games
Esport i Världen

Det här kännetecknar en bra gamingstol


Om du är en person som gärna spelar framför datorn så kanske du har funderat på att investera i en gamingstol. Men är det verkligen värt det och räcker det inte med en vanlig kontorsstol? Här tar vi reda på varför en gamingstol kan vara en bra investering och vad som kännetecknar en bra gamingstol.

Gamingstolar är framförallt kända för sin sportiga design som påminner om sätena i en sportbil. De kan vara väldigt flashiga med inbyggt ljus, massagefunktioner och andra spännande funktioner. Men de kan även vara avskalade och bara fokusera på det som de faktiskt är till för, att ge ergonomiskt stöd under de långa timmarna framför datorn.

Jämförelsesidan Inspekto har jämfört marknadens 5 bästa gamingstolar för att ta reda på vad som kännetecknar en bra gamingstol. Deras listetta Noblechairs Hero har fått massvis med bra kundrecensioner samt höga betyg av flera tidningar och webbsidor. Gamingstolen är lite hårdare, vilket ger ett bättre stöd under längre spelsessioner. Med ett inbyggt svankstöd som går att reglera, justerbara armstöd och låga kanter på sittdynan är det lätt att hitta rätt sittposition.

Gemensamt med de flesta gamingstolar som får högt betyg är att de har många justeringsmöjligheter. Genom att kunna fälla ryggstödet, ställa in armstöden, justera svankstödet och sitthöjden garanteras en bra ergonomi. Gamingstolar brukar även gå att gunga, vilket många tycker är ett måste för att kunna leva sig in i spelet.

Vad är då skillnaden mellan en vanlig kontorsstol och en gamingstol? En gamingstol är designad för att användas under längre perioder och ge stöd i positioner som inte bara är att sitta rakt upp. Gamingstolen har även högre nackstöd än kontorsstolar och ger därför bättre stöd åt huvudet. Armstöden kan också vara justerbara på flera sätt än på kontorsstolar, samtidigt som de ofta är stoppade för att ge bättre komfort.

En gamingstol går ofta att fälla tillbaka längre ner än kontorsstolar, så vill man ha en mer avkopplande stund framför datorn så passar gamingstolen bra. Kort sagt så är kontorsstolen designad för att användas upprätt, i en sittande position och under kortare perioder som under en arbetsdag. Byter man sittposition ofta och sitter många timmar i rad i stolen, så kan det vara värt att investera i en gamingstol.

Det är viktigt att alltid välja en gamingstol som är tillverkad för ens längd och viktklass. En del gamingstolar är skapade för personer under 100 kilo, medan andra stolar tål mycket mer vikt än så. Är du kort eller väldigt lång är det viktigt att kontrollera att gamingstolen är tillverkad för din längd. Det är framförallt viktigt om du köper en stol som är tillverkad i länder där personer ofta är mindre och kortare än i Skandinavien.

gaming
Esport i Världen

Saker att tänka på när du väljer gaming dator

Går du i tankarna på att köpa en gaming dator men inte riktigt vet vilken du ska köpa och vad du behöver tänka på? Vi har tagit fram 7 saker som vi tycker är allra viktigast att tänka på när du ska köpa din gaming dator. Oavsett om du köper en stationär dator eller en laptop så fungerar det likadant, dessa 7 saker är lika viktiga oavsett val. Om du vill läsa mer om gamingskärmar klicka här.

Unsplash

7 saker att tänka på

Moderkort

Moderkortet kan man säga är ryggraden i en dator och det är där alla delar kopplas ihop med varandra. När man kollar på speldatorer är moderkortet absolut väldigt viktigt eftersom spel är väldigt påfrestande för en datorn. Därför rekommenderar vi att inte snåla på moderkortet. Att lägga lite mer pengar på moderkortet är en långsiktigt investering.

Läs gärna mer om hur uppkopplingen kan påverkar e-gaming.

