WI-FI
Esport i Världen

Uppkopplingen blir allt viktigare när esporten växer

 • Stor vikt vid uppkoppling när matcher spelas online
 • En svindyr dator kan inte väga upp för en dålig uppkoppling
 • Snabbt Wi-Fi är avgörande för många

Vikten av en stabil uppkoppling har ökat på senare år

Sedan utvecklingen av esporten tagit fart på riktigt så har allt större fokus lagt på att nå en stabil uppkoppling överlag för spelare världen över. Även om allt fler av dom största eventen avgörs på LAN så är det fortfarande många turneringar som utspelar sig online, främst för gräsrotsorganisationerna. När prispengarna växer och gamers försöker skapa professionella yrken inom esport så är det helt avgörande att kunna förlita sig på att nätet håller.

Dyra komponenter kan inte väga upp

En svindyra dator och en svag uppkoppling eller vise versa? Det är inte ovanligt att någon med en standarddator fortfarande har bättre förutsättningar när det kommer till reaktionstid än någon som lagt ner ett par slantar extra på sin gaming-utrustning. Oftast beror det helt på uppkopplingen som är helt avgörande i många speltitlar, framförallt inom FPS där reaktionsförmåga är en grundsten.

Ett snabbt Wi-Fi är A och O

Det finns många alternativ för dig som vill få ett snabbare wi-fi. Alltifrån att byta abonnemang och leverantör till vart du placerar din router kan göra skillnad. Väggar, golv och distansen kan sabba din uppkoppling, så var noga med var du sitter och placera din router så när det är möjligt.

Google gör det lättare för gamers genom The Nest Wifi

Google har släppt en uppdatering till sitt egna Wi-Fi system, The Nest Wifi, där användare från och med nu kan ta kontroll över sin trafik och internet-användandet i en större utsträckning. Du kan bland annat välj om systemet ska prioritera jobb eller gaming när flera användare är inne på nätet. I dagsläget gäller det dock bara Googles egna ”Stadia”

esport
Övrigt

E-sport fortsätter att växa – med svenskar i framkant

Under 2020 har e-sport ytterligare befäst sin position som en kraft att räkna med inom den globala kulturen. Den digitala sporten och dess spelgrenar fortsätter att växa ordentligt i alla riktningar och ses i allt högre utsträckning som en etablerad underhållningsform hos allmänheten. I denna artikel tar vi en närmare titt på hur e-sportens tillväxt har sett ut under den senaste tiden, samt vilken status Sverige har efter den rasande utvecklingen.

Prispotter, fans, utövare, kommersiellt spel – tillväxt på alla fronter

E-sport tar som sagt upp en allt större roll i mångas liv. De senaste åren har tittarsiffrorna för de stora evenemangen ökat, prispotterna i dem har gjort detsamma, det har blivit allt lättare att betta på esport och antalet människor som spelar spel blir också allt fler världen över. 

Enligt Newzoos senaste rapport ökade antalet spelare med 5,3 procent mellan 2019 och 2020, och det beräknas i år finnas cirka 2,7 miljarder spelare över hela världen. Asien är en dominant marknad inom e-sport och gaming överlag, men det är i områden som Mellanöstern och Afrika som antalet spelare ökar mest procentuellt sett. Newzoo förutspår att vi kommer ha överskridit 3 miljarder spelare år 2023.

Engagemanget kring e-sport är sannolikt det tydligaste beviset på hur mycket den har växt de senaste fem åren. Fortsatt enligt Newzoos rapport så är det i dagsläget nästan 500 miljoner människor som regelbundet eller sporadiskt tittar på e-sportevenemang. Det är en rejäl ökning jämfört med de 280 miljoner människor som uppskattningen låg på under 2016. 

Det ökade engagemanget syns också tydligt på bettingmarknaden där e-sport får ett allt större utrymme. Dessutom är det fortsatt mycket populärt med spelkanaler på sajter som Youtube och Twitch, och det finns även podcasts, som svenska P0Dbot, som bidrar till det växande intresset.

