Pokerspelare som också spelar esport

Sedan internet gjorde sitt intåg i våra hem spenderar vi allt mer tid framför olika skärmar. Förut var det teven vi samlades runt på kvällarna. Det har varit självklart sedan teven gjorde sitt intåg under 1950-talet. För personer från yngre generationer är det dock minst lika självklart att numera samlas runt ett spel på datorn. Ett spel som fick ett stort uppsving i början av 2000-talet var online poker. Helt plötsligt kunde man sitta hemma och spela poker online när man själv ville. Det var också nu som vi fick ett helt nytt drömyrke, pokerproffs. Nya former av poker som Texas holdem och Omaha hi lo blev snabbt populära. Det har nu förflutit närmare två decennier sedan pokerboomen startades och vi ser nu en ny trend växa sig stor över hela världen – esporten. Både esport och poker utövas mest av unga män som spelar online och därför är det kanske inte heller så konstigt att många av utövarna behärskar båda spelen. Här ska vi titta lite närmare på några av de som ägnar sig åt både poker och esport på hög nivå.

Bertrand ”ElkY” Grospellier 

Bertrand Grospellier, eller ElkY som han också kallas är Frankrikes mest framgångsrika pokerspelare genom tiderna. Han har lyckats med bedriften att ta en så kallad Triple Crown. Det innebär att han har vunnit titlar i världens alla tre stora pokerturneringar. Han har även hamnat i Guiness Rekordbok för att ha hunnit med att spela flest Table Sit & Go i världen. En vanlig idrottsman inom en fysisk sport skulle vara ganska nöjd med denna karriär. Den stora fördelen för utövare av esport är att de inte behöver gå i pension i tidig ålder. De kan fortsätta att utöva sin sport även när de blir äldre. De kan dessutom byta sport om de vill. Det är precis vad ElkY har gjort. Han började nämligen inte sin karriär online med att spela poker utan han började som en av världens främsta esportare inom bland annat StarCraft. Inom det spelet tog han en andraplats vid World Cyber Games 2001 och kunde då börja en framgångsrik karriär som esportare i Sydkorea där esport länge varit populärt. Han själv tror att esport blivit så populärt just där för att esport inte kräver så mycket utrymme utan alla kan spela det hemma. Eftersom både poker och esport handlar mycket om att delta i turneringar kan de som ägnar sig åt båda säkert ta med sig en del turneringsstrategitips till och från båda spelen. Det handlar även mycket om att vara uthållig och kunna behålla fokus under lång tid.

World Cyber Games 2001

Eugene Katchalov

Den här ukrainska pokerspelaren har inte riktigt spelat esport på en professionell nivå men han har ändå en stark koppling till esport. Efter att ha rönt stora framgångar inom poker och i början på 2010-talet rankats som nummer ett i världen kände sig Katchalov trött på poker. Av en slump hängde han på sin kompis ElkY till ett esport-event och kände direkt att han gillade vad han såg. Han tyckte mycket om den energi han kände i lokalen och ansåg att flera av de tekniker som används inom esport även brukas inom poker. Han började att titta mycket på esport, följa olika lag och spelare. Det han kände var att de ofta gick igenom samma faser som han själv under sin utveckling som pokerspelare.

Pauli ”Fiilismies” Äyräs

Denne unge man kan klassas om en av Finlands bästa, både inom esport och poker. Han började som esportare med Counter Strike och StarCraft 2. 2011 var han uttagen att delta vid World Cyber Games för Finlands räkning. När han väl hittade till pokern var det dock där han ville fortsätta, troligen för att det inom poker finns betydligt större möjligheter att tjäna pengar. Trots sin ungdom har han sedan dess haft stora framgångar även som pokerspelare. Eftersom han varit professionell inom poker under en relativt kort tid har han inte än vunnit några större summor inom live-turneringar men på online poker har han vunnit desto mer. Det troliga är väl att han kommer att vara en del av Europas pokerelit ett långt tag framöver. Vem vet, kanske kommer han att gästspela som esportare återigen i framtiden.

Final i esporten Counter Strike under Madrid Games Week

Oskar ”Ins” Holm

Här har vi en av superstjärnorna inom esport. Genom sitt deltagande i det framgångsrika laget Ninjas in Pyjamas är Oskar Holm inte bara känd för den innersta kretsen inom esport utan även bland gemene man i Sverige. Han är verkligen en av pionjärerna inom esport i Sverige och han var framgångsrik inom sporten redan 2005. Då gick han med i det legendariska svenska laget Ninjas in Pyjamas där han stannade i tre år innan han gick över till Fnatic. Ungefär samtidigt började Holm att intressera sig mer och mer för poker för att slutligen gå över till att spela poker på heltid. Han var aktiv som pokerproffs fram till 2015 då han blev sugen på ytterligare en ny karriär. Tillsammans med Carl Mikael Cakste startade han Overlord som är en agentur för esport-talanger. Till sig har de knutit profiler som Emilia Hult och Ludvig Brolin. I Norden finns runt 650 000 följare av esport och de flesta använder Youtube eller Twitch för att titta på matcher, turneringar eller spelare som filmar sig själva när de spelar. Holm och hans kompanjon tror på att esport inom en snar framtid kommer att bli allt större som livesport. De har inlett ett samarbete med Blixten & Co som är en stor arrangör av konserter och events. Deras engagemang bygger på att de har en stark tro på att esport har en framtid som bred underhållning som kommer att locka många åskådare. Oskar Holm som inte bara har en bakgrund inom esporten utan även en examen från Handelshögskolan kommer säkerligen att nå stora framgångar även med sin nya karriär som agent.

Lämna en kommentar