Utbilda dig till e-sportare

E-sport är en av världens snabbats växande sporter. Det är inte bara andelen utövare som växer utan även antalet åskådare, både på live-tävlingar och tv-sändningar. Det börjar även bli känt att de stora pengarna har hittat till sporten, både i from av prispengar men också genom sponsoravtal. Att sporten växer lockar så klart ännu fler att vilja försöka sig på en professionell karriär som e-sportare. Att börja med e-sport är relativt enkelt. Spelen finns ofta tillgängliga online gratis och idag har de flesta redan en dator, så det är bara att sätta igång. Det som blir ett problem är att det som med alla andra sporter krävs många timmars träning för att bli riktigt bra. Då kan det vara en bra idé att kombinera en utbildning med sin satsning på sporten. Idag finns flertalet utbildningar med inriktning mot e-sport precis som det finns utbildningar inom fotboll och hockey. På så sätt får du en möjlighet att kunna lägga ner mer tid på att förfina dina tekniker i spelet samtidigt som du får coachning från erfarna lärare. Här tipsar vi om två olika alternativ för dig som vill satsa helhjärtat på en karriär som e-sportare.

Likheter med militären

Många av spelen inom e-sport är uppbyggda på strategi så väl som action. Många gånger liknar strategierna de som används av militären. Ibland kan det faktiskt vara tvärt om, att strategier från spelens värld kan användas av militären. Många stora militära ledare genom historien är kända för att ha använt dessa metoder. Ett exempel är Napoleon Bonaparte, general/kejsare, Frankrike, som inte bara tyckte om att spela utan också använde sig av spelens strategi i sina militära aktioner. Han gillade även casinospel och var med om att göra spelet vingt-un, en föregångare till blackjack, populärt. De populäraste spelen inom e-sport har starka karaktärsdrag från militären. Som i populära Counter-Strike: Global Offensive där spelarna ska desarmera en bomb eller frita gisslan. Det är mycket vapen och kamouflagekläder som för tankarna till militära operationer.

esportprylar
Bild: Pexels

Sommenbygdens Folkhögskola

I Tranås i Jönköpings län kan den som är intresserad av e-sport få chansen att under 1–2 år nästan helt ägna sig åt sin sport. Utbildning är på gymnasienivå men riktar sig till vuxna. Under utbildningens gång får eleverna möjlighet att utveckla sin profil som spelare, sin position i laget och även träna på att samarbeta med andra. En del ämnen, som team building, ledarskap och kommunikation är saker som du även kommer att ha nytta av i det vanliga arbetslivet. Det kommer att bli deltagande i turneringar och genom att gå igenom videor av spelet tillsammans går det att analysera sina motspelare så väl som sitt eget spel. Eleverna får också hjälp med att hitta en sund livsstil med fysisk aktivitet i kombination med sitt spelande. Fokus kommer att ligga på CS:GO där alla elever får möjlighet till mängdträning och att förfina sina färdigheter inom strategi och analys. Genom dagliga frukostmöten får du lära dig att skapa struktur i din vardag. Genom yoga och fysisk aktivitet skapas en bra balans mellan det mentalt krävande spelandet och att hålla igång kroppen. En god fysik är en förutsättning för att kunna hålla ut och behålla fokus under långa matcher och turneringar. Skolan har inget eget internat men den ligger centralt i Tranås där det finns möjlighet att hyra eget boende. Det finns även goda kommunikationer till andra närliggande orter.

e-sportare
Bild: Pexels

Dubbla karriärer

Alla vet att en elitidrottares karriär är kort. Därför har Högskolan i Halmstad en satsning på att erbjuda elitidrottare en möjlighet att kunna läsa för dubbla karriärer. Det ger elitidrottaren en möjlighet att få läsa det program på högskolan som de önskar men samtidigt kunna satsa på sin idrottskarriär. Det kan vara speciella anpassningar för att förenkla för studenten att klara sina studier. Till exempel allt ifrån digitala distanslösningar till anpassad studietakt. Hösten 2020 kör skolan igång ett pilotprojekt med att låta fem e-sportare på elitnivå söka sig till en passande utbildning. De som är intresserade söker som vanligt till det program de vill gå. När de blivit antagna söker de vidare till projektet dubbel karriär. De måste då ange vilken sport de tävlar i, vilket spelarnamn de har samt deras nuvarande och tidigare bedrifter inom sporten. Även om en e-sportare inte är lika beroende av sina fysiska förutsättningar så kan den dagen komma då man kanske vill göra någonting annat. Då kommer en gedigen högskoleutbildning väl till pass. Att en svensk högskola nu likställer elitpresterande e-sportare med andra elitidrottare är ett stort steg framåt mot att jämställa e-sport mot andra sporter.

Lämna en kommentar