Sverige alltjämt en ledande nation inom e-sport

Sverige har i många år varit i framkant inom e-sport. Många av de stora profilerna har kommit från Sverige, vi har flertalet stora spelutvecklare och vår välutvecklade IT-infrastruktur har bidragit med att vi tidigt kunde både spela på egen hand med bra uppkoppling, men också anordna större LAN och turneringar. 

Enligt Esports Earnings placerar Sverige sig i dagsläget på fjärde plats på listan över de nationer som har spelat in mest prispengar på e-sport. Framför oss har vi endast Sydkorea, Kina och USA.

Under 2020 går det inte riktigt lika starkt för Sverige och i skrivande stund har våra svenska representanter spelat in den 11:e största totala prissumman under året. Slutar Sverige på den positionen så är det den sämsta placeringen någonsin och Sveriges första år utanför topp tio. Med det sagt så är det fortfarande en mycket imponerande placering och det måste tas i beaktning att 2020 har varit ett väldigt annorlunda år inom e-sport, med mycket uppskjutna och inställda turneringar som kan ha påverkat resultatet en hel del. 

Det råder inga tvivel om att e-sporten är här för att stanna och är redo att fortsätta ta ännu större plats – vilket så gott som alla bevis pekar på att den kommer att göra. Trots ett lite tyngre år 2020 så fortsätter våra svenska proffs att göra avtryck på den internationella gamingscenen med sina fina insatser.

digitala julvärdar
Svensk Esport

Gamers blir digitala julvärdar ihop med Bris för att nå barn på julafton

För de flesta blir årets jul inte sig lik. Men för många barn blir den precis som vanligt, en dag i ensamhet eller utsatthet. Därför meddelar Bris och Svenska E-sportförbundet idag att de på julafton kommer låta gamers vara ”digitala julvärdar” för att lysa upp tillvaron för de många barn som vänder sig till datorn för umgänge och social tillhörighet.

När allt fler unga vänder sig till nätet för sina frågor, funderingar och social samvaro vill vi på Bris påminna om att vi finns där för den som vill prata. Tillsammans med Svenska E-sportförbundet kan vi påminna om att vuxenvärlden finns som stöd för unga, på ett sätt som blir lustfyllt och i en kontext där många av dem redan befinner sig.

Anna Holmqvist, kommunikationschef på Bris.

Julen ska vara en trygg och rolig tid för alla barn och unga, men den traditionella julen är inte rätt för alla. För oss är det viktigt att julfirandet utgår från barnens intressen, att de har möjlighet att fira på̊ sitt sätt och att de har alternativ till vad som traditionsenligt har erbjudits. Vi i Svenska E-sportförbundet tror starkt på̊ projektet med digitala julvärdar och vill på̊ alla vis vi kan, bidra till en jul för alla barn och unga.

Jonas Öberg, Talesperson för Svenska E-sportförbundet.

Streamsen börjar under julförmiddagen och fortsätter över dagen och kvällen. Årets digitala julvärdar kommer turas om att sända och spela med de barn som ansluter online. En och annan överraskning är att vänta under sändningarna.

Fortnite-spelaren Kevzter, World of Warcraft-mormorn Jenyfear, Roblox-streamern Tomu och E-sportsföreningen Prima är årets digitala julvärdar. För att se de livesända streamsen på julafton så surfar du in på deras kanal på Twitch:

JenyFear twitch.tv/Jenyfear
Kevzter twitch.tv/kevzter
Prima e-sport twitch.tv/primaesport
Tomu youtube.com/c/tomuu

Bris håller öppet på julafton

Bris håller sin chatt, mejl och telefonlinje för barn öppen alla dagar, så även på julafton. I samband med de digitala julvärdarnas streams kommer information om Bris synas i bild och en kurator från Bris kommer vara närvarande digitalt under Prima e-sports stream. Syftet med de digitala julvärdarna är inte att fler ska höra av sig just på julafton, men att den som känner oro, nedstämdhet eller som upplever en stökig jul, ska veta att det finns en kurator de kan prata med anonymt och utan att det kostar.

