Saker att tänka på när du väljer gaming dator

Går du i tankarna på att köpa en gaming dator men inte riktigt vet vilken du ska köpa och vad du behöver tänka på? Vi har tagit fram 7 saker som vi tycker är allra viktigast att tänka på när du ska köpa din gaming dator. Oavsett om du köper en stationär dator eller en laptop så fungerar det likadant, dessa 7 saker är lika viktiga oavsett val. Om du vill läsa mer om gamingskärmar klicka här.

Unsplash

7 saker att tänka på

Moderkort

Moderkortet kan man säga är ryggraden i en dator och det är där alla delar kopplas ihop med varandra. När man kollar på speldatorer är moderkortet absolut väldigt viktigt eftersom spel är väldigt påfrestande för en datorn. Därför rekommenderar vi att inte snåla på moderkortet. Att lägga lite mer pengar på moderkortet är en långsiktigt investering.

Läs gärna mer om hur uppkopplingen kan påverkar e-gaming.

Ram-minne

Som vi nämnde tidigare så är det väldigt påfrestande för datorn med spel därför är det också viktigt att tänka på Ram-minnet. Detta är för att din dator ska kunna köra flera olika program i bakgrunden samtidigt som du spelar. Rekommendationerna är minst 8 GB men är du en person som spelar väldigt mycket skulle vi säga att 16 GB eller mer är det bästa.

Grafikkort

Beroende på vad det är för typ av spel som du spelar så är grafikkortet en viktig del att prioritera.

Om du planerar att spela spel som är väldigt krävande för din dator såsom VR spel till exempel då är ett bra grafikkort ett måste.

Grafikkortet ser till att datorn levererar tillräcklig prestanda och ger bra upplösning.

Hårddisk

Vi rekommenderar att du väljer en SSD-disk och det är för att uppstarten av ditt operativsystem och laddningen av spel ska gå så fort som möjligt. Du kan även lägga till en mekanisk HDD-disk för att lagra musik, filmer eller bilder. Detta hjälper datorn att fungera snabbare då filerna lagras separat.

Processor

Processorn är inte lika viktigt som till exempel grafikkortet men är ändå såpass viktigt att du behöver en som är snabb. Det är för att många spel idag genererar en hel del data vilket leder till att du behöver en snabb processor som klarar av den typen av spel. Oavsett om du tycker om att spela online på betting sidor eller andra typer av spel är processorn viktig. Tänk också på att din processor måste vara kompatibel med ditt moderkort för att det ska fungera.

Kylning

En dator trivs bäst i en kyld miljö därför är det bra att du väljer ett bra kylsystem i din dator. Det finns 2 alternativ, det lägre prisklasserna har fläktar som kyler ner datorn medans de som kostar lite mer har både fläktar och vätskekylning. Är du en person som använder datorn många timmar om dagen skulle vi rekommendera fläktar plus vätskekylning på så sätt är risken minimal att din dator blir överhettad. 

Bärbar dator eller stationär?

Förr sa man alltid att man ska välja en stationär dator om man planerar att spela mycket, det är väl egentligen fortfarande ett bra råd . En laptop idag  har en väldigt mycket bättre prestanda än vad de hade förr men fortfarande inte lika bra som en stationär. Därför rekommenderar vi en stationär framför en bärbar. Men är det så att du inte har platsen eller att du behöver förflytta dig då är det självklart mer praktiskt att ha en bärbar dator.

Unsplash

Summering

Det är inte bara att välja vilken gaming dator som helst, det är viktigt att ta reda på vem du är och vad du ska använda datorn till innan du köper en. Gaming datorer kräver generellt sätt högre prestanda därför är det värt att lägga extra pengar för att få en så bra dator som möjligt.

Lämna en kommentar