Ram-minne

Som vi nämnde tidigare så är det väldigt påfrestande för datorn med spel därför är det också viktigt att tänka på Ram-minnet. Detta är för att din dator ska kunna köra flera olika program i bakgrunden samtidigt som du spelar. Rekommendationerna är minst 8 GB men är du en person som spelar väldigt mycket skulle vi säga att 16 GB eller mer är det bästa.

Grafikkort

Beroende på vad det är för typ av spel som du spelar så är grafikkortet en viktig del att prioritera.

Om du planerar att spela spel som är väldigt krävande för din dator såsom VR spel till exempel då är ett bra grafikkort ett måste.

Grafikkortet ser till att datorn levererar tillräcklig prestanda och ger bra upplösning.

Hårddisk

Vi rekommenderar att du väljer en SSD-disk och det är för att uppstarten av ditt operativsystem och laddningen av spel ska gå så fort som möjligt. Du kan även lägga till en mekanisk HDD-disk för att lagra musik, filmer eller bilder. Detta hjälper datorn att fungera snabbare då filerna lagras separat.

Processor

Processorn är inte lika viktigt som till exempel grafikkortet men är ändå såpass viktigt att du behöver en som är snabb. Det är för att många spel idag genererar en hel del data vilket leder till att du behöver en snabb processor som klarar av den typen av spel. Oavsett om du tycker om att spela online på betting sidor eller andra typer av spel är processorn viktig. Tänk också på att din processor måste vara kompatibel med ditt moderkort för att det ska fungera.

Kylning

En dator trivs bäst i en kyld miljö därför är det bra att du väljer ett bra kylsystem i din dator. Det finns 2 alternativ, det lägre prisklasserna har fläktar som kyler ner datorn medans de som kostar lite mer har både fläktar och vätskekylning. Är du en person som använder datorn många timmar om dagen skulle vi rekommendera fläktar plus vätskekylning på så sätt är risken minimal att din dator blir överhettad. 

Bärbar dator eller stationär?

Förr sa man alltid att man ska välja en stationär dator om man planerar att spela mycket, det är väl egentligen fortfarande ett bra råd . En laptop idag  har en väldigt mycket bättre prestanda än vad de hade förr men fortfarande inte lika bra som en stationär. Därför rekommenderar vi en stationär framför en bärbar. Men är det så att du inte har platsen eller att du behöver förflytta dig då är det självklart mer praktiskt att ha en bärbar dator.

Unsplash

Summering

Det är inte bara att välja vilken gaming dator som helst, det är viktigt att ta reda på vem du är och vad du ska använda datorn till innan du köper en. Gaming datorer kräver generellt sätt högre prestanda därför är det värt att lägga extra pengar för att få en så bra dator som möjligt.

WI-FI
Esport i Världen

Uppkopplingen blir allt viktigare när esporten växer

 • Stor vikt vid uppkoppling när matcher spelas online
 • En svindyr dator kan inte väga upp för en dålig uppkoppling
 • Snabbt Wi-Fi är avgörande för många

Vikten av en stabil uppkoppling har ökat på senare år

Sedan utvecklingen av esporten tagit fart på riktigt så har allt större fokus lagt på att nå en stabil uppkoppling överlag för spelare världen över. Även om allt fler av dom största eventen avgörs på LAN så är det fortfarande många turneringar som utspelar sig online, främst för gräsrotsorganisationerna. När prispengarna växer och gamers försöker skapa professionella yrken inom esport så är det helt avgörande att kunna förlita sig på att nätet håller.

Dyra komponenter kan inte väga upp

En svindyra dator och en svag uppkoppling eller vise versa? Det är inte ovanligt att någon med en standarddator fortfarande har bättre förutsättningar när det kommer till reaktionstid än någon som lagt ner ett par slantar extra på sin gaming-utrustning. Oftast beror det helt på uppkopplingen som är helt avgörande i många speltitlar, framförallt inom FPS där reaktionsförmåga är en grundsten.