Susanne Bergstedt, även känd som JenyFear uppmanar fler att hålla god ton på nätet:

Det är aldrig för sent att våga vara snäll, säger hon.
Kevzter upplever att klimatet i gamingvärlden blivit stökigare under pandemin med fler troll och personer som beter sig illa. Han nämner att flera gamers lyft att de mår dåligt och oroar sig över pandemin och släktingar.

Sedan starten av min karriär som spelkreatör så har jag kämpat för att vara en bra förebild, stå för rätt saker och vara ett lyssnade öra för både unga som gamla. Med mina projekt Födelsedagsliret och Skola Före Gaming försöker jag sprida lite extra glädje och pusha kidsen i livet. För mig är det ett självklart val att ställa upp som digital julvärd för att sprida Bris budskap om att det finns stöd att få.

Kevin ”Kevzter” Sundqvist.

Så kul att börja julafton med att spela live tillsammans med mina följare.

Tom ”Tomu” Karlsson.

Årets digitala julvärdar

JenyFear:
69-åriga Susanne Bergstedt är känd som ”JenyFear” på Twitch, där hon streamar när hon spelar World of Warcraft. Över 49 000 personer följer Jenyfears kanal. I november 2020 tilldelades hon priset Årets Nätängel kategori Gaming. Hon uppmanar fler att hålla en god ton och göra något för barns situation.

Kevzter:
Kevin Sundqvist är känd som ”Kevzter” på YouTube och Twitch, där hans kanal snabbt blivit en av de populäraste svenska streamingkanalerna med över 100 000 följare. Fokus för Kevzters kanal är glädje och gemenskap. Kevzter streamar på heltid och sänder ofta när han spelar tillsammans med barn som fyller år.

Prima eSport:
Prima eSport är en av Sveriges mest framgångsrika esportföreningar och arbetar aktivt emot mobbing och utanförskap på nätet. Primas e-sportslag tävlar internationellt och siktar mot toppen.

Tomu:
Tom Karlsson, även känd som ”Tomu” är en av Sveriges populäraste streamers på Youtube och spelar Roblox för en publik om 259,000 prenumeranter. Tomu kommer streama mellan 9-12.00 på julafton.

För mer information kontakta,
Anna Holmqvist, anna.holmqvist@bris.se
Kommunikationschef, Bris

Jonas Öberg, jonas.oberg@svenskesport.se
Talesperson Svenska E-sportförbundet

musikhjälpen esport
Svensk Esport

Musikhjälpen + Esport = Sant ♥

 • Esporten har under flera år bidragit till musikhjälpens insamlingar
 • Pantamera med esporten samlade in över en halv miljon 2019
 • Fullständig lista med bössor som rör esport och gaming

Musikhjälpen 2020: Ingen människa ska lämnas utan vård

Hälsa är en mänsklig rättighet. Ändå saknar minst halva världens befolkning tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård. Bland de 7,4 miljoner barn och unga som dog under 2019 hade de allra flesta fall varit möjliga att förebygga eller behandla. Det finns kunskap och resurser för att rädda miljontals liv, som inte når fram.

Sverigesradio.se

Fullständig lista med bössor från esport-communityt

Alla kan vi göra skillnad. Hitta den bössa som passar bäst och supporta insamlingarna för en ljusare framtid!

Pantamera med Esporten

Varje år samlar Pantamera med esporten in pant-pengar och bidrag till musikhjälpen.

Förra året samlade Pantamera tillsammans med Dremhack och deras amöassadörer yzn och SampeV2 in över 534K SEK ($57.7K USD) till musikhjälpen.

Träna e-sport med Alliance!

Ta chansen att få spela ihop med några av världens bästa esportare!

