Tencent – Ett världsherravälde inom esport

Tencent
  • League of Legends, Fortnite, Call of Duty, PUBG m.fl.
  • Hundratals dotterbolag inom ett brett urval av olika segment
  • Ett marknadsvärde på 580 miljarder dollar i början av 2018

Tencent investerar brett inom esport och gaming

Även om det mesta bolaget specialiserat sig på är internetrelaterat så rör dom väldigt många områden. Tencent har byggt ett mindre världsherravälde när man under en lång tid investerat i framförallt mindre tillväxtbolag världen över. I portföljen som rymmer ett hundratal dotterbolag återfinner vi svenska Paradox, finska Supersell Oy och norska Funcom sedan ett par dagar tillbaka. Dessa är exempel inom esport och gaming, som sagt har man kontroll över ett hundratal bolag där fler rör sig inom samma segment. Ta bara som ett exempel att man köpt ”mindre” poster i olika esport aktier som franska Ubisoft och Activision Blizzard som ligger bakom Call of Duty. Man äger även publiceringsrättigheter till FIFA Online i Kina som växt sig starkt i Asien senaste åren.

Tidslinje – esport och gaming

En kort sammanfattning och tidslinje av dom för oss relevanta förvärv som bolaget ligger bakom samt har varit med och grundat.

2011 – Riot Games – 100%

Grundarna av det omåttligt populära League of Legends. Den största investeringen gjordes redan 2011, man slutförde uppköpet under 2015 för att nå 100%.

2012 – Epic Games – 48,4%

Grundades redan 1991 men blev namnmässigt Epic Games 1999. Ligger bakom bland annat Gears of War men är framförallt hypade genom succén Fortnite som inte kan ha undgått någon vid detta laget.

2012 – Activision Blizzard – 5%

Få kan ha undgått Activision Blizzard genom åren. Man har lanserat spel som Call of Duty, Warcraft-serien, Starcraft-serien och den senaste storsatsningen Overwatch.

2016 – Supercell 84,3%

Finsk utvecklare som släppt ett antal mobilspel, däribland succéerna Clash Royale & Clash of Clans.

2016 – Paradox Interactive 5%

Vi skrev senaste om Paradox som framförallt specialiserat sig på strategispel och som har haft vind i seglen senaste tiden.

2017 – Bluehold – 11,5%

Lanserade 2017 en av dom största speltitlarna i historien när man släppte battle royale-spelet PlayerUnknown’s Battlegrounds.

2018 – Grinding Gear Games – 80%

Skaparna av Path of Exile. Det lilla bolaget från Nya Zeeland släppte spelet redan 2013 med hjälp av crowdfunding, men lanseringen till Playstation 4 har fått vänta ända tills nu.

2018 – Ubisoft – 5%

Köpte en del av Ubisoft under en tuff period för den franska spelutvecklaren. man har dock inget direkt inflytande. Ubisoft har skapat Assassins Creed och Rainbow Six Siege.

2019 – Fatshark 36%

Bolaget har varit involverade i flera större produktioner i Sverige men är i senaste aktuella med den egna produkten – Warhammer: Vermintide 2.

2019 – Funcom 29%

Så sent som förra veckan förvärvade man 29% av den norska spelutvecklaren Funcom. Funcom ligger bland annat bakom MMORPG-spelet Age of Conan.

Bolaget är så mycket mer

Tencent förknippas ofta för oss européer med esport och gaming. Men företaget är så mycket mer än det. Asiens mest värdefulla företag hade i början på 2018 ett marknadsvärde på hissnande 580 miljarder dollar.

Tencent jobbar dock i fler segment. Man grundade bland annat ”WeChat” som är den populäraste appen för sociala medier i Kina. Med över en miljard aktiva användare är WeChat den femte största kommunikationsplattformen i världen. Portföljen innefattar en rad andra investeringar i diverse affärsområden, alltifrån fastigheter och bilpooler till rymdteknik, smartphoens och e-böcker. Lite kuriosa är att Tencent är tredje största ägaren i Spotify.

Investera i Tencent

Det går inte att investera i Tencent direkt via Avanza appen, däremot så finns det dels fonder med exponering mot Tencent men det går även bra att investera via Degiro. Det går även att investera direkt i en hel del av deras innehav som kan vara en god idé om man har specifika bolag i åtanke.

Lämna en kommentar