Paintball som komplement till esport

upplevelse
  • Esport och gaming ökar stillasittande
  • Paintball kan vara en potentiell hobby
  • Prata med unga om vikten av att röra på sig

Gaming har en indirekt påverkar på våran hälsa

Vi skriver mycket om allt gott esport och gaming tillför och kommer såklart fortsätta så. Men ibland kan det vara bra att reflektera över effekterna något så stort kan få på både kort och lång sikt. Esport är redan en av världens största sporter och många unga väljer idag bort ”vanlig” sport för att satsa helhjärtat på esport. Bara dom senaste åren har det satsat enorma resurser på esport och gaming vilket gjort att fler och fler kan leva på sporten. Detta i sin tur lockar ung att satsa än mer, vilket är toppen i sig! Men konsekvensen är att den fysiska aktiviteten uteblir allt mer och vi rör oss alldeles för lite idag.

Skillnaden mellan folk som sitter hemma och professionella spelare och lag är idag stor. Även om dom tillbringar extremt mycket tid framför datorn, säkert mer än dom flesta andra, så har många av dom större organisationerna utvecklade scheman för fysisk träning, kost och välmående. Dom vet hur stor påverkan det har på spelarnas prestation att vara i god form likväl som spelarna är medvetna om vikten av en hälsosam livsstil. Allt för att kunna hålla sig kvar på toppen. Och i slutändan må bra.

Paintball påminner om ”in-game”

Intresset för ”vanlig” sport kan vara helt frånvarande i många grupper och en del har svårt att hitta aktiviteter som faller dom i smaken och som dom vill hålla på med under en längre tid. Jag är helt med på att alla inte faller för fotboll, innebandy och hockey. Bollsport är inte allt, men det finns såklart roliga alternativ.

För dom som har svårt att hitta rätt så vill jag tipsa om paintball. En riktigt rolig aktivitet som även innehåller många moment som är vitala i gaming. Det kan till och med liknas med många av dom populäraste speltitlarna. Det går att spela paintball i Stockholm där man får uppleva en av Sveriges häftigaste paintball-parker. Perfekt tips för att råda bot på stillasittande. Våga prova!

Att tänka på som vuxen

Det har aldrig varit viktigare att prata med barn och unga om vikten av att röra på sig och att ha en livsstil som innefattar rörelse. Dagens samhälle lockar till mycket stillasittande. Inte bara genom gaming och esport utan även på grund av skärmtid överlag, jobb som blir digitaliserade och en allmänt enklare vardag. Mycket av den anledningen att ny teknologi tar bort dom få moment som innefattar rörelse i vardagen och låter oss sitta i soffan i den utsträckning ”vi vill”. Ta bara hemleverans av matkassar som exempel.

Det är viktigt att prata med barn om skärmtid. Skärmtid i sig behöver inte vara dåligt utan det är konsekvenserna av uteblivna fysiska aktiviteter som är negativt. Kanske behöver ni sätta gränser men framförallt låt dom förstå varför det är viktigt att röra på sig. Ett tips är att hitta på aktiviteter. Har ni möjlighet så hitta på saker ihop, varför inte prova en ny sport tillsammans? Att ”dra med” någon på något kul är ofta lättare att motivera än att säga åt någon att göra något.

Lämna en kommentar