VALORANT – är det framtidens esport #1?

  • VALORANT spås bli en gigant inom esport framöver
  • Spelet är utvecklat av LoL-skaparen Riot Games
  • Nyckelfaktorer: Låga systemkrav, ”show blood”-inställning och unika karaktärer

Valorant höjs till skyarna

Få spel har fått så mycket lovord och uppmärksamhet som Valorant. Än mindre innan spelet ens har släppts. Dom senaste åren har vi fått uppleva ett gäng stora titlar som hypats, bland annat Overwatch, Fortnite och Apex Legends som alla kvalar in bland toppspelen när det kommer till popularitet där ute. Men samtidigt har samtliga titlar haft svårt att skapa sig en strukturerad esport-scen med allt vad det innebär. Även om det inte har saknats stora turneringar.

Valorant är ett av få spel som på allvar spås kunna slå sig in bland ”The big three” inom esport – Dota2, CS:GO och League of Legends. Spelet är skapat av samma spelutvecklare som tagit fram just League of Legends så erfarenhet och kunskap om att driva titlar på och till högsta nivå saknas inte.

Betan har fått ett starkt genomslag

Även om spelet inte släpps förrns i sommar och beta inte varit tillgänglig för alla så har spelet ändock dragit till sig ögon världen över. Valorant har streamats för fullt av såväl kända streamers som proffs från andra speltitlar på Twitch. Flertalet tittarrekord har slagits den senaste månaden och få spel har skapat den uppståndelsen innan.

Ingen franschise-liga som inom LoL

Enligt källor så väntas Riot Games inte äga någon liga på samma sätt som man idag gör inom League of Legends. Tanken är att man kommer öppna upp för tredjepartsorganisationer att anordna egna turneringar och ligor. Som ESL inom CS:GO till exempel. Hur vida detta kommer struktureras upp och vilka aktörer som kommer driva detta framåt återstår att se. Men det öppnar sig helt klart en större marknad när andra organisationer kan vara med och driva det hela framåt. Så länge det görs rätt.

Flera av dom senaste bettingsidorna i Sverige har redan öppnat för att erbjuda spel på kommande Valorant-turneringar och ett större utbud lär öppnas upp så fort spelet lanserats fullt ut.

Låga systemkrav och krav på inställningar i externa turneringar

Det finns såklart massor av faktorer som göra spelet till en förväntad hit. Spelet har en inbjudande design och karaktärer med unika egenskaper. Men man har gjort en gedigen satsning på att vara långsiktiga och det märks när man hör hur diskussionerna går.

Låga systemkrav och gratis att spela

Riot Games har gjort sig kända för att släppa spel som är gratis för användarna. Detta är en bidragande faktor till varför man har fått ett så stort antal spelare över tid. Med Valorant kommer man bygga vidare på ”tillgängligt för alla”-principen då spelet inte kräver speciellt mycket i prestanda eller utrymme för att kunna spela. Till skillnad från spel som CoD och BF som istället kräver mer från användarna. Majoriteten med en billig laptop sägs kunna spela det nya spelet.

”Show Blood”-inställning i turneringar

Att något se ”enkelt” ska vara så komplicerat. Inför lanseringen ställer Riot Games krav på arrangörer av kommande turneringar att stänga av ”Show Blood” i inställningarna. Just det faktum att många befintliga spel är så pass verklighetstrogna där våld och blod är en stor del har fått mycket kritik genom åren. Här har man gjort läxan och tänkt ett steg längre inför framtiden. Spelet är i sig inte alls lika verklighetstroget som CS:GO, CoD och BF i designen, vilket bara det är ett plus.

Karaktärer med unika egenskaper

Det som skiljer Valorant från CS:GO, om vi nu ska ställa spelen mot varandra, är att man som spelar kan välja olika karaktärer med unika egenskaper i spelet. Det ger en helt ny dimension till spelet som hittills tagit emot väl av spelarna.

Stor satsning på att få bort trakasserier i communityn

Redan under betan har man, precis som resterande gaming-communitys, fått uppleva en hel del trakasserier både ingame och i streamar rörande spelet. Riot Games säger sig ta ett krafttag emot detta och jobbar redan nu, innan spelet ens har släppts, på att ta fram lösningar på hur man ska hantera detta framöver.

Kan man undvika den ”realistiska” delen som till exempel CS:GO har fått kämpa med och undvika bland annat blod så kommer man ha stor chans att få ett större genomslag på bred front. Ta bara OS som exempel där den tidigare presidenten sågat esporten på grund av just allt ”våld och blod” i spelen. Kan det vara så att Riot Games är något på spåren. Har man tänkt ett steg längre här?

TenZ från Cloud9 väljer bort proffskarriären inom CS:GO för att satsa på Valorant

Trotts att spelet inte officiellt har släppts än så är det många både före detta och aktiva proffs från andra speltitlar som sagt sig vilja satsa helhjärtat på Valorant. Många av dom största organisationerna har aktivt börjat söka spelare och lag för att få en bra start när det väl drar igång på riktigt.

En spelare som fått mycket uppmärksamhet efter att ha meddelat att han kommer satsa helhjärtat på Valorant är TenZ. Tyson ‘TenZ’ Ngo tillhörde så sent som i slutet av 2019 Cloud9’s CS:GO-lag men säger sig välja bort chansen att bli en av dom bästa inom CS:GO(han är bara 18 år) för att fokusera på Valorant. Han har stannat kvar inom organisationen som Streamer och blir nu Cloud9’s första värvning inom Valorant. TenZ själv menar på att hans egenskaper passar väl in i den nya speltiteln och att han kommer fokusera på att samla det bästa laget som bara går inför spelsläppet.

Valorant sätter press på Valve

Många är eniga om att Valorant kommer bli nästa stora speltitel. Michael ”Shroud” Grzesiek, före detta CS:GO-proffs och nu omåttligt populär streamer, håller med om att Valorant mycket väl kan gå om CS:GO i popularitet. Speltitlarna påminner mycket om varandra och Valorant väntas nu sätta press på Valve att vidareutveckla CS:GO för att ha chansen att ta upp kampen.

Valve är så smarta. De vet att CS:GO är deras bebis och att de inte har haft någon konkurrent på åratal. När Valorant-betan kom så började de pumpa ut uppdateringar

Michael ”Shroud” Grzesiek till Dexerto

Valve håller på att utveckla en ny spelmotor, ”Source 2”, som väntas vara klar inom några månader och som man kommer kunna föra över CS:GO till. Samtidigt har man släppt ovanligt mycket nya uppdateringar under senaste tiden, ett tecken på att pressen möjligtvis har ökat.

Nedan finns ett smakprov från när just Shroud spelar Valorant. Vad tycks?

FOTO: Riot Games

Lämna en kommentar