IEM Katowice 2019 – Ett event som hade allt

  • Det gick tyvärr inge vidare för våra svenska stjärnor
  • ENCE ”vände och vann”, ”vände och vann”
  • Astralis fortsätter att slår nya rekord

Vi sammanfattar svenskarnas resa i IEM Katowice 2019

Vi skrev redan efter New Challengers stage att svenskarna hade det tufft och lättare skulle det inte bli i slutskedet av IEM Katowice 2019.

Ninjas in Pyjamas, likt dom andra svenskarna i IEM Katowice 2019, hade en svajig inledning. Med förlust mot Liquid och Mibr i gruppspelet så hängde allt på den sista och avgörande matchen mot Vitality. En tajt match som togs till den tredje och avgörande kartan där NiP tillslut kunde ta hem det.

I kvartsfinalen ställdes man(tyvärr) mot världsettan Astralis som bekvämt kunde ta hem segern utan en tredje karta. 16-2, 16-14 till danskarna och det ända helsvenska laget var ute.

Olofmeister och FaZe hade inte spelet med sig i gruppspelet – The Legends stage. Efter snöpliga förluster mot Renegades och AVANGAR var man tvungen att vinna kommande två för att ta sig vidare till Playoffs. Med en turlig seedning fick man compLexity och svala Cloud9 som man betryggande kunde slå ut (2-1 och 2-0).

I kvartsfinalen ställdes man mot NaVi och det finns inte mycket att säga om den matchen, om FaZe sett svala ut tidigare så såg det inte bättre ut här. 2-0 i kartor till NaVi och FaZe fick lämna efter en relativt svag insats.

Cloud9 med svenska flusha tog sig inte vidare till Playoffs utan föll redan i gruppspelet där man bara lyckades ta två segrar, Hellraisers och Mibr, av fem möjliga. Förväntningarna var inte speciellt höga på Cloud9 och dom har mycket att jobba på inför kommande event.

Jonas Jerebko’s(svenska NBA-stjärnans lag) Renegades kom på en delad 5-8-plats med NiP efter att ha förlorat med 2-0 mot Mibr i kvartsfinalen. Att ta sig till kvartsfinal känns ändå helt godkänt för Renegades.

Sverige tar brons i Nordiska Mästerskapen i FIFA19

IEM Katowice 2019 tog fram det bästa ur ENCE

När dom svenska lagen är på dekis så får dom andra nordiska lagen dominera i IEM Katowice 2019. Att Astralis skulle ta sig till final i var ingen större chock. Att ENCE skulle göra desamma får dock ses som en smärre skräll.

En tung inledning med motgång på motgång, två raka förluster och en värsta tänkbara situation där man var tvungen att vinna alla matcher efter det. Vilket man gjort. Fem raka segrar, två i playoff mot Liquid(2-0) och NaVi(2-1) säger allt. Finländarna erkände själv att nerverna spelade in, vilket inte är så konstigt med tanke på den unga(och relativt oerfarna) truppen.

Projektet ENCE som startade så sent som för ett år sedan har övertygat mer och mer för varje match i IEM Katowice 2019 och spelet har periodvis sett exemplariskt ut.

ENCE visade på klass när man mot Liquid tog hem den första kartan för att sedan ligga under med 15-9 på Inferno och vända till 16-19, en riktig nagelbitare.

Samma visa mot NaVi. ENCE tog hem första kartan för att sedan bli överkörda med 16-3 under den andra, där såg resan ut att ta slut. Än värre blev det när man under den tredje och sista kartan, Mirage, låg under med 12-6. Men som så många gånger förr slog ENCE ur underläge, man vände och vann med 16-14.

Att slå två av dom tre som rankas högst i världen är mäktigt och på sättet man gör det är än mer imponerande. Detta tog dom hela vägen till en final mot, föga förvånande, Astralis.

G2 vinner Six Invitational 2019

ENCE vs Astralis – David vs Goliat

Det var ett tag sen som vi fick sen en helnordisk final. Världens genom tiderna bästa CS:GO-lag ställdes mot en tillsynes oerfaren femma från Finland som verkar ha en kemi utöver det vanliga. Även om bettingbolagen var överens om en totalslakt från Astralis(logiskt kanske) så var det på förhand upplagt för en rysare.

ENCE valde Train som första karta i finalen, en karta där finnarna varit starka tidigare. Astralis tog kommandot tidigt och ledde med 11-4 i halvtid. ENCE spelade upp sig och låg som bäst under med 14-11. När finnarna får momentum så har det lossnat rejält tidigare men mot Astralis gick det inte hela vägen. Magisk och grabbarna kunde komfortabelt vinna första kartan med 16-11.

Karta nummer två, som var Astralis val, föll inte helt oväntat på Inferno. Inferno kan likställas vid Astralis hemmaplan. Med en winstreak på 12 matcher på inferno dom senaste månaderna så var det upplagt för 2-0. Och vilken uppvisning.

Astralis startar som T och plockar 10 rundor på raken innan ENCE tar sin första runda. Tyvärr räckte inte det för att starta någon typ av comeback utan Astralis fortsatte precis lika strukturerat som innan att plocka poäng. I halvtid stod det förkrossande 14-1 till danskarna. Fem rundor in i andra halvlek står det klart, 16-4 och turneringen är slut.

Astralis tar hem Majorn och $500.000 i prispengar efter att bara ha torskat en karta av elva möjliga under IEM Katowice 2019.. totaldominans? Just nu kan ingen rå på världsettan men kommer det hålla i sig? Allt pekar på att dom har ett ljust 2019 framför sig åtminstone.

Gymnasieligan ska avgöras!

Lämna en kommentar