eSport – Sveriges snart näst största sport

Tv-spel har varit något som har intresserat många och haft stor inverkan på både kultur och samhälle sen de första spelen med Pacman och Super Mario blev till på 80-talet. Idag är tv-spel en miljardindustri med många konsoler, spel och events runt om i världen. Nu kan man även betta på eSport och många tror att det kommer att bli väldigt stort i framtiden.

esport
Källa: Unsplash

Sverige, och skandinavien, har länge varit ett stort namn inom eSport och många av de allra största spelarna är från Sverige och har spelat eller spelar i svenska klaner. Counter-Strike, Dota, LoL samt Quake är några av de spel i Sverige som är och har varit störst när det kommer till eSport. Några av de största spelarna i Sverige har också varit i ropet och några av de har blivit som pionjärer för egaming i Skandinavien och i världen. Om du inte har läst om Armada, SpawN, s4 eller f0rest är bara några av de största stjärnorna vi har i landet. Det är roligt att veta att Sverige är bra på något mer än bara bollsport och skidåkning.

Ett väldigt stort spel bland svenskar och även i världen är Fortnite, där man spelar mot varandra i lag och ska vinna mot varandra. Fortnite är ett spel som har fått stor uppståndelse på senaste tiden. Mycket också eftersom en svensk blev sexa i en världsmästarturnering. Vinnaren vann 28 miljoner kronor. Spelet har skapat stor mediabevakning och blivit extremt stort på väldigt kort tid. I och med en stor bevakning och det stora flödet av pengar inom eSport, har detta gjort att aktierna för företagen har ökat och man har börjat se ett mönster.

Det här har gjort att för många har det blivit lönsamt och bra att investera i eSport och spel och har fått en snarlik status som annat spel vad gäller betting. I Sverige, där detta spel har varit populärast, har det bara stigit i popularitet och nu är det uppe med LoL, Dota, CS och de andra stora titlarna i toppen. Om du är ett fan av fartfyllda slots och spel, tickar Starburst detta. Det är ett slotspel med 5 hjul och tre rader med en mängd funktioner. Det kan uppkomma en specialare, Big Win-showen för att få chansen för en större vinst. 

Precis som i Tokyo 2018 och London 2019, öppnas nu en egen arena för eSport i Stockholm. “En plats där gamers, communities, esportlag, streamers och företag med koppling till gamingindustrin kan mötas”, som Mathias Engstrand på Esportals så fint uttryckte det. Anläggningen, som ligger vid Odenplan i Stockholm, öppnade redan den 5e februari och kommer att vara som en hubb och mötesplats för gamers, streamers och sponsorer för alla inom eSport-industrin. 

gamer
Källa: Unsplash

eSport har länge debatterats och varit i ropet för om det skall vara med i OS och andra turneringar och huruvida det kommer hålla i längden eller inte. Men vi kan klart se att tv-spel är här för att stanna och det här är bara början på en era som vi sent skall glömma.

Lämna en kommentar