Overwatch League vill utöka antalet kvinnor inom esport

Overwatch League och Blizzard tar krafttag

Overwatch League satsar på fler kvinnor kommande säsonger

Första säsongen av Overwatch League har rullat på över förväntan och Blizzard väntas fortsätta bygga sin esportsatsning kring speltiteln. En stor fråga som dock har kommit upp i diverse forum redan nu är frågorna om kvinnor inom bolaget, ligan och esport i stort. Blizzard har nu sagt sig vilja involvera kvinnor på ett högre plan inför kommande säsonger. På frågorna om man kan tänka sig att starta en egen liga för kvinnliga spelare ställer man sig dock tveksam. Att skapa en separat liga för kvinnor kan få en positiv effekt i det korta loppet men i ett längre perspektiv brukar det i många fall vara kontraproduktiva. En liga för kvinnor har en tendens att skapa en ”ni får en egen liga eftersom ni inte är lika bra som män”-känsla. Och satsningarna blir då sällan lika stora.

Esport är ett mycket bra exempel på lika förutsättningar för män och kvinnor i tävlingssammanhang. Där tävlar alla på lika villkor och att då starta en egen liga för att dela upp folk ses inte som någon rimlig lösning. Vi har dock inte fått ett klart nej från Blizzard. Företrädare har gått ut med att man använt sig av data från kvinnliga ligor i andra sporter och sätt positiv effekter när det kommer till deltagande. Men trotts det så är det som sagt mycket tveksamt.

 

FC Köpenhamn skriver avtal med tidigare PSG-spelare

Jobbar på nya lösningar

Under första säsongen av Overwatch League hade ligan endast en kvinnlig deltagare, Kim “Geguri” Se-yeon som spelar i Shanghai Dragons. Vilket är under all kritik. Men Blizzard jobbar på lösningar för detta. Bland idéerna finns att anställa fler kvinnor till sändnings-jobb för att ha med fler kvinnor on-air. Man kommer även att lyfta fram fler kvinnliga spelare som förebilder och ”idoler”, för att bygga en bredare kultur. Även om det inte utåt syns vad man jobbar med så ligger man i för att förbättra förutsättningarna.

En av Blizzards senaste satsningar är ”Overwatch abuse problem” – en in-game lösning där du kan rapportera folk som beter sig illa. Detta för att bryta den genomgående dålig tonen som finns bland spelare, där mobbing och nertryckningar hör till vardagen. Företrädare från Blizzard säger, med all rätt, att detta har varit en bidragande orsak till varför kvinnliga spelare håller sig borta. Det har varit ett överhängande problem inom gaming och esport i alla tider på nätet. Som nästan växt fram som en kultur i hur man beter sig. Blizzard menar på att man inte kan göra allt själva utan det kommer behöva tas större krafttag för att få bukt med detta.

 

ESL släpper unik esport PC

 

Overwatch league

Slutligen så finns det såklart ljusglimtar

Vi bör ändå tillägga att det finns positiva bitar. Strax över 40% av Overwatch League’s kärnverksamhet består idag av kvinnor, vilket är långt över det normala inom industrin. Det finns ett par lag redan idag, där samtliga spelare är kvinnor som i M8 Tempest och Stephens College. Men fler av dessa behöver startas. Ligan presenterade även nyligen den första kvinnliga coachen Kyoung Ey Molly Kim “Avalla”. Som kommer att coacha det nya OWL-laget som håller på att grundas i Washington, D.C. Manliga lag behöver även vara mer välkomnande när det kommer till kvinnliga spelare, men detta är bara en tidsfråga. Utöver detta behöver Blizzard och andra organisationer fortsätta jobba med att motarbeta hur folk beter sig på nätet. Att folk lämnar eller inte ens vill börja spela för att man känner till den hårda tonen/hoten/mobbingen är helt oacceptabelt i dagens samhälle.

“This is a super-complex problem that I don’t think Overwatch League is going to solve on its own. But it’s something we can take leadership on. We have a Women’s Council that’s meeting, we have a bunch of other diversity and inclusion measures that we’re doing as a company as part of a larger effort to increase the percentage of women at the company and increase the experience for everybody and make it better, and in places where they’re playing online. It’s definitely something not just Overwatch, but everyone can do better.”

-Nate Nanzer, företrädare för Overwatch League

Vill du plugga esport? Läs mer om Sveriges alla esport gymnasium!

 

Lämna en kommentar