Dagens bettingsidor fokuserar allt mer på esport

Förr har oddsspel uteslutande gällt betting på traditionella sporter där fotboll, ishockey och basket hör till de mer populära. Men sedan några år tillbaka har de vanliga sporterna fått sällskap av tävlande i datorspel, även kallat e-sport (elektronisk sport).   

Legitima spelbolag

Valet av spelbolag vid betting på e-sport är förstås viktigt. Speciellt eftersom det tidigare har kryllat av oseriösa sajter som erbjuder skin betting. Idag är situationen annorlunda med spel för riktiga pengar som de flesta seriösa spelbolag tillhandahåller. 

Bland de största syns aktörer som Unibet, Betway samt Pixel.bet. För en fullständig lista kan du vända dig till jämförelsesajter som Esportbets.se som sammanställer alla pålitliga betting sidor i Sverige.

De stora spelen vanligast i sportsbooks

Det är framförallt esportens stora titlar som tar plats i bettingoperatörernas utbud. Dit räknas spel som League of Legends, Dota 2 och Counter-Strike: Global Offensive. Även Call of Duty, FIFA, Fortnite, Overwatch och en rad andra titlar blir allt vanligare att betta på. 

Matchvinnare & andra spelalternativ

Att spela på matchvinnare är även det lättaste spelalternativet att förstå sig på och komma igång med. Däremot finns det vissa specialodds som är värda att uppmärksamma som får sig en genomgång under rubrikerna nedanför.

League of Legends

Spelet League of Legends som lanserades 2009 är en mastodont inom e-sport med miljontals utövare. Årligen äger flertalet ligor och mästerskap rum där proffsen gör upp om höga prispotter. De här tävlingarna är också populära av anledningen att det ofta finns många spännande odds att satsa på. Förutom vinnare av match och turnering går det att tippa vilket lag som först får first blood, når 10 kills, dödar 1:a draken plus en mängd andra varianter.

Dota 2

Dota 2, som är Valves bidrag till moba-scenen, liknar på många sätt League of Legends. Spelet är bland annat känt för att hålla världens största tävling inom esport vid namn The International som förra året delade ut över 34 miljoner dollar i prispengar. Eftersom Dota 2 idag är en etablerad esport finns det också en uppsjö av spelalternativ att välja mellan. Bland annat går det att välja mellan speltid i minuter, totalt antal kills, spelare får ultra kill, spelare får en rampage och en mängd andra alternativ.  

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike har en lång historia och det senaste i serien är Counter-Strike: Global Offensive som släpptes för åtta år sedan. Betting på CS:GO är särskilt populärt eftersom det ett tag var tillåtet för vem som helst att satsa sina skins, oavsett ålder. Men sedan ett par år tillbaka har myndigheter och Valve satt stopp för sådana verksamheter och det är väl tur det eftersom det rapporterades om minderåriga som spelade bort stora summor. 

Istället har seriösa bettingsidor tagit över och erbjuder spel för riktiga pengar under kontrollerade förhållanden. Vanliga spelformer för betting på CS:GO är exempelvis vinnare av knivrunda, antal rundor och handikappspel. 

E-sportklubbar sponsras av spelsidor

Den som följer ligor och turneringar har säkert lagt märke till att deltagarnas matchtröjor pryds av diverse varumärken. Här har även spelbolag gett sig in i leken och det är inte ovanligt att esportklubbar sponsras av stora bolag som Unibet och Betway.

De två mest omskrivna partnerskapen är Betway och Ninjas in Pyjamas samt Unibet och Astralis. Samarbetet mellan Betway och NiP blev känt redan 2016, medan Unibet och danska Astralis ingick i partnerskap år 2018.  

Lämna en kommentar