möjlighet att vara tillgänglig för en bredare massa då traditionella, mer fysiskt krävande sporter kan tendera till att stänga ute vissa grupper. E-sportens lägre ställda krav på en optimal fysisk förmåga för deltagande gör att fler skulle kunna få en ingång in i gemenskap och föreningsaktivitet i ett mer socialt accepterat e-sportsverige. Avslutningsvis anger man som argument att e-sporten, trots avsaknaden av fysiska träningsmoment, innebär andra fördelar för hälsan såsom exempelvis förbättrat minne och kognitiv- och problemlösningsförmåga.

Att synen på e-sport har förändrats är tydligt – i april meddelade den internationella olympiska kommittén (IOK) att de ger sig in i e-sportvärlden. Inför sommar-OS i Tokyo avser man anordna en olympisk virtuell tävling som bland annat ska framhäva de olympiska värderingarna. IOK, har i samarbete med olika spelutvecklare och idrottsförbund, tagit fram e-sporttävlingar i fem traditionella sporter i linje med den olympiska agendan och IOK:s digitala strategi. E-sporten är därmed här för att stanna och i den här artikeln tipsar vi dig om hur du vässar din gaming.

Kultivera viktiga färdigheter

En bra gamer tänker brett och undviker att uteslutande snöa in sig på just sin egen e-sport. Samarbete, logiskt tänkande, reaktivitet, strategisk planering och förmågan att hålla huvudet kallt i stressfyllda situationer är samtliga A och O för att bli en skarp gamer. Som tur är kan dessa drag utvecklas och förstärkas inom ramen för en rad olika aktiviteter vid sidan av e-sporten såsom i en live casino miljö som kan tänkas kräva mer än en av ovan nämnda färdigheter, och som också äger rum i en live miljö där man interagerar med andra spelare som också är ute efter att vinna. På nätet finns dessutom en mängd resurser i form av övningar för att träna det logiska tänkandet och reaktionsförmågan. Ett exempel är den tyska appen Einstein Brain Trainer som täcker in många olika hjärnfunktioner och som ger användaren möjlighet att träna logiskt tänkande, minne och visuospatiala arbetsminnet.

Lär dig förmågan att förlora

En vässad e-sportare vet hur han eller hon ska förvalta sina vinster men har också förmågan att lära sig av sina förluster. Att lära sig att förlora handlar om att utveckla sin kapacitet att fortsätta fungera även i stressande och besvärliga situationer. Boken “Att lära sig att förlora” skriven av Igor Ardoris innehåller dels teoretiska förklaringsmodeller och filosofier om hur man undviker att blockeras av negativa stressreaktioner vid förluster, och dels konkreta övningar om hur man bibehåller självkontroll under press. Boken är en god investering för alla e-sportare som någon gång förbannat sig själva över en förlust och som vill ändra sin attityd till spelandet.

Spela brett

Pixabay

Pixabay

Inom traditionella sporter rekommenderas elitidrottare att bredda och balansera sin träning och ägna sig åt en rad olika träningsformer för att bli så duktiga idrottare som möjligt. En löparstjärna kan därför minst lika gärna träna yoga, en proffssurfare ägna sig åt kampsport och en simmare lägga en del av träningsschemat utanför simbassängen på intervallträning i det gröna. Samma inställning bör du inta som e-sportare – försök engagera dig i en rad olika e-sporter och lär dig något av var och en av dessa. Självklart finns det en gyllene medelväg och det är svårt att bli riktigt duktig på något om du är alltför “hattig”. I regel är dock variation bra för din förmåga och varje e-sport har sin egen uppsättning utmaningar som utvecklar dig i det långa loppet och som förhoppningsvis gör dig tryggare och mer mångsidig och framgångsrik som e-sportare.