Ett snabbt Wi-Fi är A och O

Det finns många alternativ för dig som vill få ett snabbare wi-fi. Alltifrån att byta abonnemang och leverantör till vart du placerar din router kan göra skillnad. Väggar, golv och distansen kan sabba din uppkoppling, så var noga med var du sitter och placera din router så när det är möjligt.

Google gör det lättare för gamers genom The Nest Wifi

Google har släppt en uppdatering till sitt egna Wi-Fi system, The Nest Wifi, där användare från och med nu kan ta kontroll över sin trafik och internet-användandet i en större utsträckning. Du kan bland annat välj om systemet ska prioritera jobb eller gaming när flera användare är inne på nätet. I dagsläget gäller det dock bara Googles egna ”Stadia”

esport
Övrigt

E-sport fortsätter att växa – med svenskar i framkant

Under 2020 har e-sport ytterligare befäst sin position som en kraft att räkna med inom den globala kulturen. Den digitala sporten och dess spelgrenar fortsätter att växa ordentligt i alla riktningar och ses i allt högre utsträckning som en etablerad underhållningsform hos allmänheten. I denna artikel tar vi en närmare titt på hur e-sportens tillväxt har sett ut under den senaste tiden, samt vilken status Sverige har efter den rasande utvecklingen.

Prispotter, fans, utövare, kommersiellt spel – tillväxt på alla fronter

E-sport tar som sagt upp en allt större roll i mångas liv. De senaste åren har tittarsiffrorna för de stora evenemangen ökat, prispotterna i dem har gjort detsamma, det har blivit allt lättare att betta på esport och antalet människor som spelar spel blir också allt fler världen över. 

Enligt Newzoos senaste rapport ökade antalet spelare med 5,3 procent mellan 2019 och 2020, och det beräknas i år finnas cirka 2,7 miljarder spelare över hela världen. Asien är en dominant marknad inom e-sport och gaming överlag, men det är i områden som Mellanöstern och Afrika som antalet spelare ökar mest procentuellt sett. Newzoo förutspår att vi kommer ha överskridit 3 miljarder spelare år 2023.

Engagemanget kring e-sport är sannolikt det tydligaste beviset på hur mycket den har växt de senaste fem åren. Fortsatt enligt Newzoos rapport så är det i dagsläget nästan 500 miljoner människor som regelbundet eller sporadiskt tittar på e-sportevenemang. Det är en rejäl ökning jämfört med de 280 miljoner människor som uppskattningen låg på under 2016. 

Det ökade engagemanget syns också tydligt på bettingmarknaden där e-sport får ett allt större utrymme. Dessutom är det fortsatt mycket populärt med spelkanaler på sajter som Youtube och Twitch, och det finns även podcasts, som svenska P0Dbot, som bidrar till det växande intresset.

Sverige alltjämt en ledande nation inom e-sport

Sverige har i många år varit i framkant inom e-sport. Många av de stora profilerna har kommit från Sverige, vi har flertalet stora spelutvecklare och vår välutvecklade IT-infrastruktur har bidragit med att vi tidigt kunde både spela på egen hand med bra uppkoppling, men också anordna större LAN och turneringar. 

Enligt Esports Earnings placerar Sverige sig i dagsläget på fjärde plats på listan över de nationer som har spelat in mest prispengar på e-sport. Framför oss har vi endast Sydkorea, Kina och USA.

Under 2020 går det inte riktigt lika starkt för Sverige och i skrivande stund har våra svenska representanter spelat in den 11:e största totala prissumman under året. Slutar Sverige på den positionen så är det den sämsta placeringen någonsin och Sveriges första år utanför topp tio. Med det sagt så är det fortfarande en mycket imponerande placering och det måste tas i beaktning att 2020 har varit ett väldigt annorlunda år inom e-sport, med mycket uppskjutna och inställda turneringar som kan ha påverkat resultatet en hel del. 

