Esporterna med mest prispengar i potten

Att det finns mycket pengar i esportens värld är ingen hemlighet. Spelarna som kan livnära sig på sitt spelande blir allt fler och esporten som underhållning ökar ständigt i popularitet. Turneringarna som arrangeras kommer som resultat med allt större prispotter och det finns ett fåtal spel som sticker ut ur mängden de senaste åren när det kommer till mängden pengar som delas ut till de tävlande. 

Dota 2

Inom dagens esporten så är Dota 2 ett av de ledande spelen, och det märks. Inne på sidor där man kan live streama Esport så är det ofta evenemang för Dota 2 som är aktuella att sända, och när det kommer till prispengar som delas ut så har Dota 2 varit en dominant flera år i rad.  

Det årliga världsmästerskapet för Dota 2 går under namnet “The International” och har sedan 2014 stadigt höjt ribban för summan av en prispott inom esporten. De fem senaste upplagorna av turneringen kvalar samtliga in på topp-fem-listan för turneringar med mest pengar i potten. Under 2019 uppgick summan till över 34 miljoner dollar. 

Fortnite 

Fortnite tog verkligen världen med storm när det lanserades 2017. Spelet fick tack vare möjligheten till gratis spelande snabb spridning, och vidare bred uppmärksamhet på sociala medier. Både kända namn inom esporten och profiler inom idrottens värld hjälpte spelet att växa.  På senare tid märks spelets popularitet av även på pengarna som det finns att spela om.

Världsmästerskapet i Fortnite, Fortnite World Cup, har inte hunnit gå av stapeln mer än en gång på grund av spelets unga ålder. Trots det har turneringen redan blivit The Internationals främste utmanare när det kommer till storlek på prispott. Både soloturneringen och lagturneringen hade under 2019 prispotter på över 15 miljoner dollar. 

Trots att de enskilda turneringarna har en bra bit kvar till Dota 2-summorna så var den samlade potten för Fortnite World Cup 2019 näst intill med parallell med den för The Internationals 2019.

League of Legends

League of Legends är relativt sett en veteran på arenan för esport. I jämförelse med titlar som Counter Strike har spelet en bra bit kvar, men med sin lansering 2009 så har League of Legends betydligt fler år på nacken än både Dota 2 (om man bortser från spelets föregångare) och Fortnite. 

“LoL World Championship” är en av esportens största turneringar, och namnet på världsmästerskapsturneringen för League of Legends. Trots att det är ett MOBA-spel (multiplayer online battle arena) precis som Dota 2 så har det trots den hårda konkurrensen lyckats hålla sig kvar bland de största. Prispotten dalade visserligen kraftigt mellan 2018 och 2019, men 2018 års pott på knappa 6,5 miljoner dollar är fortfarande stor nog för att enbart toppas av turneringar inom Dota 2 och Fortnite. 

Hur tror du framtidens turneringar inom esporten kommer att se ut? Kommer Dota 2 att upprätthålla sin dominans, kommer Fortnite att växa ännu mer, och är League of Legends på väg att fullkomligt tappa sin plats i finrummet för esport?

Lämna en kommentar