Goda odds för esportens framtid

Esport är en växande miljardindustri. Enligt Newzoo förväntas den totala omsättningen, såväl som publiksiffrorna, att öka med 11-15 procent bara under 2020. Många marknadsexperter förutspår att esporten går en ljus framtid till mötes. De tror att det kommer att börja tävlas i fler genrer och att fler kommer att börja betta på esportodds.
 

kontroll
Källa: Unsplash

Större variation bland spelgenrerna

Esport är en samlingsterm för olika spelgenrer som spelas på datorer, konsoler och i mobilen. Det är däremot datorspelen som är mest populära, och framför allt de som tillhör genren MOBA (multiplayer online battle arena). I den här genren hittas spel som League of Legends och Dota 2. Dessa spel kräver både skicklighet och strategiskt tänkande. Problemet med MOBA-spelen är däremot att de är svåra att förstå och hänga med i om man aldrig har spelat dem tidigare. Spel som Counter Strike: Global Offensive, som är ett FPS-spel (förstapersonsskjutspel), har en enklare handling och går fortare att komma in i. 

För att esport ska få en större publik behöver fler spelgenrer finnas tillgängliga. Enklare spel kan bli en inkörsport för de som är nya för esport. Många fotbollssupportrar har exempelvis börjat att följa eFIFA. Intresset för eAllsvenskan har vuxit så pass mycket att det numer är 20 fotbollsklubbar som har egna elag, varav nio klubbar anslöt sig till säsongen 2020. 

Ökad betting med fler spel

Esport är redan en stor kategori hos spelbolagen. Det är inte ovanligt att hitta odds för matcher i CS:GO eller Dota 2 bland dagens sporthöjdpunkter på förstasidan. Alla bettare kan lägga bet online via en dator eller från mobilen. Mobilbetting är vanligt bland esportbettare eftersom de inte behöver öppna ett nytt fönster på datorn medan de streamar matcherna från Twitch eller YouTube. Det passar också om man sitter i publiken i finalen av The International eller något annat mästerskap.

Om fler spelgenrer börjar att spelas, desto mer kommer bettingsidornas utbud att växa. Fler spel kan även leda till nya spelformer. I dagsläget är det vanligt att spela på matchvinnare eller omgångsvinnare. Det går att spela på vilket lag som vinner en total serie och på detaljer som vem eller vilka som får flest kills, hits eller poäng. 

spel
Källa: Unsplash

Esport blir sport

Det finns de som tror att termen esport kommer att försvinna inom några år. Esport kommer helt enkelt att ses som en sport, precis som fotboll eller ishockey. Istället för att pratar om esportare kommer det att talas om Dota-spelare eller CS-spelare. Det hade blivit enklare att införa ett eller fler spel i internationella tävlingar som OS, om de klassades som sport, eller precisionsport. Trots att förslaget om att ha med esport som uppvisningsgren till OS 2024 röstades ner, finns det fortfarande ett intresse för framtida deltagande.  

Framtidsprognoserna för esport ser goda ut och det finns inga tecken på att intresset håller på att avta. Det är visserligen en bit kvar innan esport ses som sport ur ett mer traditionellt synsätt, men förhoppningsvis kommer det inte att dröja allt för länge innan CS eller Dota 2 finns med bland OS-oddsen eller i andra internationella flersportsmästerskap.

Lämna en kommentar