Det råder inga tvivel om att e-sporten är här för att stanna och är redo att fortsätta ta ännu större plats – vilket så gott som alla bevis pekar på att den kommer att göra. Trots ett lite tyngre år 2020 så fortsätter våra svenska proffs att göra avtryck på den internationella gamingscenen med sina fina insatser.

digitala julvärdar
Svensk Esport

Gamers blir digitala julvärdar ihop med Bris för att nå barn på julafton

För de flesta blir årets jul inte sig lik. Men för många barn blir den precis som vanligt, en dag i ensamhet eller utsatthet. Därför meddelar Bris och Svenska E-sportförbundet idag att de på julafton kommer låta gamers vara ”digitala julvärdar” för att lysa upp tillvaron för de många barn som vänder sig till datorn för umgänge och social tillhörighet.

När allt fler unga vänder sig till nätet för sina frågor, funderingar och social samvaro vill vi på Bris påminna om att vi finns där för den som vill prata. Tillsammans med Svenska E-sportförbundet kan vi påminna om att vuxenvärlden finns som stöd för unga, på ett sätt som blir lustfyllt och i en kontext där många av dem redan befinner sig.

Anna Holmqvist, kommunikationschef på Bris.

Julen ska vara en trygg och rolig tid för alla barn och unga, men den traditionella julen är inte rätt för alla. För oss är det viktigt att julfirandet utgår från barnens intressen, att de har möjlighet att fira på̊ sitt sätt och att de har alternativ till vad som traditionsenligt har erbjudits. Vi i Svenska E-sportförbundet tror starkt på̊ projektet med digitala julvärdar och vill på̊ alla vis vi kan, bidra till en jul för alla barn och unga.

Jonas Öberg, Talesperson för Svenska E-sportförbundet.

Streamsen börjar under julförmiddagen och fortsätter över dagen och kvällen. Årets digitala julvärdar kommer turas om att sända och spela med de barn som ansluter online. En och annan överraskning är att vänta under sändningarna.

Fortnite-spelaren Kevzter, World of Warcraft-mormorn Jenyfear, Roblox-streamern Tomu och E-sportsföreningen Prima är årets digitala julvärdar. För att se de livesända streamsen på julafton så surfar du in på deras kanal på Twitch:

JenyFear twitch.tv/Jenyfear
Kevzter twitch.tv/kevzter
Prima e-sport twitch.tv/primaesport
Tomu youtube.com/c/tomuu

Bris håller öppet på julafton

Bris håller sin chatt, mejl och telefonlinje för barn öppen alla dagar, så även på julafton. I samband med de digitala julvärdarnas streams kommer information om Bris synas i bild och en kurator från Bris kommer vara närvarande digitalt under Prima e-sports stream. Syftet med de digitala julvärdarna är inte att fler ska höra av sig just på julafton, men att den som känner oro, nedstämdhet eller som upplever en stökig jul, ska veta att det finns en kurator de kan prata med anonymt och utan att det kostar.

Susanne Bergstedt, även känd som JenyFear uppmanar fler att hålla god ton på nätet:

Det är aldrig för sent att våga vara snäll, säger hon.
Kevzter upplever att klimatet i gamingvärlden blivit stökigare under pandemin med fler troll och personer som beter sig illa. Han nämner att flera gamers lyft att de mår dåligt och oroar sig över pandemin och släktingar.

Sedan starten av min karriär som spelkreatör så har jag kämpat för att vara en bra förebild, stå för rätt saker och vara ett lyssnade öra för både unga som gamla. Med mina projekt Födelsedagsliret och Skola Före Gaming försöker jag sprida lite extra glädje och pusha kidsen i livet. För mig är det ett självklart val att ställa upp som digital julvärd för att sprida Bris budskap om att det finns stöd att få.

Kevin ”Kevzter” Sundqvist.

Så kul att börja julafton med att spela live tillsammans med mina följare.

Tom ”Tomu” Karlsson.

