North och FC Köpenhamn signar fd. PSG-spelare

North skriver kontrakt med hemvändande FIFA-proffset

North och FC Köpenhamn ser esport som en naturlig utveckling

FC Köpenhamn och North lyckades i dagarna signa den danska storspelaren August ’Agge’ Rosenmeier. August har levt med en kontroll i sin hand dom senaste åren och idag är han en av världen bästa spelare. Med mycket rutin och erfarenhet från bland annat spel i storsatsande Paris Saint-Germain ska August nu alltså ta nästa steg. Nu vänder dansken hem till Köpenhamn, staden, klubben och esport-organisationen som har starka band till den traditionella fotbollen. FC Köpenhamn säger att det är naturligt att nu ta steget att satsa på FIFA genom North, då det stärker bandet till deras egen kärnverksamhet – fotboll.

north

FC Köpenhamn och Nordisk Film grundade North i januari förra året för att kunna etablera sig på esport-scenen. Organisationen har fram tills idag bestått av ett CS:GO-lag som skördat framgång, inte minst i Dreamhack senast när man vann hela turneringen mot storfavoriten Astralis. Nu tar man första steget att bredda utbudet i organisationen där August ska ha varit det självklara valet.

 

Läs mer om Real Madrids nya esportarena

Stor kommersiell betydelse

Att North nu signar en spelare i FIFA är ett naturligt steg. Det handlar om att följa strömmen nu när marknaden börjar expandera snabbare och att då lyckas få med en profil som August är ett stort steg i rätt riktning. 22-årige August har till exempel 70.000 följare på sin youtube-kanal, vilket kan jämföras med dom båda organisationerna FC Köpenhamn och North. Köpenhamn som har nära hälften så många följare och North som har runt en tiondel. August har fått ett tvåårskontrakt och ska nu hjälpa North och FC Köpenhamn att bygga vidare på intresset. Ett ypperligt tillfälle att nå ut till en bredare publik med andra ord.

Precis som vi skrivit om tidigare så visar en amerikansk studie att personer som nu växer upp med esport, har ett större intresse att se och följa esport än dom mer traditionella sporterna. Konkurrensen att signa dom större namnen för storklubbarna kommer bli stenhård framöver. Så här är North nöjda över att ha kunnat fånga ett så pass etablerat namn.

”August er en af de absolut største profiler på scenen, og vi mente, at timingen var rigtig for at blive en mulitigaming-organisation. Han er et stort brand i sig selv, hvilket betyder meget for os kommercielt. Han forstår, hvad det vil sige at være en superstjerne, og samtidig appellerer han bredt. Alle ved, hvad FIFA er, og derfor er det mere tilgængeligt end eksempelvis Counter-Strike, og de aspekter vil vi gerne udnytte”

Säger Christian Sørensen, CEO i North.

Sverige, Norge och Tyskland storsatsar på FIFA, nu hakar danskarna på

Utvecklingen inom esport-industrin blir allt tydligare

FIFA 18 blev en rejäl milstolpe för EA Sports. Spelet har till dagens datum sålts i över 24 miljoner exemplar till diverse plattformar sedan spelsläppet för drygt ett år sen. Populariteten har gjort att prispotterna och intresset för dom större turneringarna har skjutit i höjden. Till exempel så har vi FIFA eWorld Cup (VM) som grundades redan 2004. Men det är inte förrns för cirka 2 år sen som intresset växte på allvar.

2016 vann danske Mohamad Al-Bacha FIFA eWorld Cup, vilket resulterade i $20.000 i prispengar. I år, bara två år senare i samma turnering som spelades i O2 Arena i London, låg prispotten på hela $250.000. Alltså 12,5 gånger pengarna jämfört med två år tidigare. Den explosiva ökningen i vinstsummorna som vi ser idag i dom flesta turneringarna ses som en naturlig utveckling i esport-industrin. Och det i sin tur är ett bra exempel på varför vi kan väntas se mer esport framåt i tiden.

”Jeg tror, at om 20 år er esport interessemæssigt helt på højde med konventionel sport – også fodbold. Esport går ikke væk, og jeg kan sagtens se, at man i fremtiden kan fylde arenaer som Telia Parken”

siger Christian Sørensen.

Lämna en kommentar