Den senaste tiden har bettingmarknaden befunnit sig i ett ovisst läge. Bristen på idrott har fått många att få upp ögonen för esport, där alternativ som FIFA, Dota 2 och CS:GO är de stora favoriterna. De rådande omständigheterna har samtidigt fått regeringen att föreslå striktare åtgärder för att förstärka spelarskyddet, så som nya låga insättningsgränser. Kommer då allt fler svenska spelare söka sig till nya spelbolag utan licens i Sverige för att spela vidare?
Esporten har tagit över
I avsaknaden av exempelvis fotbollsmatcher att spela på så har det för många varit en naturlig övergång till att istället spela på FIFA-matcher. Även spel som exempelvis Dota 2 och CS:GO har lyfts fram på spelsidorna på en helt ny nivå.
En del av de världsliga idrotterna börjar successivt att starta igång sina verksamheter igen och det blir intressant att se huruvida trenden med spel på esport kommer att hålla i sig eller inte. Har esporten lyckats knyta sig an en ny skara följare de senaste månaderna, eller har det bara varit en sidosyssla för dessa spelare i bristen på annat?
I idrotternas frånvaro har esporten lyckats fylla tomrummet på bettingsidorna. Går man online för att besöka ett spelbolag som även erbjuder odds, så kan man omedelbart se att det är esporten som lyfts fram i första hand. Något vi på Esporthall givetvis tycker är roligt.
Regeringens åtgärdsförslag kan ge sidor utan licens ett uppsving
Med en i allmänhet orolig ekonomi och en försämrad folkhälsa som bakgrund presenterade regeringen förslag på åtgärder inom spelmarknaden i slutet av april. Åtgärderna skulle bland annat innebära lägre bonusar och sänkta spel- och insättningskrav. Tanken med förslagen är att ge spelarna ett ökat skydd under en period av instabilitet, där många redan är ekonomiskt pressade.
Huruvida förslaget kommer att gå igenom eller inte står ännu klart, men de föreslagna åtgärderna skulle gälla samtliga spelbolag som är verksamma på den svenska marknaden med svensk spellicens. Det finns dock en risk att en del spelare skulle välja att vända sig bort från den svenska marknaden och välja sidor som inte har svensk spellicens om striktare restriktioner införs. I sådana fall skulle regeringens intention om att skydda konsumenterna kunna få motsatt effekt.
Alla sidor med svensk spellicens har nämligen gått med på att leva upp till statens högt ställda krav på spelarhälsa och användarsäkerhet. Dessutom betalar de en 18-procentig spelskatt. Om dessa illegala aktörer framstår som mer attraktiva, är risken stor att många svenska spelare istället kommer att vända sig till dem.
Det råder också delade meningar om det verkligen är rätt att vidta åtgärderna över hela spelmarknaden och inte bara för casinospel, då andra delar av marknaden – som de nämnda bettingsidorna – lider kraftigt under rådande omständigheter.
Det återstår som sagt att se om esporten kommer behålla sina nyvunna fans eller inte – och frågan är också om de kommer att spela på esporten genom svenska aktörer, eller om de kommer att vända sig till spelsidor utan svensk licens.