Årets digitala julvärdar

JenyFear:
69-åriga Susanne Bergstedt är känd som ”JenyFear” på Twitch, där hon streamar när hon spelar World of Warcraft. Över 49 000 personer följer Jenyfears kanal. I november 2020 tilldelades hon priset Årets Nätängel kategori Gaming. Hon uppmanar fler att hålla en god ton och göra något för barns situation.

Kevzter:
Kevin Sundqvist är känd som ”Kevzter” på YouTube och Twitch, där hans kanal snabbt blivit en av de populäraste svenska streamingkanalerna med över 100 000 följare. Fokus för Kevzters kanal är glädje och gemenskap. Kevzter streamar på heltid och sänder ofta när han spelar tillsammans med barn som fyller år.

Prima eSport:
Prima eSport är en av Sveriges mest framgångsrika esportföreningar och arbetar aktivt emot mobbing och utanförskap på nätet. Primas e-sportslag tävlar internationellt och siktar mot toppen.

Tomu:
Tom Karlsson, även känd som ”Tomu” är en av Sveriges populäraste streamers på Youtube och spelar Roblox för en publik om 259,000 prenumeranter. Tomu kommer streama mellan 9-12.00 på julafton.

För mer information kontakta,
Anna Holmqvist, anna.holmqvist@bris.se
Kommunikationschef, Bris

Jonas Öberg, jonas.oberg@svenskesport.se
Talesperson Svenska E-sportförbundet

musikhjälpen esport
Svensk Esport

Musikhjälpen + Esport = Sant ♥

 • Esporten har under flera år bidragit till musikhjälpens insamlingar
 • Pantamera med esporten samlade in över en halv miljon 2019
 • Fullständig lista med bössor som rör esport och gaming

Musikhjälpen 2020: Ingen människa ska lämnas utan vård

Hälsa är en mänsklig rättighet. Ändå saknar minst halva världens befolkning tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård. Bland de 7,4 miljoner barn och unga som dog under 2019 hade de allra flesta fall varit möjliga att förebygga eller behandla. Det finns kunskap och resurser för att rädda miljontals liv, som inte når fram.

Sverigesradio.se

Fullständig lista med bössor från esport-communityt

Alla kan vi göra skillnad. Hitta den bössa som passar bäst och supporta insamlingarna för en ljusare framtid!

Pantamera med Esporten

Varje år samlar Pantamera med esporten in pant-pengar och bidrag till musikhjälpen.

Förra året samlade Pantamera tillsammans med Dremhack och deras amöassadörer yzn och SampeV2 in över 534K SEK ($57.7K USD) till musikhjälpen.

Träna e-sport med Alliance!

Ta chansen att få spela ihop med några av världens bästa esportare!

E-sport på Sommenbygdens folkhögskola

Med flera digitala event ska Sommenbygdens folkhögskolas E-sportutbildning samla in pengar. Det har även skapats en målstege med flera roliga uppdrag!

Gotland Gaming Aid

Ni har väl inte missat succéstreamen Gotland Gaming Aid?

Laxå E-sport och Brädspelsklubb för musikhjälpen 2020

Laxaesbk är en ideell ungdomsförening i Laxå Kommun som tillsammans startat en insamling.

Timsmos med E-sporten

Timsmos kommer hålla fifa-tuneringar där 50% av pengarna går direkt till musikhjälpen.

Loadingbössan

Sveriges(enligt sig själva) trevligaste spelcommunity!

StarCraft Sverige

Häng med Starcraft-communityt och samla in pengar till #MH20

Twitchkväll med Heaton & SampeV2

Var med och tävla om fyra timmars CS:GO session med Heaton och SampeV2 samt flera andra spännande produkter.

Starcraft 2 Sverige

Med turneringar och streams ska Starcraft 2-communityt dra sitt strå till stacken!

Female Legends

Female Legends streamar för Musikhjälpen på twitch för 3e året i rad!

Vi som älskar Rocket League

Älskar du Rocket League? Då har vi hittat din bössa!