E-sport på Sommenbygdens folkhögskola

Med flera digitala event ska Sommenbygdens folkhögskolas E-sportutbildning samla in pengar. Det har även skapats en målstege med flera roliga uppdrag!

Gotland Gaming Aid

Ni har väl inte missat succéstreamen Gotland Gaming Aid?

Laxå E-sport och Brädspelsklubb för musikhjälpen 2020

Laxaesbk är en ideell ungdomsförening i Laxå Kommun som tillsammans startat en insamling.

Timsmos med E-sporten

Timsmos kommer hålla fifa-tuneringar där 50% av pengarna går direkt till musikhjälpen.

Loadingbössan

Sveriges(enligt sig själva) trevligaste spelcommunity!

StarCraft Sverige

Häng med Starcraft-communityt och samla in pengar till #MH20

Twitchkväll med Heaton & SampeV2

Var med och tävla om fyra timmars CS:GO session med Heaton och SampeV2 samt flera andra spännande produkter.

Starcraft 2 Sverige

Med turneringar och streams ska Starcraft 2-communityt dra sitt strå till stacken!

Female Legends

Female Legends streamar för Musikhjälpen på twitch för 3e året i rad!

Vi som älskar Rocket League

Älskar du Rocket League? Då har vi hittat din bössa!

Har vi missat någon bössa? Har du en eller känner du till någon bössa som berör esport och gaming som du tycker borde vara med? Tveka inte på att höra av dig. Tillsammans gör vi skillnad!

**Inlägget uppdateras löpande**

skolkampen 2020
Svensk Esport

Skolkampen 2020 – LBS Göteborg bäst i Sverige

 • LBS Göteborg slog LBS Stockholm Norra med 2-1 i finalen
 • Prispott på 20.000:- till klasskassan
 • LBS-skolorna plockade samtliga tre pallplatser
 • Victor ”Larva” Bruhn utsågs till MVP

Skolkampen 2020

Det var helt klart LBS-skolornas år. Utöver det faktum att LBS Göteborg tog hem vinsten i Skolkampen 2020 och därmed kan titulera sig som bästa skolan i Sverige så knep två andra LBS-skolor 2:a och 3:e plats i turneringen. Mycket imponerande. Finalen avgjordes mellan LBS Göteborg och LBS Stockholm Norra där Göteborg var snäppet större och kunde bärga titeln med en 2-1 vinst. Eventet som avgjordes i Stockholm i helgen var ett stängt event(såklart väntat på grund av rådande läge) men framåt kan vi alltid hoppas på att eventet ska locka folk.

Skolkampen 2020 arrangerades av Esportal, Inferno Online och Skolfest i samarbete med Pucko & Crownstudent och var ett mycket trevligt inslag i en annars så grå vardag just nu. Det känns som ett givande och spännande koncept för framtiden som vi får hoppas fortsätter växa framöver. I Sverige är CSGO ett av dom spel som verkligen tagit plats i samhället ända ner på utbildningsnivå.

Vana att vinna?

Årets vinnare har redan rutin i tävlingssammanhang. Tidigare i år tog LBS Göteborg även hem Gymnasieligan VT20 där flera av spelarna i helgens trupp var med. Då precis som nu låg prissumman på 20.000:- till det vinnande laget. Utöver den summan tillkom en hel del andra fina priser.

Priser till vinnarna av Skolkampen 2020

– 20 000 SEK till klasskassan 

– 5x Flak Pucko Mint 250 ml 

– 5x AOC Gaming Monitors 

– 5000 kr MVP Pris produkter hos Crownstudent.se (till 1 av vinnarna)

– 5x 300 Voi credits 

– 5x Philips OneBlade

– 5x 250 kr presentkort på Inferno Online

Victor ”Larva” Bruhn i LBS Göteborg tog hem MVP-priset i turneringen, ett extra stort grattis!

game awards 2020
Event

Game Awards 2020 – TLoU2 rekordstora vinnare

 • ”The Last of Us 2” fortsätter överösas med priser
 • League of Legends utsågs till årets esport
 • G2 Esports kammade hem priset som ”årets esportlag”

