Kvinnor inom esport

Esport och gaming har länge varit förknippat med män och det är män som har dominerat sporten och spelat hem de stora prispengarna. Tyvärr har esporten fått ett lite dåligt rykte i vissa cirklar gällande hur vissa manliga spelare behandlar kvinnor och det finns spelare som har fått utstå både trakasserier och sexism. Som tur är håller detta på att ändras och kvinnor blir allt mer inkluderade och accepterade i esporten. Det är också många kvinnor som tagit saken i egna händer och sett till att kvinnor enklare kan komma in i sporten. Detta och populära kvinnliga spelare kommer du kunna läsa mer om här.

Josefine startade egen tjejliga

Josefine Wallenå från Umeå, som blev intervjuad av SVT nyheter förra året, var en av de tjejer som upplevde att det fanns mycket sexism i esporten. Hon upplevde till och med att vissa tjejer kände sig tvungna att föreställa sina röster för att deras manliga medspelare inte skulle lägga märke till att de var just tjejer. Hon beslutade sig därför att ta saken i egna händer och blev medlem i föreningen Female Legends. Denna förening arbetar för att klimatet i esporten ska vara mer inkluderade och startade en egen liga där endast tjejer och de som är icke-binära får delta. Tanken bakom detta var att skapa en trygg och välkomnande miljö där kvinnor och tjejer kan upptäcka esporten i lugn och ro. Det är verkligen ett steg i rätt riktning. 

Female Legends gjorde också stora rubriker när de arrangerade det första LAN-et för enbart tjejer. Det gick av stapeln 2019 och lockade cirka 40 deltagare. Female Legends hoppas nu att detta blir ett slående inslag som ska fortsätta i flera år framöver. De hoppas också att events som detta gör att folk öppnar ögonen för hur kvinnor upplever esportvärlden och att det leder till stora förändringar. Kanske kommer det även leda till att vi kommer kunna satsa på esport betting från dessa ligor hos olika bettingbolag? Då kan även de som inte spelar själva hitta ett sätt att vara delaktig i sporten. 

Kända kvinnliga spelare

Blickar vi ut i världen ser vi att det också finns en handfull kvinnor som har lyckats slå sig in i denna mansdominerade sport. Den mest framgångsrika kvinnan inom esport går under namnet Scarlett och är den överlägset bäst betalda kvinnan i branschen. Hon har under sina år som aktiv spelat in över 300 000 amerikanska dollar. Det är nästan tredubbelt så mycket som den som kommer på andraplats. Hon började sin karriär år 2011 när hon spelade i en kvinnoliga för spelet StarCraft II. Efter en seger i en turnering hade hon råd att resa till Las Vegas där hon fick sitt stora genombrott. Under sin karriär har hon deltagit i över 178 turneringar.  

En annan kvinna som gjort sig känd inom esporten är Mystik eller Katherine Gunn som hon egentligen heter. Hon har spelat flera olika spel och har varit verksam ända sedan 2007. Hon har under sin karriär spelat till sig flera topplaceringar i olika turneringar och vunnit över 100 000 dollar i rena prispengar. Du har alltså chansen att göra intryck även som tjej i denna sport.  

Lämna en kommentar