I köptankarna för gamingskärm?

Tiden där man använde 60 Hz kontorsskärmar för gaming är långt förbi, och bra är väl det? Utbudet av gamingskärmar är större än aldrig förr, och idag hittar vi skärmar med en rad olika funktioner. Men vad är det egentligen man ska tänka på om man ska köpa en gamingskärm 2020? Här går vi igenom just det.

Köpguide för gamingskärmar

För att göra rätt val i ditt köp av gamingskärm så rekommenderar vi att du läser olika källor för just detta. Esportlandet har gjort ett test där de utsett den bästa gamingskärmen inom flera olika kategorier och prisklasser. Även AOC har gjort en guide för köp av gamingskärm där de går igenom ungefär samma information som Esportlandet fast lite mer grundläggande.

Att läsa igenom en eller flera guider för gamingskärmar gör att du kan bilda dig en bra uppfattning om vilken gamingskärm som passar bäst för just dig och dina behov. 

A och O inom gamingskärmar

Det absolut viktigaste om man ska köpa en gamingskärm är uppdateringsfrekvensen. Man kan säga att det definierar en gamingskärm då en uppdateringsfrekvens på 144 hz ses som inträdet till den heliga världen av gamingskärmar. Men är det värt att gå över 144 Hz? Svaret är kort och gott ja! Skillnaden mellan att gå från 60 Hz till 144 Hz är mycket större än att gå från 144 Hz till 240 Hz, men den finns där. 

Vi vill dock flika in att uppdateringsfrekvensen inte är allt. Du bör inte köpa de absolut billigaste gamingskärmarna med 240 Hz eller mer, eller du bör åtminstone vara väl påläst om vad de innebär. Dessa billiga gamingskärmar med hög uppdateringsfrekvens kommer ofta med en låg upplösning vilket gör att gamingupplevelsen blir ganska trist. En gaming skärm med 144 Hz och god bildkvalitet kommer alltid vara bättre än en 240 Hz skärm med låg upplösning. 

Gamingskärmar med 4k då?

Att ha en skärm med hög upplösning må låta bra, men är det verkligen värt det? Nja, tycker vi. Gaming skärmar brukar vara mellan 24 och 32”, och på så sett relativt små storlekar (vid jämförelse med till exempel en tv) så är det svårt att uppskatta den höga upplösningen. Dessutom kommer det vara en stor påfrestning för ditt grafikkort vilket leder till en lägre fps.

Widescreenskärm för gaming

Här snackar vi! Om du är intresserad av att skaffa en riktigt grym gamingskärm så rekommenderar vi hellre att du lägger pengarna på en ultrawide gamingskärm. Dessa skärmar bidrar med en svårmatchad inlevelse. Med ultrawide gamingskärmar är det två saker du bör tänka på. Dels ska den vara kurvad, detta är för att avståndet till centrum ska vara ungefär lika långt som avståndet till de yttre kanterna. Om det inte är det så kommer du ha svårt att uppskatta avstånd och hela upplevelsen blir rätt ”meh” i längden.

Det andra du bör tänka på är dels att du måste köpa en skärm som har relativt hög upplösning. De allra billigaste ultrawideskärmarna kommer med full-HD, vilket är långt ifrån tillräckligt. 3440 x 1440 vilket även kallas QHD är en bra upplösning för en ultrawide gamingskärm. Se dock till att du har ett grafikkort som är tillräckligt kraftfullt för att kunna driva den.

TN, IPS ELLER VA?

Det finns 3 stycken olika skärmteknologier som används inom skärmar. Alla dessa är bra på olika saker. 

TN skärmar är billiga att tillverka vilket gör att de ofta hittas med en hög uppdateringsfrekvens, vilket såklart uppskattas av oss gamers. Nackdelen är att de färgåtergivningen inte är lika bra som de andra två teknologierna. Om du köper en TN skärm så bör du noggrant kontrollera bildkvalitén för att säkerställa att du är nöjd med den. Detta är inget du kan testa i butik då de har en helt annan ljusbild än du har hemma. Testa noggrant i hemmiljö – och om du känner dig tveksam så returnerar du den helt enkelt.

En IPS skärm har istället grym färgåtergivning och goda betraktningsvinklar. Den är däremot dyrare att få upp i höga uppdateringsfrekvenser. Dessa paneler hittas ofta i ultrawideskärmar då uppdateringsfrekvensen sällan går över 144 Hz i dessa. De är även ett populärt val för mediaredigerare.

VA-paneler är lite av en mix mellan TN och IPS skärmar. De fungerar bra för de flesta ändamål och har på senare år blivit mycket populära då de kombinerar en hög uppdateringsfrekvens med en ganska låg prisnivå. 

Överklocka gamingskärm

De allra mest seriösa gamers väljer ibland att överklocka sin gamingskärm. Detta leder till en ökad uppdateringsfrekvens. Här måste du vara mycket försiktig och veta exakt vad du gör – annars kan det sluta illa. Läs noggrant in dig hur du överklockar just din gamingskärm innan du ger dig på detta. Det finns antagligen folk på internet som har gjort det redan så Google kommer vara din bästa vän här.

Lämna en kommentar