Betting på E-sport – hur det började och var branschen är idag

Esport har sett en explosiv tillväxt av tittare och intresse under de senaste åren och idag så har stora turneringar ofta runt en miljon tittare världen över. Detta är en trend som inte spås avta inom någon överskådlig framtid och branschen omsätter idag mångmiljardbelopp.

Esport har gått igenom en enorm förändring sedan de första turneringarna anordnades. De första turneringarna hölls oftast på olika LAN där entusiaster tävlade mot varandra medans deras vänner tittade på. Där vinsten ofta var några hundralappar och en ny mus till vinnarna så är dagens Esport någonting helt annat.


Samtidigt så börjar delar av E-sporter mer och mer likna traditionell sport. Det finns väletablerade lag och superstjärnor, välkända experter och programledare leder försnacket inför stora matcher och betting börjar få en allt mer framträdande roll. Det blir allt mer populärt att betta på Esport och idag så kan man vända sig till en lång rad olika spelbolag för att göra just detta. I den här texten kommer vi att tillhandahålla en snabb historielektion kring hur betting på Esport startade, samt hur branschen ser ut idag.

Starten för betting på Esport

Även om det är svårt att ringa in en specifik match eller turneringen som startskottet för betting inom Esport så är det mycket lättare att peka på en specifik sorts hemsida som det faktiska startskottet för när den stora massan blev intresserad för betting och Esport i kombination.

Under 2015 och 2016 så var det några programmerare och utvecklare med en entrepreniöriell ådra i blodet som fick en idee. Utvecklaren av Counter Strike: Global Offensive hade släppt upp olika kosmetiska föremål till spelet som gick att köpa och sälja för riktiga pengar och som också förde med sig ett faktiskt värde. Genom att knacka lite kod kunde dessa programmerare sedan starta hemsidor där det blev möjligt att satsa dessa föremål på matcher som skulle komma att spelas. Detta blev snabbt oerhört populärt och fler och fler hemsidor började blomma upp.

Men detta skulle inte vara för evigt. Efter en lång rad juridiska problem för Valve så beslutade utvecklaren att helt sonika förbjuda dessa hemsidor och sedan sommaren 2016 har beslutet stått kvar. 

Betting på Esport idag

Även om det inte längre är möjligt att syssla med betting på Esport med spelföremål så visade detta att intresset fanns för betting på Esport i en större skala. Spelbolag började få upp ögonen för detta och det dröjde inte lång tid innan man kunde vända sig till något av de stora spelbolagen för att

För den som är intresserad av att betta på Esport idag så går det inte längre att använda sig av hemsidor där man satsar spelföremål, utan man blir nödgad till att vända sig till mer traditionella spelbolag för att göra detta. Samtidigt så är det här någonting som bör ses som positivt. Regleringen från myndigheter gör att risken för att man ska bli lurad mer eller mindre elimineras helt och hållet, samtidigt som det förhindrar att någon under 18 år spelar om pengar.

Lämna en kommentar