Female Legends bakom lanseringen av esportliga för tjejer

Female Legends och Challengermode startar världens första storskaliga liga för kvinnor

Female Legends kämpar för lika villkor

Female Legends tillsammans Challangermode lanserar nu ett av världens största och ambitiösa initiativ för tjejer inom esport. Women’s Esports League (WEL). Ligan är en så kallad ”all-female league” där endast kvinnor får delta och ligan kommer arrangeras på europeisk nivå. Ligan är ett initiativ grundat på idén att tjejer inom esport ska få chansen att tävla och socialisera i en miljö och i ett format fritt från hat och toxicitet. Där spelarnas lika villkor är en viktig grundpelare.

Vi jobbar ständigt med att e-sporten ska bli mer inkluderande och jämställd. Precis som med vårt e-sportcommunity har vi samma målsättning för denna liga, att den ska avveckla sig själv och i framtiden inte behöva finnas. Vi vill att alla ska kunna tävla tillsammans på lika villkor, utan påhopp och hat.
Olivia Mattsson, turneringsansvarig hos Female Legends

 

Sverige kom på andraplats i CS:GO under Esport-VM

Ambitionen och målsättningen med ligan är att kunna ge tjejer nya möjligheter och en ärlig chans att få tävla på högsta nivå. Och att nå sin fulla potential som lag och individuella spelare i ett ligasystem. Miljön och den generella tonen inom gaming, på internet överlag men framförallt inom esport är väldigt hård och oförlåtande. Då framförallt mot kvinnor på grund av deras kön. Som kvinna möts man i regel av allehanda trakasserier och en stor skepsis kring ens förmåga och intentioner. I och med Women’s Esports League ska man jobba för att en jämlikare spelplan och höja nivån på kvinnlig esport. På sikt är visionen att ligan ska avvecklas och att man har uppnått ligans grundsyfte, att skapa jämlikhet och lika villkor för alla inom esport. Då kommer behovet av en liga för enbart tjejer att vara obefintligt.

 

ESEN eSports lanserar ny plattform

Women’s Esports League drar igång redan under 2019

Det officiella kvalet till  WEL drar igång redan i December och så snart som i början på 2019 kommer den allra första säsongen att dra igång. Prispotten under säsong 1 ligger på 50.000:-. Målet och ambitionen är att prispotten successivt ska öka i nivå säsong efter säsong i samband med att ligan växer sig större och starkare. Women’s Esports League är ett systerprojekt till det nationsöverskridande esportprojektet NEL, National Esports League. NELs syfte är att skapa en ny plattform och möjlighet för vanliga spelare att hitta en mer självklar väg från amatör till dom stora professionella tävlingarna. Det genom att kunna tävla i öppna både nationella och regionala ligor inom NEL.

Female legendsChallengermodes främsta fokus är att göra esporten tillgängligt för alla. Vi gör detta bland annat genom diverse ligasystem, t ex nationella ligor, ligor för skolungdomar med mera. För oss är det en självklarhet att skapa förutsättningar för unga tjejer att spela, socialisera och tävla i en hatfri och jämlik miljö.

 

Johan Bengtsson, Head of Sales and Partnership Challengermode

 

Den Svenska Elitserien i CS:GO ska avgöras

Lämna en kommentar