Game Awards 2020

Precis som under Golden Joystick Awards så fick vi se en stjärna lysa lite extra under Game Awards 2020. I all underdrift. The Last of Us 2 kammande hem hela 7 priser av 10 möjliga nomineringar. Smått fantastiskt resultat och läser man bland recensioner och kommentarer efter prisutdelningen så resonerar majoriteten i att det varit välförtjänt. Priserna för TLoU2 bestod bland annat av ”Game of The Year”, ”Best Game Direction”, ”Innovation In Accessability” och ”Best Action/Adventure”.

Utöver TLoU2 fick vi se en hel del andra vinnare, både självklara och mindre skrällar. Dom mest intressanta priserna hittar vi dock i esportkategorierna.

Priserna i esportkategorin 2020

Best Esports Game – League of Legends – Riot Games

Best Esports Team – G2 Esports (League of Legends)

Best Esports Event – 2020 League of Legends World Championship (League of Legends)

Best Esports Athlete – Heo ”Showmaker” Su (Damwon Gaming, League of Legends)

Best Esports Coach – Danny ”zonic” Sorensen (Astralis, Counter-Strike: Global Offensive)

Best Esports Host – Eefje ”Sjokz” Depoortere

Svårt att ha några större invändningar här egentligen. Många av prisvinnarna är störst i sin kategori. Även om det samtidigt finns en hel del spännande utmanare på i stort sett alla punkter.

Nedan kan ni se hela The Game Awards 2020 i efterhand!

svenska e-basketlandslaget
Svensk Esport

Vill du representera svenska E-basketlandslaget?

 • FIBA fortsätter sin framgångsrika satsning på esport
 • Säsong 2 av FIBA Esports Open 2020 står för dörren
 • Svensk basket söker nu spelare som vill representera Sverige

FIBA Esports Open 2020

FIBA kommer under den kommande helgen fortsätta sin mycket uppskattade satsning på esport. Den första upplagan av FIBA Esports Open 2020 gick av stapeln i somras och inför del två har arrangören utökat antalet deltagande lag som nu består av 38 landslag från hela världen. I den europeiska turneringen hittar vi länder som Ryssland, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Tyskland, Storbrittanien, Irland, Italien, Portugal, Spanien, Turkiet och Ukraina. Dock inte Sverige. Än.

Matcherna som spelas under den andra upplagan i helgen sänds live på FIBA:s samtliga kanaler och resultaten från matcherna hittar du här.

Är du rätt person att representera det svenska E-basketlandslaget?

Nu ser Svensk basket en gyllene chans att följa strömmen och bli en del av den populära esportsatsningen och söker därmed rutinerade NBA 2K-spelare som är redo att steppa upp och representera svenska e-basketlandslaget i kommande FIBA-turneringar.

Så är du grym på NBA 2K, har fyllt 16, är svensk medborgare och har en MyCareer-karaktär med minst 95 i rating så har du nu möjlighet att söka en plats i det svenska landslaget inför kommande esportevent.

Om du är rätt person så hör av dig till info@basket.se snarast!

pc games nostalgia
Esport

PC Games Nostalgia – Ny Talkshow på youtube!

 • Ny talkshow om PC-spel – Säsong 1 är redan i full gång
 • Gäster som Fredrik Wester, Sara Ponnert och Martin Walfisz
 • Betar av spel som klassiska Diablo och Duke Nukem 3D

PC Games Nostalgia

PC Games Nostalgia är en ny talkshow om retro PC-spel där första säsongen redan är i full gång. I varje avsnitt bjuds en gäst från spelindustrin in för att prata om ett PC-spel som betytt extra mycket för dem. Vi går igenom de nostalgiska aspekterna, personliga minnen samt diskuterar hur spelet har påverkat gästen yrkesmässigt och spelbranschen i stort. Senaste gästen är Paradox Interactives ägare Fredrik Wester.

