E-sport är inte längre bara för nördar

Bildkälla: Team LDLC vs Gamers Origin

Exporten har länge kämpat i motvind och kritiserats av många. Länge var det många som inte ansåg att det var en riktig sport. Andra tyckte att det mest var för nördar som satt hemma framför datorn istället för att leva ett riktigt liv. Idag går det inte längre att ignorera att esporten är en av våra största sporter, både när det gäller utövare och åskådare. Speciellt här i Sverige har esport blivit stort. Mycket tack vare stjärnlaget Ninjas in pyjamas som är ett av världens absoluta topplag inom spelet Counter Strike. Idag kan de största esport-eventen lätt fylla en hel arena med åskådare. Så den som fortfarande anser att detta är en sport för nördar är helt ute och cyklar.

Betta på esport

En sak som kännetecknar att en sport börjar bli stor är när bettingbolagen hakar på. Esporten är numera en självklar del av spelbolagens utbud. I takt med att sporten blir allt mer populär ökar också intresset för att satsa pengar på matcherna. Spelbolagen har inte varit sena med att tillmötesgå behovet och idag finns möjlighet att betta på esport hos flera aktörer. Ett av de större bolagen är Unibet som erbjuder odds på både enskilda matcher och turneringar.

Svenska framgånga

Den som har lite koll har säkert också upptäckt att Sverige är ett framgångsland för esporten. Här i landet har vi till att börja med en relativt lång och framgångsrik tradition av att ta fram digitala spel. Vad sägs om succéer som Battlefield, Ground Control och inte att förglömma Minecraft. Denna inhemska tradition att ligga i framkant när det gäller ny teknik har gett en enastående grogrund för att skapa framgångar även inom esporten. Som nämnt ovan finns i Sverige ett av världens bästa lag inom Counter Strike, Ninjas in pyjamas. Deras medlemmar anses tillhöra världseliten inom sporten. De har dessutom blivit kända bland de som inte själva tittar på esport. En av deras medlemmar, Emil Christensen, har till och med deltagit i Mästarnas Mästare. Den som tar sig dit kan verkligen inte anklagas för att hålla på med någon nördsport.

Källa: Emil Christensen

Stora pengar

Med en sport som drar till sig många åskådare kommer så klart stora möjligheter att tjäna pengar. Förutom prispengar tillkommer inkomster från sponsorer. De största spelarna tjänar också stora summor på reklamintäkter från till exempel Youtube och Twitch som är de största plattformarna för streaming av esport. Flera av våra stora svenska stjärnor inom sporten har tjänat miljonbelopp. Gustav ”s4” Magnusson har spelat in närmare 25 miljoner kronor. Ludwig ”zai” Wåhlberg ligger inte långt efter med sina 23 miljoner i vinster. Lägg då till att Wåhlberg är endast 22 år gammal och ligger för närvarande på toppen av sin karriär så inkomsterna tar nog inte slut än.

Världens största sport?

Ett påstående som kanske låter absurt. Men faktum är att det är precis det som spås inför framtiden. Antalet utövare och åskådare inom esport fortsätter att öka. Många spår att sporten inom en tioårsperiod kommer att vara den näst största sporten i världen efter fotboll. Esporten har mycket som talar för sig. Den kan utövas av den som annars inte har de fysiska förutsättningarna att nå framgång inom en traditionell sport. Utrustningen som krävs är relativt billig och en dator är numera någonting som de flesta har tillgång till. För den som inte själv vill spela på hög nivå finns sporten lättillgänglig att streama på olika plattformar. Vi är definitivt förbi den tid då esport var någonting för enstaka datanördar.

Lämna en kommentar