Det blev en rysare i The Internationals

The Internationals 10:e upplaga gick i år av stapeln i Rumänien. Eventet var planerat till Sverige men efter problem med elitlicens och visum flyttades eventet från Stockholm till Rumänien, något som bland andra Expressen rapporterat om.

På grund av en tilltagande smittspridning och att Rumänien inte kommit lika långt som Sverige i sitt vaccinationsprogram fick huvudeventet, som genomfördes den 12 – 17 oktober spelas inför tomma läktare och med munskydd. Men underhållning bjöds det på ändå.

The International är kulmen på Dota 2-säsongen och spelas under cirka två veckor. Det första steget är ett gruppspel med formatet av bäst av två:

18 lag fördelas i två grupper om nio lag där de spelar i ett round robin-format.

De fyra bästa lagen går sedan vidare till den övre gruppen i huvudeventet.

Det sista laget i varje grupp åker sedan ut och resten går vidare till den nedre gruppen i huvudeventet.

Efter gruppomgången i The International kunde man konstatera att det fortsatt är tufft för de sydamerikanska lagen. Båda lagen som åkte ut efter gruppspelet var sydamerikanska och även tidigare år har de haft svårt att etablera sig på den internationella scenen.

Men det var knappast över efter gruppspelet för de lag som fick vandra genom den nedre gruppen i huvudeventet.

Övre gruppen:

De fyra bästa lagen I varje grupp startar I den övre gruppen. Där spelar man matcher om bäst av tre.

Nedre gruppen:

Femte till åttondeplacerade lag från gruppspelet startar i den nedre gruppen med en serie bäst av 1. Därefter möter de utslagna lag från övre gruppen I bäst av tre.

Finalen spelas i en serie bäst av fem.

Prispotten som skulle fördelas på lagen efter årets tävling var hissnande 40 miljoner dollar. Där det vinnande laget kunde gå hem med blygsamma 18 miljoner dollar.

Finalen blev en jämn kamp mellan PSG LGD och Team spirit. PSG LGD får man nog ärligt talat konstatera var förhandsfavoriter. De hade seglat igenom övre gruppen men när de ställdes mot Team Spirit, som innan tävlingen endast hade spelat in i sammanhanget blygsamma 500 000 dollar, överraskades de. Efter två matcher spelade var ställningen 2-0, fördel team spirit. Och det såg mörkt ut för det kinesiska laget.

Men PSG LGD ska man inte räkna ut, de har lång erfarenhet av Dota på hög nivå och är vana vid pressen. De vände och tog två raka matcher. Allt skulle avgöras i en sista och avgörande match mellan de båda lagen.

Det var nog inte många som såg det scenariot framför sig. Och E-sport är ju också en alltjämt växande del av bettingsfären. Även svenska bettingsidor får nog svårt att gissa utgången denna gång.

Men det blev östeuropeiska Team Spirit som gick segrande ur sammandrabbningen och fick lyfta The Aegis och gå hem med 18 miljoner dollar. Inom kort väntas Valve presentera upplägget inför tävlingarna som ska leda fram till The International 11 år 2022.

Lämna en kommentar