eEURO 2020 – UEFA satsar på Esport inför EM

  • eEURO kommer avgöras i Konami’s PES 2020
  • Total prispott på 1.000.000:- inklusive 400.000:- till vinnaren
  • Slutspelet äger rum 9-10 Juli, innan EM-finalen den 12e på Wembley

eEURO 2020 blir ett stort genombrott för esport

UEFA ligger inte på latsidan inför kommande sommar. I och med den expanderade marknaden inom esport har UEFA (efter mycket om och men?) meddelat att man kommer anordna ett mästerskap inom esport jämte EM i fotboll 2020. eEURO 2020 kommer avgöras parallellt med fotbolls-EM och upplägget ska enligt arrangören vara en kopia en den ”riktiga” turneringen.

Vi har sett en enorm tillväxt i populariteten av eFotboll under de senaste åren och eEURO 2020 kommer att ge oss möjlighet att få kontakt med nya och befintliga fans av fotbollslandslag.

UEFA: s marknadschef Guy-Laurent Epstein

Det är ingen hemlighet att fler organisationer fått upp ögonen för esport och ser det som en möjlighet att nå ut till den nya generationen som i många fall inte följt i dom tidigare generationernas fotspår. UEFA’s mål är att väcka ett större intresse för fotbollen inför EM genom spelvärlden.

Onlinekval för samtliga nationer

Samtliga 55 av UEFA’s medlemsländer har haft möjlighet att själva ta ut representanter för sitt landslag. Nu under början av 2020 äger lottningen för det officiella online-kvalet rum inför slutspelet i London. Genom lottningen kommer man dela upp lagen i 10 grupper. Onlinekvalet kommer äga rum mellan mars och maj och vinnarna tillsammans med dom 6 bästa grupptvåorna kommer få möjligheten att resa till England för finalspel.

Upplägget för slutspelet

Slutspelet kommer innehålla dom 16 lag som tagit sig vidare från det sista online-kvalet. Väl under slutspelet kommer dom 16 lagen delas in i fyra grupper om fyra lag i varje. Dom två bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig till kvartsfinal.

Gruppspelsmatcherna avgörs under en enkel match. Matchen kommer spels två mot två, något som gör det hela betydligt mycket mer spännande än det klassiska en mot en-läget. Att spela två mot två kräver ett extremt bra samspel på den nivån.

Under utslagsmatcherna tar man delvis in en mot en-läget, samtidigt som man även kommer hålla kvar vid två mot två-läget då matcherna kommer spelas i en bäst av tre serie. Även finalen kommer innehålla en mix av båda spellägena, däremot avgörs finalen genom en bäst av fem serie.

Den totala prissumman ligger runt miljonen och kommer delas lika mellan dom 8 kvartsfinallagen. Vinnaren av eEURO 2020 kommer även vinna cirka 400.000:- extra samt biljetter till EM-finalen dagen efter.

Tro det eller ej men eEURO 2020 kommer inte avgöras i speltiteln FIFA utan istället kommer dom kvalificerade länderna tävla i Konami’s eFotboll Pro Evolution Soccer 2020 (PES) på playstation 4.

Lämna en kommentar