Har vi missat någon bössa? Har du en eller känner du till någon bössa som berör esport och gaming som du tycker borde vara med? Tveka inte på att höra av dig. Tillsammans gör vi skillnad!

**Inlägget uppdateras löpande**

skolkampen 2020
Svensk Esport

Skolkampen 2020 – LBS Göteborg bäst i Sverige

 • LBS Göteborg slog LBS Stockholm Norra med 2-1 i finalen
 • Prispott på 20.000:- till klasskassan
 • LBS-skolorna plockade samtliga tre pallplatser
 • Victor ”Larva” Bruhn utsågs till MVP

Skolkampen 2020

Det var helt klart LBS-skolornas år. Utöver det faktum att LBS Göteborg tog hem vinsten i Skolkampen 2020 och därmed kan titulera sig som bästa skolan i Sverige så knep två andra LBS-skolor 2:a och 3:e plats i turneringen. Mycket imponerande. Finalen avgjordes mellan LBS Göteborg och LBS Stockholm Norra där Göteborg var snäppet större och kunde bärga titeln med en 2-1 vinst. Eventet som avgjordes i Stockholm i helgen var ett stängt event(såklart väntat på grund av rådande läge) men framåt kan vi alltid hoppas på att eventet ska locka folk.

Skolkampen 2020 arrangerades av Esportal, Inferno Online och Skolfest i samarbete med Pucko & Crownstudent och var ett mycket trevligt inslag i en annars så grå vardag just nu. Det känns som ett givande och spännande koncept för framtiden som vi får hoppas fortsätter växa framöver. I Sverige är CSGO ett av dom spel som verkligen tagit plats i samhället ända ner på utbildningsnivå.

Vana att vinna?

Årets vinnare har redan rutin i tävlingssammanhang. Tidigare i år tog LBS Göteborg även hem Gymnasieligan VT20 där flera av spelarna i helgens trupp var med. Då precis som nu låg prissumman på 20.000:- till det vinnande laget. Utöver den summan tillkom en hel del andra fina priser.

Priser till vinnarna av Skolkampen 2020

– 20 000 SEK till klasskassan 

– 5x Flak Pucko Mint 250 ml 

– 5x AOC Gaming Monitors 

– 5000 kr MVP Pris produkter hos Crownstudent.se (till 1 av vinnarna)

– 5x 300 Voi credits 

– 5x Philips OneBlade

– 5x 250 kr presentkort på Inferno Online

Victor ”Larva” Bruhn i LBS Göteborg tog hem MVP-priset i turneringen, ett extra stort grattis!

game awards 2020
Event

Game Awards 2020 – TLoU2 rekordstora vinnare

 • ”The Last of Us 2” fortsätter överösas med priser
 • League of Legends utsågs till årets esport
 • G2 Esports kammade hem priset som ”årets esportlag”

Game Awards 2020

Precis som under Golden Joystick Awards så fick vi se en stjärna lysa lite extra under Game Awards 2020. I all underdrift. The Last of Us 2 kammande hem hela 7 priser av 10 möjliga nomineringar. Smått fantastiskt resultat och läser man bland recensioner och kommentarer efter prisutdelningen så resonerar majoriteten i att det varit välförtjänt. Priserna för TLoU2 bestod bland annat av ”Game of The Year”, ”Best Game Direction”, ”Innovation In Accessability” och ”Best Action/Adventure”.

Utöver TLoU2 fick vi se en hel del andra vinnare, både självklara och mindre skrällar. Dom mest intressanta priserna hittar vi dock i esportkategorierna.

Priserna i esportkategorin 2020

Best Esports Game – League of Legends – Riot Games

Best Esports Team – G2 Esports (League of Legends)

Best Esports Event – 2020 League of Legends World Championship (League of Legends)

Best Esports Athlete – Heo ”Showmaker” Su (Damwon Gaming, League of Legends)

Best Esports Coach – Danny ”zonic” Sorensen (Astralis, Counter-Strike: Global Offensive)

Best Esports Host – Eefje ”Sjokz” Depoortere

Svårt att ha några större invändningar här egentligen. Många av prisvinnarna är störst i sin kategori. Även om det samtidigt finns en hel del spännande utmanare på i stort sett alla punkter.

