Starbreeze – Som Fenix eller Goliat?

Starbreeze är inte den typen av bolag jag i första hand valt att skriva om men nu börjar det bli riktigt intressant och den senaste tidens kursras har nog inte undgått någon. Bolaget som startade redan på 90-talet och ligger bakom spel som Payday, The Chronicles of Riddick går nu in i en av bolagets tuffaste perioder sedan starten.

Starbreeze ”går mot kk”?

Oavsett vad man tycker om diverse medier och deras sätt att påverka så vet man att det är illa när det börjar pratas om konkurs. Inte sedan den mytomspunna Fingerprint-aktien har jag upplevt något liknande. Aktien har allt. Extrem handel, många småsparare som ”sitter fast”, ett påtagligt kursras på kort tid, en stor ”hype” både i media och diverse forum, som för övrigt svämmar över av folk som vill få genomslag med sin egen syn på sista tidens utveckling. Men vad har då hänt, hur faller en aktie på detta sättet och varför just Starbreeze? Låt oss bena ut den senaste tidens händelser kring bolaget.

Esport-stad står klar i Hangzhou

OTWD fick ett svalt mottagande

starbreeze

Ska vi vara ärliga så var förväntningarna alldeles för höga inpå releasedagen. Jag försvarar inte på något sätt slutprodukten men den hype som var inför spelsläppet, efter både E3, diverse recensioner och Game plays så fanns redan frågetecknen där.

De initiala försäljningsintäkterna för spelet OVERKILL’s The Walking Dead är lägre än prognostiserat främst på grund av att andelen av försäljningen från lågprisländer som Kina och Ryssland är väsentligt högre än förutsett.

Skriver Starbreeze i ett pressmeddelande

starbreeze

Aktien rasa med över 20 procent när handeln inleddes på Stockholmsbörsen samma dag som pm:et kom ut. Spelet som redan har ifrågasatts på många håll snittar 52 på Metacritic efter 31 recensioner med endast EN positiv kritiker. Samtidigt ligger  spelet inte ens med på topp 100 mest spelade titlarna på steam längre, trotts att spelet släpptes så sent som denna månad (och då ska vi tillägga att dom spelen som ligger i slutet på den listan är bra spännande titlar). Som mest har spelet haft tama 4400 spelare online samtidigt.

 

Slutspurt i den Svenska Elitserien CS:GO

VD och finanschef säljer av

Idag ser aktiemarknaden annorlunda ut än för bara tio år sedan. Idag kan ”små” handlingar få enorma konsekvenser väldigt snabbt, det såg vi inte minst när VD Bo Andersson Klint och den avgående finanschefen Sebastian Ahlskog valde att sälja av stora mängder aktier. Starbreeze VD sålde under tre dagar alltså 4,35 miljoner Starbreeze-aktier för totalt 18,6 miljoner kronor. Dom omtalade försäljningarna gjordes till kurser inom intervallet 3,75–4,83 kronor per aktie. Aktieförsäljningen kommer efter ett smärre kursras, där aktien en månad tidigare låg på 9 kronor per aktien och i somras låg på nivåer ända uppemot 17 kronor. Innan försäljningen ägde Bo Andersson Klint cirka 19.302.000 A-aktier och 5.377.886 B-aktier i Starbreeze, motsvarande 7,6 procent av Starbreeze aktiekapital och 24,6 procent av bolagets röster.

Finanschefen avgår men varför sålde VD:n?

Enligt ett uttalande från bolaget så gjordes inte försäljningarna av aktier med kännedom om de negativa nyheterna som väntade. Trotts detta sålde dom alltså aktier av större värde, finanschefen sålde av allt till ett värde av cirka tre miljoner. Säga vad man vill men en avgående person är svårt att klandra för att han säljer av sitt innehav i bolaget denne lämnar, även om tajmingen är intressant. Däremot blev VD:ns försäljning betydligt mer uppblåst och spekulationerna var många innan Starbreeze släppte ett nytt pressmeddelande.

Försäljningen är inte ett aktivt val, utan en konsekvens av kursutvecklingen för Starbreeze-aktien. Försäljningen genomförs för att återbetala lån som finansierat föregående års köp av B-aktier i Starbreeze.

Vad är esport?

Rapporten visade rött efter

Starbreeze rapporterade ökade förluster i Q3 den 6 november men betonade att det centrala för bolaget var ett kommande spelsläpp. Försäljningen har dock gått sämre än kalkylerat, och det framförallt på grund av att en större andel än beräknat av de sålda spelen går till länder med lägre priser, som Kina och Ryssland. Det här innebär att 505 Games, som ska ge ut spelet på PS4 och Xbox One den 8 februari nästa år, håller inne på en licensavgift på knappt 90,4 miljoner kronor, vilket ställer till det i bokföringen för Starbeeze. Men man räknar fortfarande med positivt rörelseresultat för kvartalet och bibehåller målet för ebitda-resultatet i det fjärde kvartalet.

