Nintendo ”fortsätter” sin ”satsning” på esport

  • Började sponsra esport-event så sent som 2014
  • Höll i Världsmästerskap redan på 90-talet
  • Kommer aldrig bli något Riot Games eller Blizzard

Nintendo går inte att jämföra med Riot Games eller Blizzard

Alla som har ett större intresse av bland annat Splatoon och Super Smash Bros vet vilken inställning Nintendo har till esport. Så sent som 2014 började Nintendo sin sponsring för egna communitys inom titlarna inför större event som Evo. Och trotts att antalet event ökar ger det ingen jätteeffekt då man till exempel sällan bidrar med mer än en del merch för deltagarna, några inlägg på Nintendos sociala kanaler och ett par Nintendo Switch-konsoler som kan användas under eventen.

Spelens communitys är på vissa plan delade i två läger. Många dedikerade spelare och starka drivkrafter till att esporten ska växa kring Nintendos titlar jämför och ifrågasätter till exempel, helt förståeligt, Nintendos intresse och engagemang med Riot Games och Blizzard som båda engagerar sig stort i sina egna titlar och ligor (League of Legends och Overwatch League). Nintendo är väldigt klara med att esport aldrig har varit eller kommer bli, trotts den ökade insatsen, något huvudfokus för företaget utan ser mer engagemanget som ett sett att stärka kontakten med fansen. Shuntaro Furakawa hos Nintendo nämnde Nintendo Live som ett exempel och att man kan komma att köra liknande tillställningar över hela världen. Även Pokkén Tournament Championship Series är ett exempel.

Den andra delen av entusiast tar dock Nintendos frånvaro med ro. Man är snarare rädda för vad som skulle hända om företaget involverade sig mer:

Målet har alltid varit att arbeta oss(communityt) upp själva. Vi är faktiskt lite rädda för Nintendos engagemang eftersom vi inte vet vad det betyder. När de hjälper, känns det som om de bara utnyttjar en marknadsföringsmöjlighet.

Nick Hitzel, professionell spelare och kommentator i titeln Splatoon

Nintendo var med tidigt

Redan under det glada 90-talet etablerade företaget ett världsmästerskap där deltävlingar hölls runt om i hela USA. Mästerskapet avslutades med finaler i Universal Studios i Hollywood. Under det andra världsmästerskapet arrangerat av företag deltog inte mindre än 132 personerna i finalerna som avgjordes i San Diego. Mike Larossi tog då hem förstaplatsen.

Lämna en kommentar