Spel är kultur – och utklassar i dag de flesta andra kulturformer, både vad gäller omsättning och popularitet. Spelbranschen har dessutom hållit på i så pass många år att det finns en retroscen som är rolig att se tillbaka på. Särskilt intressant blir det när professionella spelutvecklare får berätta om sina nostalgiska minnen.

Jimmy Wilhelmsson, programledare och prisbelönt författare av flera böcker om datorspel, rollspel och brädspel.

Djupdykningar i PC-spelens glansdagar varvas med personliga intervjuer med dagens spelutvecklare vilket gör PC Games Nostalgia till en talkshow som ger en unik inblick i dåtiden, och nutidens spelindustri.

Spännande gäster säsong 1

Säsong 1 bjuder på gäster som Martin Walfisz, grundare av Massive Entertainment; Sara Ponnert, Studio Manager på Avalanche Malmö; och Angelica Norgren, före detta speljournalist på P3, med många fler. Tillsammans med dem tar vi oss an klassiska spel som Duke Nukem 3D, Final Fantasy, Diablo och Loom.

PC Games Nostalgia TV är en produktion av reklambyrån Futency, med producent Natalia Brynte vid rodret.

YouTube-kanalen hittar ni här!

golden joystick awards
Event

Call of Duty blev stor vinnare under Golden Joystick Awards

 • Call of Duty vinner pris för årets bästa esport-spel
 • Största vinnaren blev ”The Last of Us 2” med hela 6 priser
 • Samtliga vinnare av Golden Joystick Awards 2020

Den 38:e upplagan av Golden Joystick Awards

Golden Joystick Awards, även kallat People’s Gaming Awards, är ett av dom äldsta eventen bland prisutdelare inom gaming och esport. Äldst av alla är Arcade Awards men GJS lanserades inte långt därefter. Redan 1983 hölls den första prisutdelningen och bland vinnarna det året hittar vi Tolkiens The Hobbit som vann pris för årets strategispel. Nostalgi om något.

Call of Duty vann prestigefyllt pris 2020

En av dom stora vinnarna under årets event var Call of Duty: Modern Warfare som tog hem priset för årets esport-spel. Samma kategori har dom senaste åren dominerats av spel som Overwatch och Fortnite så det är kul att se en riktig gammal klassiker ta hem priset. Tveklöst en välförtjänt vinnare.

Andra nominerade i samma kategori var inte helt oväntat:

 • Tom Clancy’s Rainbow Six Siege
 • League Of Legends
 • Valorant
 • Fortnite
 • NTT IndyCar Series iRacing
 • Counter-Strike: Global Offensive
 • FIFA 20

The Last of Us 2 slog rekord i antalet priser

En annan vinnare, om än lite större, var The Last of Us 2 som tog hem hela 6 priser. Ett nytt rekord i Golden Joystick Awards historia. Den tveklöst finaste titeln var ”Ultimate Game of the Year”.

Även Hades och Fall Guys kunde gå hem med huvudet högt med sina två statyetter vardera.

Samtliga Golden Joystick Awards vinnare 2020

https://www.youtube.com/watch?v=wqiTIuh2lQY
 • Best Storytelling – The Last of Us 2
 • Best Multiplayer Game – Fall Guys
 • Best Visual Design – The Last of Us 2
 • Best Game Expansion – No Man’s Sky: Origins
 • Mobile Game of the Year – Lego Builder’s Journey
 • Best Audio – The Last of Us 2
 • Best Indie Game – Hades
 • Still Playing – Minecraft
 • Studio of the Year – Naughty Dog
 • Esports Game of the Year – Call of Duty: Modern Warfare
 • Best New Streamer / Broadcaster – iamBrandon
 • Best Family Game – Fall Guys
 • Best Gaming Community – Minecraft
 • Best Performer – Sandra Saad (Kamala Khan) 
 • Breakthrough Award – Innersloth (Among Us)
 • Outstanding Contribution – The Gaming Industry
 • PC Game of the Year – Death Stranding
 • Best Gaming Hardware – NVIDIA GeForce RTX 3080
 • PlayStation Game of the Year – The Last of Us 2
 • Xbox Game of the Year – Ori and the Will of the Wisps
 • Nintendo Game of the Year – Animal Crossing: New Horizons
 • Most Wanted Game – God of War: Ragnarok
 • Critic’s Choice – Hades
 • Ultimate Game of the Year – The Last of Us 2