 

eMLS gör comback 2019

Bolaget vinstvarnar

Nästa sväng. Bolaget går ut med en vinstvarning som i sin tur får kursen att falla vidare. Under nästkommande måndag rasade aktie drygt 20 procent, vilket i sin tur fastställde att aktiekursen fallit med över 35% bara sedan vinstvarningen veckan innan.

starbreeze

-90,32% på nära två år

Dumpar prognosen för 2019

Efter svagare intäkter än prognostiserat från det nysläppta spelet Overkill’s The Walking Dead, där intäktsmissen som sagt förklaras enligt bolaget av att andelen av försäljningen från länder med lägre priser varit högre än väntat, kommer Starbreeze se över kostnadsstrukturen. Bolaget ska utvärdera kostnadsnivån och tänker ”fokusera på kärnverksamheten”. Dessutom tas målet om ett positivt resultat för kommande år bort berättar bolaget efter senaste tidens kursslakt. Bolaget inleder nu ett kostnadsbesparingsprogram som ska ge ”betydande kostnadsbesparingar” under nästa år jämfört med 2018.

Detta är förstås en besvikelse, men vi har en bas att stå på när det gäller antalet sålda spel. Vi har en initial puls på samtidiga spelare, vilket är väsentligt för den fortsatta utvecklingen inom ramen för vårt games as a service-koncept. Teamet arbetar för fullt med både förbättringar av spelet och nytt innehåll och säsong 2 startar inom kort.

Michael Hjort, Styrelseordföranden

Målet om ett positivt ebitda-resultat för 2019 kvarstår alltså inte, däremot siktar Starbreeze som sagt på ett positivt resultat för årets fjärde kvartal, vilket blir spännande att följa upp och se om dom lyckas hålla. Aktien rasar drygt 20 procent i den inledande handeln efter uppdateringen av prognosen för 2019.

 

Läs mer om hur du kan investera i esport

starbreeze

Bolaget behöver sannolikt ta in pengar

Starbreeze gick in i det fjärde kvartalet med cirka 150 miljoner i likvida medel och ett negativt kassaflöde på knappa 60 miljoner. Ska bolaget klara detta trotts den besvikelse OTWD varit hittills så kan ytterligare en nyemission vara aktuell.

Ska Starbreeze klara av att överleva behöver bolaget sannolikt pengar – trots att det redan genomfört två emissioner i år. Annars finns risken att konkurs väntar runt hörnet.

Sveriges resultat i Esport-VM

Uppköp helt otänkbart?

Spekulationerna är många och fler lär dom bli. En jag läste om tidigare är om Starbreeze möjligen skulle bli föremål för ett uppköp där bl.a. THQ Nordics strategi är att billigt köpa underpresterande spel. En klen tröst i denna misär. För oavsett vilken premie bud ”brukar” innebär så är Starbreeze sannolikt inte i position för att göra någon vidare affär i det här läget.

Prins Daniel sålde med vinst

Är detta veckans mest uttjatade ”nyhet”? Kombinationen av en överhypad aktie och en prins verkar fånga den stora massans intresse. I en artikel i Dina Pengar från 2016 fick vi ta del av kungahusets aktieinnehav och den smått förvånande insikten att Prins Daniel bara ägde aktier i ett bolag- Starbreeze. Prinsen uppgav då att han köpt aktierna för mindre än 5 kronor (kursen stod i 23 kronor vid tillfället). Trotts ett GAV på 5 kronor så gick Prinsen vinnande ur striden.

Prins Daniel har inte kvar några aktier i Starbreeze, de såldes för drygt ett år sedan.

Låter Hovet meddela

Sålde han för ett år sedan så innebär det att han kom ut till en kurs på som lägst 7:80 kronor. Vi håller tummarna för att han lyckades knipa några fler procent än så.

Är det början på slutet vi ser?

Så vad blir utfallet, faller Starbreeze likt Goliat eller reser sig bolaget på nytt och kommer tillbaka starkare? Eller varför inte, men mer osannolikt.. köps bolaget upp? Kommentera era tankar nedan!

1 svar på ”Starbreeze – Som Fenix eller Goliat?”

  1. Som det ser ut nu så ser jag inte hur det ska kunna vända i närtid, det är alldeles för mycket negativa aspekter som du nämner på en och samma gång tyvärr. Men tiden får utvisa..

    Svara

Lämna en kommentar