Esportens blomstrande samtidigt som andra sporter är nedlagda

Covid-19 har under en tid nu varit en stor faktor för sporten runt om i världen. Pandemin har även drabbat esporten grovt, men långt ifrån i de utsträckningarna som exempelvis NHL, NBA, Premier League m.m har drabbats. 

För ett par veckor sedan spelades CS turneringen ESL Pro League Season 11 klart där den svenska femman i Fnatic slutade som segrare och lyckades även klättra upp till första plats på rankinglistorna hos HLTV. 

Förändringar tvingas ske i bl.a. CS-scenen där många LAN turneringar ändras till Online. Majoren som skulle spelas i Rio under Maj och Juni har flyttats fram till November och fått en utökning på prispott till 2 miljoner dollar. ESL Pro League som nyligen spelats klart var egentligen planerad att spelas på LAN i en månads tid med olika gruppspel och även finalspel i Denver. Samma sak gäller nästa turnering som kommer dra igång som är Dreamhack Masters som helt har ändrat sin turneringen till en månads lång online. 

Valve har även valt att slopa majorens format där topp 8 ifrån förra är direktkvalificerade till nästa och har istället infört tre stycken kval i alla regioner där de får olika många platser beroende på region, exempelvis Europa får 11 platser totalt för att de hade så många lag i topp 8 samt topp 16. Turneringen pågår och det spelas runt åtta matcher varje dag förutom måndagar då de tar en liten paus. Europa är även den regionen där flest lag är med och tävlar och har därför störst grupper och flest antal lag.

Under veckan avslutas den Nordamerikanska regionen med slutspel för att bestämma placeringar och antal poäng utdelade till de olika lagen. Europa kommer även att spela klart sitt gruppspel där topp 4 i de båda grupperna går vidare för att ha chansen att samla mer poäng som är viktiga att samla. 

Poängen som samlas under denna turnering är viktiga då det är de som avgör vilka lag som går vidare i slutänden. Det kommer att vara en vår, en sommar och en höstturnering som hör till majoren där poängen samlas i varje turnering. I Europa kommer det vara, som tidigare skrivet, elva lag som går vidare, alltså de elva lag som har mest Road to Rio poäng efter tre event. Nordamerika har totalt fem platser, CIS har fyra och Sydamerika, Asien och Oceanien har en varsin plats. 

En utav de största turneringarna på året förutom majoren, ESL ONE Cologne är hotade att ställas in då Tyskland gått ut med att det inte kommer att ske några event med publik i Tyskland förens tidigast i September. Turneringen var planerad att hållas i Juli och har gjort det i sex raka år innan detta och alltid varit en turneringen som levererar rent spelmässigt samt lyckas fylla arenan till max.

En stor konsekvens utav att nästintill alla traditionella sporter är inställda är att spelbolagen har behövt utöka sitt utbud och fylla ut med allt mer esport-spel då det spelas mer och mer CS varje dag. I sin tur väljer även många spelare att söka sig till esport. En sajt som även dem fokuserar på esport i dessa tider är Spelrek.se som dagligen förser läsarna med gratis speltips till esport, med högt fokus på CS:GO. 

Lämna en kommentar