Credits: Gamesradar.com

esport
Esport i Världen

Största esportevenemangen 2021

E-sporten visade sig motståndskraftig under våren och sommaren då världsläget satte käppar i hjulen inom en rad olika branscher. Medan idrotter som exempelvis fotbollen tvingades lägga så gott som all verksamhet på is, så kunde esporten tack vare sitt digitala format anpassa sig någorlunda efter omständigheterna. Med det sagt så var det även en hel del esportevenemang som antingen fick ställas in eller flyttas fram – något som har fått en många att hungrigt blicka framåt mot år 2021 och en, förhoppningsvis, fullspäckad e-sportkalender.

Ett annorlunda 2020

Trots att e-sporten i jämförelse med andra branscher klarade sig igenom våren och sommaren relativt bra, så var det inte en dans på rosor och flera betydande evenemang fick kasta in handduken. På bettingmarknaden var det esporten som dominerade spelkupongerna när idrotterna avbröts, men sanna fantaster har ändå sneglat mot årsskiftet med förhoppningar om spel utan svensk licens 2021 på de allra största turneringarna. Lyckligtvis ser det mer och mer ut som att vi också kommer att få återse några favoriter som tvingades ställa in under 2020.

The International 2021

Världsmästerskapet i Dota 2, The International, är årligen ett av e-sportens främsta evenemang. Prispotten är större än någon annanstans i e-sportens värld och evenemanget lockar miljontals tittare. Av förklarliga skäl var besvikelsen stor när det meddelades att turneringens tioårsjubileum inte skulle bli av 2020. Besvikelsen för oss svenskar var än mer påtaglig med tanke på att turneringen skulle arrangeras i Stockholm och Ericsson Globe. 

Men, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, och det finns hopp om att turneringen ska gå att genomföra nästa år. The International är planerat att gå av stapeln i augusti 2021 och Sverige är fortsatt tänkt att stå som värd för evenemanget.

DreamHack Summer 2021

Ett av Sveriges och världens största LAN, DreamHack, tvingades ställa in sommarens arrangemang i Jönköping. Det som länge såg ut att bli ett fantastiskt år för svenska e-sportarrangemang, med tidigare nämnda The International och givetvis DreamHack, blev alltså istället till ett ljummare år inom svensk e-sport än vanligt. 

Precis som med The International så är dock planen att kunna genomföra LAN:et under sommaren 2021 istället – vilket betyder att vi har ytterligare ett evenemang att se fram emot. 

League of Legends World Championship 2021

En stor turnering som faktiskt håller på att genomföras är League of Legends World Championship 2020. Evenemanget som arrangeras i Shanghai inleddes den 25 september och håller på fram till och den 31 oktober. Med tanke på att turneringen faktiskt blev av i år så kan vi med relativt stor säkerhet påstå att den kommer att genomföras även nästa år. 

Något exakt datum för turneringen 2021 är ännu inte annonserat, men det mesta lutar åt att evenemanget kommer att schemaläggas till sensommaren eller hösten. Värt att notera är att nästa års världsmästerskap var tänkt att hållas i Nordamerika, men att det istället kommer att läggas i Shanghai återigen. Nordamerika ser ut att få vänta till 2022 innan turneringen kommer att arrangeras där. 

De ovan nämnda turneringarna och evenemangen är bara några inom e-sportens värld som vi kan se fram emot under 2021. Det finns också turneringar för populära spel som CS:GO och Fornite att börja peppa inför.