Nedan kan ni se hela The Game Awards 2020 i efterhand!

svenska e-basketlandslaget
Svensk Esport

Vill du representera svenska E-basketlandslaget?

 • FIBA fortsätter sin framgångsrika satsning på esport
 • Säsong 2 av FIBA Esports Open 2020 står för dörren
 • Svensk basket söker nu spelare som vill representera Sverige

FIBA Esports Open 2020

FIBA kommer under den kommande helgen fortsätta sin mycket uppskattade satsning på esport. Den första upplagan av FIBA Esports Open 2020 gick av stapeln i somras och inför del två har arrangören utökat antalet deltagande lag som nu består av 38 landslag från hela världen. I den europeiska turneringen hittar vi länder som Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Tyskland, Storbrittanien, Irland, Italien, Portugal, Spanien, Turkiet och Ukraina. Dock inte Sverige. Än.

Matcherna som spelas under den andra upplagan i helgen sänds live på FIBA:s samtliga kanaler och resultaten från matcherna hittar du här.

Är du rätt person att representera det svenska E-basketlandslaget?

Nu ser Svensk basket en gyllene chans att följa strömmen och bli en del av den populära esportsatsningen och söker därmed rutinerade NBA 2K-spelare som är redo att steppa upp och representera svenska e-basketlandslaget i kommande FIBA-turneringar.

Så är du grym på NBA 2K, har fyllt 16, är svensk medborgare och har en MyCareer-karaktär med minst 95 i rating så har du nu möjlighet att söka en plats i det svenska landslaget inför kommande esportevent.

Om du är rätt person så hör av dig till info@basket.se snarast!

pc games nostalgia
Esport

PC Games Nostalgia – Ny Talkshow på youtube!

 • Ny talkshow om PC-spel – Säsong 1 är redan i full gång
 • Gäster som Fredrik Wester, Sara Ponnert och Martin Walfisz
 • Betar av spel som klassiska Diablo och Duke Nukem 3D

PC Games Nostalgia

PC Games Nostalgia är en ny talkshow om retro PC-spel där första säsongen redan är i full gång. I varje avsnitt bjuds en gäst från spelindustrin in för att prata om ett PC-spel som betytt extra mycket för dem. Vi går igenom de nostalgiska aspekterna, personliga minnen samt diskuterar hur spelet har påverkat gästen yrkesmässigt och spelbranschen i stort. Senaste gästen är Paradox Interactives ägare Fredrik Wester.

Spel är kultur – och utklassar i dag de flesta andra kulturformer, både vad gäller omsättning och popularitet. Spelbranschen har dessutom hållit på i så pass många år att det finns en retroscen som är rolig att se tillbaka på. Särskilt intressant blir det när professionella spelutvecklare får berätta om sina nostalgiska minnen.

Jimmy Wilhelmsson, programledare och prisbelönt författare av flera böcker om datorspel, rollspel och brädspel.

Djupdykningar i PC-spelens glansdagar varvas med personliga intervjuer med dagens spelutvecklare vilket gör PC Games Nostalgia till en talkshow som ger en unik inblick i dåtiden, och nutidens spelindustri.

Spännande gäster säsong 1

Säsong 1 bjuder på gäster som Martin Walfisz, grundare av Massive Entertainment; Sara Ponnert, Studio Manager på Avalanche Malmö; och Angelica Norgren, före detta speljournalist på P3, med många fler. Tillsammans med dem tar vi oss an klassiska spel som Duke Nukem 3D, Final Fantasy, Diablo och Loom.

PC Games Nostalgia TV är en produktion av reklambyrån Futency, med producent Natalia Brynte vid rodret.

YouTube-kanalen hittar ni här!