Esport betting är idag en viktig del av spelbolagens utbud

Esport betting växer lika snabbt, om inte snabbare än själva sporten. Det har bettats på esport i ganska många år men det är under de senaste åren som esporten har börjat ta större plats hos spelbolagen. Tidigare var det populärt att betta med skins av olika slag, främst till CS:GO, men nu är det spel för riktiga pengar som gäller.

Båda nya och gamla spelbolag satsar

Det har kommit ett stort antal nya spelbolag som nischat sig mer eller mindre till just esporten. Exempel på dessa är Loot.bet, Esportsbetting.com, GG.bet, Arcanebet, Betspawn med flera.

De gamla etablerade spelbolagen vill också hänga med i svängarna och deras svar på marknaden är omfattande avdelningar för just esport betting. Några utav de spelbolag som satsat mest är utan tvekan Pinnacle (ej svensk licens), Unibet, Betway, BetAtHome, 888Sport och Betsson.

En ny generation av bettare

Sporten växer blixtsnabbt och en ny generation med ett gediget intresse för sporten växer upp. Fler fans blir 18 år och således myndiga för spel på esport, dessutom är det flera av den äldre generationen som testar lyckan på gamla ikoniska spel som Dota 2, League of Legends, CS:GO med flera.

Men med en förhållandevis ny sport så uppstår många frågor och osäkerheter gällande sporten, spelen och framför allt beträffande betting på dessa. Även om du är ganska bekant med spelen som dominerar sporten så kan oddsen och bettingvärlden skapa många frågetecken. Det handlar om spel för riktiga pengar, så det är viktigt att du reder ut frågetecknen innan du ger dig in i ”leken”.

Vi har tagit fram en kort FAQ som svarar på de vanligast förekommande frågorna. Vi har dessutom varit i kontakt med den svenska bettingportalen E-sportbetting.se för att få expertsvar på dessa frågor.

Kan man lita på de nya sajterna med esport betting?
Så länge som spelbolaget har en svensk spellicens så kan du lita på spelbolaget och sajten fullt ut. Att få en godkänd licens innebär att spelbolaget måste uppfylla en rad olika saker, för just din säkerhet som bettare. Du hittar en guide för hur du väljer spelbolag på sidan E-sportbetting.se/bettingsidor.

Finns det några vettiga odds att betta på?
Oja! Det som är bra med esport betting är att spelbolagen har mindre koll på lagen och matcherna än vad alla fans har. Så du kan hitta riktigt bra odds att spela på, där spelbolagen helt och hållet missbedömt läget och sannolikheterna. Men det vore att ljuga om vi sa att det är lätt att betta på esport.

Vilka bonusar erbjuder spelbolagen?
När du ska betta på esport så gäller samma bonus som för alla andra sporter. Det är ytterst ovanligt att avdelningen med esport har en egen bonus. Dessutom så gäller nya bonusregler för spelbolagen sedan den nya spelregleringen trädde i kraft den 1 januari 2019. Nu kan endast en bonus ges till varje spelare.

Kan jag satsa hur mycket pengar som helst på en match?
Nej, det finns alltid en gräns för hur mycket pengar du kan satsa, i alla fall utan att spelbolaget kontaktar dig. Om du försöker att satsa enorma summor pengar på över 50.000 kr så kan spelbolaget komma att kontakta dig. Detta för att säkerställa att du inte gjort ett misstag och att du har råd med satsningen.

Hur vet jag att spelbolaget har svensk spellicens?
Det första du ska göra är att leta efter Spelinspektionens logotyp på spelbolagets hemsida. Den finns vanligen längst ner på sidan, i den så kallade sidfoten. Ibland kan logotypen visas längst upp på sidan också. Varje spelbolag måste även ha tre knappar på sin hemsida när du är inloggad, för att vara godkända. Dessa knappar är: Spelpaus, spelgränser och självtest. Dessutom så måste du ange en insättningsgräns när du registrerar dig.

Vilka spel är lättast att vinna pengar på?
Det finns inget spel som egentligen är lättare att betta på än något annat. Allt handlar om vilka kunskaper du har som ska betta. Vi rekommenderar att du håller dig till de spel som du kan och där du känner till lagen och evenemangen. Chansa inte utan gör ta väl avvägda beslut baserat på statistik och sannolikheter.

18+ Spela ansvarsfullt

Tänk på att du spelar med riktiga pengar och räkna alltid med att du kan förlora varje bet. Satsa aldrig mer än du har råd att förlora och den summa som du kan acceptera i förlust. Försök aldrig att vinna tillbaka dina pengar genom att betta mer.

Gör upp en spelbudget där du bestämmer ett realistiskt belopp som du kan betta för varje månad. Sluta att betta om/när du spelat bort den summan, sedan får du betta för samma summa igen efter nästa lön.

Bokför ditt spelande så att du har koll på hur mycket du bettat för, hur mycket du vunnit och förlorat. Notera vad du bettat på så att du lär dig vad du är bäst respektive sämst på.

Tänk på att betta ansvarsfullt och sluta spela om du känner att du är i riskzonen för spelberoende. Om du vill ha hjälp med ditt spelande eller om du behöver stöd för någon du känner med spelberoende, så kan du kontakta nedanstående organisationer.

Stödlinjen
Hemsida: Stodlinjen.se
Telefon: 020 819 100
Epost: Kontaktformulär på hemsidan

Spelberoendes riksförbund
Hemsida: Spelberoende.se
Telefon: Lokala nummer på hemsidan
Facebook: Till Facebooksidan

Lämna en kommentar