Esport betting väntas explodera 2019

  • Esport betting beräknas omsätta $23,5 miljarder 2020
  • Varje månad görs 80.000 sökningar på CSGO Betting
  • Betting inom esport väntas öka enligt Svenska Spel
  • Unibet i mångmiljonavtal med Astralis
  • Nischsajter som GLHF.GG, Pixel.bet och gg.bet öppnas
  • Dallas Mavericks ägaren, tillika dot-com investeraren Mark Cuban har investerat i Unikrn

Esport betting är den nisch som växer starkast

Att Esport betting på nätet har haft en uppåtgående trend senaste året kan inte ha undgått någon. Se bara till hur många nya sajter som öppnas och massexponeringen i vanlig TV som ökat som två exempel. Hur många nya spelsidor har vi inte fått se och höra om 2018? Och i takt med att sidorna och alternativen blir fler så behöver sidorna både erbjuda ett större utbud för att kunna slåss om kunderna samtidigt som vi ser fler och fler nischade sidor slå upp dörrarna.

esport betting

Enligt en bred analys så väntades omsättningen inom betting på esport landa på $6,7 miljarder under 2018, år 2020 spås omsättningen ha ökat till hisnande $23,5 miljarder.

Esport hade länge ett stort problem med läggmatcher då möjligheterna fanns till att betta men vinstsummorna i turneringarna var så pass låga att många spelade emot sig själva och la sig i matchen och på så sätt fick ut betydligt större summor. Det finns många exempel av det slaget från tidigare men nu har summorna blivit så pass stora och ”sporten” så pass etablerad att detta inte längre är ett problem i samma utsträckning.

Två olika definitioner av betting

Betting inom esport har fått två olika innebörder. Den ena varianten är den klassiska odds betting som erbjuds av alla större aktörer. Den andra varianten är där man bettar med köpta eller vunna skins i spelen. Den typen av betting har fått stor kritik genom åren. Marknaden har varit praktiskt taget oreglerad och har både tagit satsande ner i åldrarna och skapat ett beroende hos väldigt många unga.

Spel på esport kommer bli ett hett ämne 2019

Ser vi till 2019 så kommer det bli ett genombrott för betting på esport. Utbudet har redan ökat rejält, det krävs inte en allt för lång tillbakablick till när utbudet inte ens existerade och nu kan du, åtminstone i någon form, hitta spel på esport på dom flesta etablerade sidorna. Trotts att esport är en relativt ny nisch så är efterfrågan stor, varje månad görs cirka 80.000 sökningar på bara ”CSGO Betting” och ”CSGO Gambling”, vilket ger en indikation på hur stort intresset är.

Går vi till företagssidan så fick vi 2018 bland annat se Leo Vegas köpa 51% av esportsidan Pixel.bet och Mr Green starta GLHF.gg tillsammans med Gamingzone Entertainment och 2019 öppnar för fler satsningar från dom mer etablerade spelarna. I och med att man öppnat upp den svenska spelmarknaden och låtit alla spelbolag söka om en spellicens så kommer utbudet fortsätta öka. Omsättningen inom livebetting, som idag är mer regel än undantag, väntas mångdubblas kommande år och det kommer ge ringar på vattnet när esporten får ett större utrymme.

Pinnacle träffade bullseye tidigt

Pinnacle är ett av dom bättre exemplen då sidan har haft esport i fokus länge. Redan 2010 erbjöd Pinnacle esport betting och sedan dessa har utbudet ökat successivt. Under mitten av 2017 kunde Pinnacle meddela att man tagit emot 5 miljoner spel på esport generellt. Det i sig gjorde att esport kunde räknas som den sjätte största kategorin räknat i volym inom betting på sidan.

Idag erbjuder sidan ett stort utbud av odds på alltifrån dom mer etablerade titlarna som cs:go, dota2 och League of Legends till spel som World of Tanks, Rocket Leage och Hearthstone.När den svenska marknaden öppnats halkar Svenska Spel efter

Alla nya aktörer som tar sig in på den svenska marknaden har i regel ett större utbud än Svenska Spel som på gått och ont har haft ett väldigt stramt utbud överlag när betting marknaden varit reglerad. Än så länge har Svenska Spel inte erbjudit någon form av spel på esport men nu när marknaden har öppnats upp så är även SS benägna om en uppdatering. Enligt källor ska Svenska Spel hört sig för hos regeringen om att få inför esport för att kunna konkurrera på ett bredare plan.

Företeelsen vadhållning på e-sport förväntas växa de kommande åren, och med anledning av det bör Svenska Spel få möjlighet att erbjuda vadhållning på e-sport som ett mer ansvarsfullt alternativ till de utlandsbaserade spelbolagens utbud.

skriver Svenska Spel till regeringen

Unibet ska satsa med hjälp av Astralis

Även om Unibet har ett brett utbud på spel inom esport så är det största steget bolaget har tagit deras samarbete med dom danska världsstjärnorna i Astralis. Under förra året ingick man ett avtal med 2018 års mest dominanta lag inom Counter-Strike Global Offensive, Astralis. Avtalet ska ha kostat bolaget 27 miljoner. Samarbetet innebär att Unibet kommer jobba tajt med Astrlis för att främja intresset kring esport i Sverige. Trotts den till synes höga summan så är frågan om inte Unibet är den som kommer tjäna mest på den här dealen i slutändan?

