Aktieskola

I våran aktieskola kommer du få lära dig grunderna i att investera i aktier och fonder. Vi kommer här gå igenom hur enkelt och smidigt det är varför du bör skaffa en depå redan idag. Vill du läsa mer om varför vi tror på Esporten som investering och varför just du borde investera i Esport så kan du läsa mer om det via länken. Nu går vi vidare till själva investeringsbiten, hur går man tillväga?

Aktieskola #1 – Val av konto

Efter att ha läst på om dom bolag som intresserar dig så är det första du behöver göra när du vill börja investera att skaffa en depå/konto. Dom tre vanligaste typerna är ett aktie- och fondkonto, investeringssparkonto(ISK) eller ett kapitalförsäkringskonto (KF). Vilken konto-typ du bör välja eller vad som är bäst för dig avgörs av många parametrar. Generellt brukar vi rekommendera ett ISK-konto. Den stora skillnaden är kapitalskatten på vinsten i ett aktie- och fondkonto där du betalar 30% av vinsten i skatt till skillnad från ett ISK-konto som har en relativt låg avgift rakt igenom. Men vill du läsa mer så kan du besöka Avanza som ger en djupare beskrivning av skillnaderna.

 

Aktieskolan #2 – Nätmäklare

När du vet vilka bolag som intresserar dig och vilken typ av konto som passar dig bäst så är det dags att välja nätmäklare. Dom två absolut vanligaste är Avanza och Nordnet, där Avanza ligger oss närmast om hjärtat. Layouten känns renare och sidan är mer lättnavigerad. Det finns även andra mäklare och i slutända är det oftast en smaksak och en känsla som avgöra. Även om det finns en del fördelar som nybörjare att ta hänsyn till, som bl.a courtage och deklaration.

Akiteskola #3 – Courtage

Utöver det faktum att Avanzas sida är användarvänlig så har Avanza ett ypperligt erbjudande för alla nya kunder där man kan välja courtage-klass ”start”. Väljer du ”Start” så kan du handla courtagefritt så länge värdet på ditt konto aldrig överstiger 50.000:-, vilket är perfekt för nybörjare. Courtage är den avgift nätmäklarna tar för att låta dig genomföra ett köp. Priset avgörs beroende på vilken courtage-klass du valt men det påverkas även av om du handlar aktier i Sverige, Europa eller USA.

Aktieskola #4 – Hur ska man tänka när man börja investera

Det finns många strategier och tillvägagångssätt när det kommer till hur man ska tänka kring sina investeringar. Fundera över vilken tidshorisont ditt sparande sträcker sig. Är tanken att vara långsiktig eller swingtradea. Investera allt på en gång eller dela upp insatsen över tid för att snitta in sig på en ”jämn” kurs. En sak att ta med sig är att ta det folk säger med en nya salt. Du kommer få många tips längs vägen, både kring aktier och hur du bör tänka. Men kom ihåg att det i slutända är du som bestämmer och att dom allra flesta inte vet mer än dig.

Aktieskola #5 – Lär av dina misstag

Börja i en mindre skala för att minimera riskerna tills du vad du gett dig in på. Historien kan berätta att du kommer göra misstag, stora som små. Det viktigaste är att ta lärdom av dom fel man göra för att det inte ska hända igen. Kan du göra det och börja dra slutsatser så kommer du relativt snabbt inse vad som funkar bäst för dig. Ha tålamod och ännu en gång, lyssna inte blint på andra. Ett bra tips är att börja läsa alltifrån böcker till att följa nyhetssidor som rör ekonomi. Ju mer tid du spenderar ju snabbare kommer du få grepp om marknaden.

 

Lycka till.