Star Wars: Squadrons kan bli nästa stora esport på konsol

  • Star Wars: Squadrons visades upp under EA Play Live 2020
  • Stor potenial att utvecklas till en esport inom konsolspel
  • Spelet släpps till PC, PS4 och Xbox One den 2 oktober

Star Wars: Squadrons

Trotts att jag egentligen inte är något större fan så är det ändå något speciellt som händer varje gång Star Wars kommer på tal. I och med EA Play Live 2020 så delade EA med sig av ett par spännande nyheter. Bland annat en gameplay på det nya Star Wars: Squadrons. Spelet är ett förstapersonsspel som helt klart sticker ut, där varje spelare styr ett eget skepp och krigar i rymden. Storyn sägs utspela sig efter ”Return of the Jedi”. Squadrons är för oss mest intressant som ett multiplayerspel men det kommer även finnas ett singelplayer-läge för den som är mer fäst vid storyn.

Star Wars: Squadrons som esport?

EA har släppt begränsat med information men det som finns att tillgå säger ändå en del. Bland annat vet vi att det kommer finnas ett klassiskt deathmatch fem mot fem-spelläge. Samt ett spelläge där målet är att förstöra ett större rymdskepp. Spelet spekuleras i att ha en struktur som kan påminna om ett klassiskt MOBA-spel där varje spelare börjar på en låg nivå och under spelets gång levlar upp genom att förstöra mindre skepp på banan och att eliminera andra spelare i motståndarlaget. Allt detta har vi sett förut.

Det finns en stor potential här. Dels för att det bygger på ett starkt varumärke men även då spelet väntas kunna få ett starkt genomslag på konsol. Idag är det få speltitlar som lyckats etablera sig som en esport, likt Call of Duty, på just konsol. Skulle EA lyckas med satsningen så finns en stor marknad med alltifrån events, turneringar, merch och esport betting tips att etablera hos konsolspelare som annars inte är inne i ”esport-världen”.

Spelet i sig

Matcherna i multiplayer-läget spelas 5 mot 5 där alla styr en varsin farkost (förstapersonsvy) i rymden och krigar för sin sida. Inför varje match får alla spelare valet om dom vill tillhöra imperiet eller rebellerna(går att jämföra med Terrorister och Counter-terrorister i CSGO) samt vilken av dom fyra tillgängliga klasserna man vill spela som. I dagsläget har det även släppts sex unika matchkartor.

Cross-play och VR

Star Wars: Squadrons kommer släppas till Microsoft Windows, PlayStation 4 och Xbox One med cross-play som gör det möjligt att mötas över olika plattformar. På PC och PS4 kommer det även vara möjligt att spela med VR-headset.

Spelet släpps den 2 oktober och förväntningarna inför lanseringen är höga från många håll. Låt oss nu hoppas att detta blir en fullpott till hösten.

Star Wars: Squadrons Gameplay

FOTO: EA

Lämna en kommentar