Esport har vuxit till en mångmiljardindustri med en fan-bas från alla hörn av världen. Astralis är stjärnan i CS:GO-världen, och vi är väldigt exalterade över att få samarbeta med det bästa laget i världen.

Rhodri Darch, Kindred Group

LeoVegas köpte sig till framgång

LeoVegas investerade under Q3 2018 1,5 miljoner euro i en nyemission för 51% av bolaget tillika Esport-bettingoperatören Pixel.bet.

esport betting

LeoVegas sadlar om och investera i framtiden. Det tidigare klassiska casinobolaget har valt att ändra riktning och gjorde förra året en större investering i det renodlade esportbettingbolaget Pixel.bet som blir deras öppning till ett breddat utbud.

Esport är ett internationellt och snabbväxande område som engagerar miljontals tittare och spelare varje månad. Med denna investering i Pixel.bet får vi som en grupp en unik inblick i ett nytt och snabbväxande segment

Gustaf Hagman, LeoVegas VD

Esport-bettingoperatören Pixel.bet har som fokus att med hjälp av LeoVegas redan befintliga organisation först och främst etablera sig på den svenska och nordiska marknaden. I det långa loppet har man dock siktet inställt på den växande internationella marknaden där man ser stor potential för bolaget. Utöver en bredare esportsbook har Pixel.bet ett par funktioner som är lockande idag. Bland annat direkta uttag som blivit omåttligt populärt senaste tiden. LeoVegas påpekar att köpet inte kommer ha några effekter på resultat och finans till en början men på längre sikt kommer vi garanterat få se en påverkan.

Mr Green startar esportcommunity

esport betting

Mr Green går en annan väg. Tillsammans med Gamingzone Entertainment gör man en satsning på ett community inom esport – GLHF.GG. GLHF, GG, är välkända uttryck och används världen över. Förkortningen är kort och gott för Good Luck, Have Fun, Good Game. Sidan kommer erbjuda underhållning i form av streaming, gamifiering och betting på esport. Sidan ligger upp men är inte redo, sajten väntas gå live nu under det första kvartalet.

Vårt mål är att skapa ett community där esportsföljare över hela världen vill vara. Vi har lyckats säkra ett fantastiskt och relevant namn som tillsammans med vår tanke kring att knyta ihop streaming, betting och gamifiering har alla förutsättningar att attrahera den här snabbt växande publiken.

Niklas Grawé, VD för GLHF.GG

Det var under det andra kvartalet förra året som dom både organisationerna tillkännagav satsningen. Under hösten rekryterade man Niklas Grawé, tidigare Chief Commercial Officer på mobiloperatören Tre, som VD för satsnigen. Tanken att skapa ett community inom esport och erbjuda underhållning av olika former kan vara ett lyckat koncept för att locka nya kunder inom betting. För i slutändan är det såklart målet med sidan.

GLHF.GG är en viktig del i vår strategi att expandera i värdekedjan. Den här satsningen inom esports ger oss både viktig kunskap och fler tillväxtmöjligheter.

Per Norman, VD MRG

GG.BET – Esport betting när den är som bäst

GG.bet är en av dom organisationerna som inte drivs av någon större aktör. Organisationen har drivit marknadsföring starkt senaste året. Bolaget syns ofta på större event och är partners/sponsor till en hel del esportorganisationer. Sajten har ett av dom bredaste utbuden för att kunna satsa på esport vilket kanske inte är konstigt när sidan är byggd av esport-entusiaster och proffs.

esport betting

Rahul Sood, VD Unikrn: “esport betting en mångmiljardindustri 2020”

Fram tills förra året så erbjöd Unikrn bara spel med riktiga pengar i Storbritannien och Australien. Men från och med i Oktober 2018 så har Unikrn erhållit en spellicens. Licensen gör det möjligt för bolaget att erbjuda spel online i alla länder där e-sport betting är lagligt.

Det finns äntligen en legitim, reglerad operatör i ett segment som har ett ganska omfattande erbjudande.

Rahul Sood, VD Unikrn

Lite Kuriosa. Dot-com investeraren tillika ägaren av basketlaget Dallas Mavericks, Mark Cuban, som byggt sin förmögenhet i tech-världen har valt att investera i esport betting-bolaget Unikrn.

 

Som slutord vill jag tipsa om Betssons släppta långtidsspel för 2019:

Esport – The international 2019 att slå 2018 års prispott?

Ja: 1,20

Esport – Minst en svensk spelare att vinna International 2019?

Ja: 20,00

Esport – Minst en svensk spelare att vinna CSGo major 2019?

Ja: 8,00

Kommer våra svenska storstjärnor skörda framgång i år?

Lämna en kommentar